blog Mega

5 tips om energie te besparen als huurder

2023-03-17 / Nina

Huur je jouw woning en ben je benieuwd naar hoe jij energie kunt besparen zonder kosten te maken die niet onder jouw verantwoordelijkheid vallen? Mega geeft jou een aantal tips om je energieverbruik en dus ook je kosten te verlagen.

Energie besparen is voor iedereen voordelig, of je nu de eigenaar of huurder van je woning bent. Als huurder kun je uiteraard niet zomaar ingrijpende isolatie- en/of renovatiewerken uitvoeren. Zulke grote werken vallen namelijk onder de verantwoordelijkheid van de verhuurder. Toch zijn er een aantal zaken die je als huurder kunt toepassen om jouw energieverbruik te verminderen.

1. Let op jouw verbruiksgewoonten 

Als er één ding is waar je wel degelijk controle over hebt, is het wel jouw dagelijks verbruik. Door slechts een aantal gewoonten aan te passen, kun je meteen een groot verschil maken in je verbruik en dus ook in jouw factuur.

2. Verbeter je thermisch comfort

économie énergie locataireWanneer je huurt, kun je natuurlijk niet zomaar grote isolatie– of renovatiewerken uitvoeren. Wel kun je investeren in kleine verbeteringen waarmee je meteen heel wat energie en geld kunt besparen.

Zo kun je tocht en warmteverlies voorkomen door verouderde raamafdichtingen te vervangen, tochtstrips te gebruiken en dikke gordijnen op te hangen. Zorg er wel voor dat je gordijnen niet voor je verwarming hangen wanneer deze aanstaat. Met deze kleine gebaren voorkom je dat er kostbare warmte en dus energie verloren gaat!

 

 

3. Plan het onderhoud van jouw installaties

économie énergie locataireHoewel je als huurder niet verantwoordelijk bent voor het vervangen van verwarmings- of elektrische installaties, ben je wel verantwoordelijk voor het onderhoud ervan. Zo zijn huurders verplicht om het onderhoud van hun verwarmingsketels in te plannen. Heb je een mazoutketel? Dan moet deze jaarlijks gecontroleerd worden. Voor een gasketel is dat om de 2 à 3 jaar (2 jaar in Vlaanderen en 3 jaar in Wallonië en Brussel).

Een goed werkende installatie zal er niet alleen voor zorgen dat je energie bespaart, maar het is ook een kwestie van veiligheid. Een vuile of beschadigde ketel kan immers erg gevaarlijk zijn. Heb je het onderhoud van jouw ketel niet tijdig laten uitvoeren? Dan kan jouw verzekering bij een incident weigeren de schade te vergoeden.

Daarnaast kun je de werking van jouw verwarming bevorderen door je radiatoren jaarlijks te ontluchten, bij voorkeur vóór de winter. Zo laat je eventuele luchtbellen ontsnappen die een optimale werking van jouw verwarming verhinderen.

4. Ga in gesprek met je huisbaas

économie énergie locataireMerk je dat je, ondanks het toepassen van de bovenstaande tips, toch te veel energie verbruikt? Vind je dat je woning wel wat isolatie of renovatie kan gebruiken? Probeer dan een gesprek aan te gaan met je huisbaas. Hoewel het vervangen van ramen of een boiler en het isoleren van muren en het dak een dure investering zijn, zullen ze de eigendom van de verhuurder ook verbeteren en beter beschermen. Het is dus een win-win situatie voor beide partijen!

 

 

5. Overweeg een verhuis 

économie énergie locataireBlijven de energiekosten in jouw huurwoning hoog oplopen en is jouw huisbaas niet bereid om verbeteringen aan de woning uit te voeren? Dan kun je misschien overwegen om te verhuizen. Bij de zoektocht naar een woning houd je best rekening met de staat van de woning en bijhorende installaties en of er al dan niet isolatie aanwezig is. Dat zijn namelijk allemaal factoren die jouw energiebudget zullen beïnvloeden.

 

 

Conclusie… 

Hoewel je als huurder geen ingrijpende werken kunt uitvoeren, kun je jouw dagelijks verbruik onder controle houden door op je gewoonten te letten. Met een aantal kleine veranderingen, zowel in jouw verbruik als kleine isolatiewerken, maak je al meteen een verschil.

Neem regelmatig een kijkje op onze blog voor nog meer tips om energie te besparen.