blog Mega

De elektriciteitsprijs per kWh stijgt. Wat zijn de sleutelfactoren?

2021-06-30 / Dieter

Je merkte waarschijnlijk al op dat de prijs per kWh voor elektriciteit in de afgelopen maanden gestegen is. Maar wat beïnvloedt deze evolutie? En waaruit bestaat de prijs van elektriciteit? Je leest de antwoorden in dit artikel.

Stijgende elektriciteitsfactuur

Op zich geeft de prijs van de kWh geen verklaring voor de prijsstijging. De energieprijs zelf is immers sinds 2007 met 12% gedaald. De eenheidsprijs en de prijs van groene energie zijn, samen met de vaste vergoeding, de enige onderdelen op jouw factuur die de leveranciers zelf bepalen.

Als we naar de prijs voor groene energie kijken, dan zien we dat deze inderdaad flink gestegen is: van 24 euro in 2007 naar 116 euro aan het einde van 2020. Dat is een stijging van maar liefst 377 procent! Deze stijging is het gevolg van de hogere kosten voor leveranciers om groenestroomcertificaten aan te kopen. Afhankelijk van wanneer je als particulier zonnepanelen hebt laten installeren, kan je namelijk een deel van je productie verkopen aan je leverancier in de vorm van zo’n groenestroomcertificaat.

Ook bij Mega kan je hiervoor terecht! We kopen echter geen groenestroomcertificaten aan in Vlaanderen. Als je energie produceert in Vlaanderen en je wil groenestroomcertificaten verkopen, dan kan dat bij Elia.

 

Transmissie- en distributiekosten

De tarieven van de transmissie- en distributienetbeheerders zijn in 2012 dan wel gedaald ten opzichte van 2020, maar op lange termijn zijn ze aanzienlijk gestegen. De distributiekosten zijn bedragen die je betaalt om onder andere gebruik te kunnen maken van het netwerk.

Even ter herinnering: je leverancier factureert deze bedragen op je afrekeningsfactuur, maar moet die zelf betalen aan je netbeheerder. Je leverancier haalt hier dus zelf geen financiële voordelen uit.

 

Federale en regionale bijdragen

In tegenstelling tot de netwerkkosten, zijn de federale en gewestelijke vergoedingen tussen 2007 en 2020 zeer weinig veranderd. Het federale tarief bedroeg 17 euro in 2007, tegen 19 euro in 2020. De regionale bijdrage is helemaal niet veranderd (nog steeds 2,63 euro).

 

Btw

Er zijn verschillende Btw-tarieven, afhankelijk van het product:

Je zou denken dat de btw op energie 6% bedraagt omdat energie een basisbehoefte is. Helaas steeg de heffing op energie in 2015 van 6% naar 21% btw. Dit zorgde uiteraard voor een stevige stijging van je factuur.

 

Andere factoren

België staat helaas in de top drie van Europese landen met de hoogste elektriciteitsrekeningen. Daar zijn verschillende redenen voor:

Stijgende prijs voor CO2-emissies

Elektriciteitscentrales moeten een toeslag per ton uitgestoten CO2 betalen ter compensatie van de vervuiling die zij veroorzaken. Deze extra kosten komen onvermijdelijk tot uiting in de elektriciteitsprijs.

De onbeschikbaarheid van sommige kerncentrales

België heeft twee kerncentrales (Tihange en Doel) met in totaal 7 reactoren. Om verschillende redenen, waaronder veiligheidsinspecties, worden verschillende van hun reactoren regelmatig stilgelegd. Dit vermindert uiteraard het totale aanbod. Ter info: in februari 2021 zag de Belgische elektriciteitsmix er als volgt uit:

De stijging van de gasprijs

Dat lees je goed: ook de prijs van aardgas heeft een invloed op de elektriciteitsprijs! Dat komt omdat we in België een groot deel van de elektriciteit produceren in gasgestookte centrales. Als de gasprijs stijgt, gaat de elektriciteitsprijs dus ook omhoog.

Ondanks deze stijgingen blijft België een van de landen met de laagste gasprijs per kWh in Europa. De gasprijs daalde in 2019 verder dankzij de zachte winter die we hebben gehad. Deze daling is door de coronacrisis alleen maar geaccentueerd. De verhogingen van vandaag brengen ons dus terug op het niveau van voor de crisis.

 

Zullen de prijzen blijven stijgen?

Dat is natuurlijk moeilijk te voorspellen. Het is duidelijk dat hernieuwbare energiebronnen een steeds belangrijkere plaats innemen op de energiemarkt. Die zijn echter hoofdzakelijk afhankelijk van de weersomstandigheden en dus moeilijk voorspelbaar. België plant vanaf 2025 een geleidelijke afschaffing van kernenergie. Dit zal waarschijnlijk een sterke invloed hebben op de prijzen.

Het is belangrijk om te onthouden dat de prijs per kilowattuur slechts 30% van de totale elektriciteitsrekening vertegenwoordigt. De rest houdt verband met distributiekosten, transportkosten en belastingen. De prijsstijgingen hebben ook vooral impact op grote energieverbruikers zoals bedrijven of industrieën.

Prijsverhoging of niet, bij Mega profiteer je gegarandeerd van de goedkoopste tarieven. Als je extra tips wil om je energiefactuur te verlagen, dan kan je terecht op onze blog. Elke maand komen er nieuwe artikels bij om energie te besparen, om je te informeren of om je meer te vertellen over Mega zelf!