blog Mega

De energiepremies: wat verandert er voor u in 2019?

2021-04-27 / Dieter

Als het mooie weer u aanzet tot renovatie van uw woning of het verbeteren van uw woningisolatie, dan is het noodzakelijk om te weten wat de nieuwigheden zijn inzake subsidies vanaf 2019.

Het isoleren van uw woning zorgt er niet alleen voor dat uw verbruik (en dus ook uw energiefactuur) verminderd wordt, maar het is ook een goed middel in de strijd tegen de klimaatopwarming. De overheid ontwikkelde daarom verschillende hulpmiddelen en energiepremies.

Vlaanderen: is uw dak goed geïsoleerd?

simplicité

In Vlaanderen wordt de nadruk gelegd op dakisolatie. Een nieuwe, meer strikte, norm doet niet zonder reden zijn intrede. Deze norm zorgt ervoor om de meest efficiënte woningen iets terug te geven. De dakisolatie moet een zekere waarde R hebben (coëfficiënt thermische isolatie). Concreet wil dit zeggen dat de vereiste isolatie een waarde R moet hebben van minstens 0,7 mk/W. Dit wil zeggen dat er isolatielaag van 3 à 4 cm nodig is.

Iedereen betrokken!

Deze nieuwe maatregel zorgt er ook voor dat verhuurders van een woning best de dakisolatie nakijken voordat ze deze opnieuw verhuren. Als dat niet gebeurt, kunnen ze hiervoor beboet worden. Momenteel zijn er maar liefst 400 000 eigendommen die niet of slecht geïsoleerd zijn. Om te beantwoorden aan de criteria, moet dit tegen 2020 verbeterd worden. De appartementen ontsnappen er ook niet meer aan. In geval van slechte isolatie wordt de hele appartementsblok gestraft, inclusief de benedenverdieping. Er wordt geen enkel onderscheid gemaakt.

De premies in enkele cijfers:

In Vlaanderen moet er een verschil gemaakt worden tussen nieuwe gebouwen en bestaande woningen:

Bedrag van minimum 1400 euro voor een nieuwe woningDeze moet een score hebben van E50 (of minder)
Bedrag van minstens 600 euro voor een appartementDeze moet een score hebben van E50 (of minder)

Bestaande woningen:

DakisolatieTussen de 6 en 8 euro per m2 voor uw dak
Buitenmuurisolatie15 euro per m2
Warmtepomp1700 euro maximum

Regio Brussel: nieuwigheden

Om u financieel te helpen steunt het Brussels Hoofdstedelijk Gewest de verbruiker. Ze geven ook tips om de beste isolatietechnieken te kiezen. Dit jaar wordt er 3 miljoen euro meer besteed aan energiepremies. In 2018 was dit nog 15 miljoen euro in totaal, dit jaar is het 18 miljoen euro.

Wat verandert er concreet voor u?

Weet dat in Brussel het bedrag van de premie afhangt van uw inkomen.

Kleine samenvatting van de premies voor 2019 in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest:

DakisolatieMaximum 50% van de factuur
MuurisolatieMaximum 50% van de factuur
VloerisolatieMaximum 50% van de factuur
BoilersMaximum 50% van de factuur
WarmtepompMaximum 50% van de factuur

Het is mogelijk om de energiepremies te cumuleren met andere premies (regionaal, federaal of gemeentelijk). Zoals al aangegeven is het bedrag van de premie afhankelijk van de categorie (A, B of C) waar u zich in bevindt. Meer informatie, kan u hier vinden.

Nieuwigheden over de premies, in functie van uw categorie:

Als u uw dakisolatie wil verbeteren, check dan zeker de verschillende categorieën in functie van uw inkomen:

Na de isolatie van uw dak, zal u misschien ook zin hebben om uw muren opnieuw te isoleren. Goed nieuws, de premies zijn gestegen:

Meer info kan u hier vinden.

Premies in Wallonië: wij leggen het uit

Gedaan met  lange procedures om een premie te ontvangen. Vanaf nu bestaat er een nieuw en efficiënter systeem.

Een erkende accountant zal uw aanvraag behandelen en alle nodige werken oplijsten. Hij zal ook nakijken wat er beter kan met betrekking tot de renovatie van uw woning. Vervolgens zal hij uw aanvraag indienen bij de bevoegde instelling. Het voordeel hiervan is dat de audit geregistreerd en gecentraliseerd wordt door de administratie. Op deze manier is het altijd mogelijk om de staat van de renovatie te volgen, zelfs als de woning van eigenaar verandert. Goed om te weten: een “auditpremie” kan toegekend worden in functie van uw inkomen. Deze is geplafonneerd op 660 euro.

Hoe verloopt dit?

  1. De audit wordt uitgevoerd (eerste stap)
  2. De aanvraag wordt ingestuurd
  3. Reglement en berekening van de premies
  4. Uitvoering van de werken (volgens het rapport van de auditeur)
  5. Betaling van de premies

Kleine samenvatting van de verschillende toegekende premies in Wallonië.

Thermische dakisolatie6 euro per m2 (maximum 150 m2)Besparing: 900 euro, op een budget tussen 2000 en 3000 euro (afhankelijk van het type dak)
Thermische dakisolatie
Muurisolatie via de groeflijn
6 euro per m2 (maximum 150 m2)Besparing van 900 euro op een geschat budget van ongeveer 3750 euro.
Thermische isolatie van de grond via de kelder10 euro per m2 (maximum 150 m2)Besparing van 1500 euro op uw geschat budget tussen 3000 en 4000 euro

De prijzen per m2 hangen af van de gebruikte materialen voor elk isolatietype. Laat zeker enkele offertes opmaken in functie van uw noden en verwachtingen.

Nieuw voor 2019:

Voortaan kan iedereen profiteren van de energiepremies. De inkomens hebben geen invloed op de premie voor hun woning. Simpel gezegd: de premies worden toegekend in functie van de categorie waar u deel van uitmaakt.

Slotwoord

Voorzien van deze informatie, heeft u geen excuses meer om uw woning niet te verbeteren. Het isoleren van uw woning of appartement wordt steeds makkelijker door de nieuwe procedures hierboven besproken. De keuze voor een energieleverancier zoals Mega, met zijn duurzaam goedkopere prijzen, helpt u ook om uw energiefacturen te verlagen. En als u nog geen klant bent, bereken dan zeker uw besparing als u naar Mega overstapt.

Verschillende andere acties kunnen u ook helpen om energie te besparen.