blog Mega

Een vaste of variabele energieprijs, wat kies ik?

2023-05-02 / Dieter

De afgelopen jaren waren een heuse rollercoaster aan energieprijzen. We vertelden je vorige maand al over de volatiliteit van de energieprijzen om die schommelingen te duiden en de rol die variabele tarieven daarbij spelen. Wat zijn nu juist de voordelen van een variabel tarief? En zijn vaste tarieven opnieuw interessant? Wij vatten de kenmerken en voordelen van beide producten voor jou samen!

Het verschil tussen een vast en variabel tarief

Eerst en vooral is het belangrijk te weten wat het verschil is tussen een vast en een variabel tarief. Daarom zetten we de eigenschappen van deze tarieven nog eens op een rijtje.

Vast tarief 

Een vast tarief houdt in dat jouw prijs/KWh niet verandert gedurende de looptijd van je contract. Jouw prijs is ook niet onderhevig aan de schommelingen op de energiemarkt. Je blijft dus gedurende de contractduur dezelfde prijs betalen voor jouw energie. Jouw uiteindelijke energiekost is natuurlijk wel afhankelijk van je verbruik. Dat verbruik wordt altijd berekend op basis van het verschil tussen twee meterstanden. We vermenigvuldigen dat verschil vervolgens met het vast tarief dat op jouw contract van toepassing is.

Variabel tarief 

Een variabel tarief betekent dat je prijs mee evolueert met de marktprijzen en dat je tarief geïndexeerd wordt (afhankelijk van jouw contract gebeurt dat maandelijks of driemaandelijks).  Die prijsevoluties kunnen twee richtingen uitgaan: Als de prijzen op de energiemarkt stijgen, stijgt jouw tarief mee, en zal je meer betalen. Als de prijzen dalen (zoals nu het geval is), kan je dus ook profiteren van een lagere prijs.

Een variabel tarief met een jaarlijkse afrekeningsfactuur 

Hoeveel je uiteindelijk betaalt? Dat weet je eigenlijk pas achteraf. Je betaalt elke maand of driemaandelijks hetzelfde voorschotbedrag tot aan jouw jaarlijkse afrekeningsfactuur. Wanneer we je jaarlijkse afrekeningsfactuur berekenen, maken we gebruik van verbruiksprofielen. Kort gezegd stellen die verbruiksprofielen ons in staat om jouw totale verbruik op jaarbasis in te delen in periodes (bijvoorbeeld een maand). We kijken dan naar hoeveel percent van je totale verbruik je tijdens een specifieke periode verbruikt hebt. Je verbruikt immers niet altijd evenveel energie. In de zomer zal je je verwarming makkelijker afzetten dan in de winter, net zoals je in het weekend waarschijnlijk meer zal verbruiken dan op weekdagen. Vervolgens kijken we naar hoeveel de energieprijs tijdens die specifieke periode bedroeg op basis van de formule op de tariefkaarten.

Een variabel tarief met een maandelijkse afrekeningsfactuur 

Dit is niet het geval indien je voor een maandafrekening kiest (momenteel mogelijk in heel Vlaanderen en bij netbeheerder Ores in Wallonië). Als je een digitale meter hebt, kan die maandelijks de meterstanden doorsturen naar de netbeheerder. Er wordt dan niet gekeken naar verbruiksprofielen of gemiddeldes, maar naar wat je tijdens die maand effectief verbruikt hebt. Dat verbruik wordt dan aan het tarief dat voor die maand van toepassing was aan jou gefactureerd. Je betaalt dus géén voorschotfacturen en komt dus niet voor verrassingen te staan omdat jouw voorschotten niet toereikend waren om je verbruik te dekken. Het is evenwel zo dat je in de winter meer zal verbruiken en je energiekost dan hoger zal liggen, waardoor je maandelijkse afrekeningsfacturen sterk kunnen variëren per periode. Met een jaarlijkse afrekeningsfactuur kan je jouw uitgaven wat meer spreiden dankzij de voorschotfacturen.

Wat maakt een vast tarief zo aantrekkelijk?

We begrijpen dat een vast tarief erg wenselijk lijkt na de afgelopen jaren. Mensen opteren graag terug voor zekerheid na een lange onzekere periode, en dat is wat een vast tarief ook aantrekkelijk maakt. Tijdens de energiecrisis maakten we bij Mega de bewuste keuze om tijdelijk geen vaste contracten meer aan te bieden. De marktprijzen lagen toen zo hoog dat we wilden vermijden dat onze klanten gedurende een jaar aan een hele hoge prijs vastzaten. Door te kiezen voor een variabel tarief konden ze profiteren van de prijsdalingen op de energiemarkt.

De afgelopen maanden zijn de prijzen echter weer gaan dalen. Vandaag bieden we onze klanten dan ook opnieuw een vast tarief aan. Het huidige niveau van de energieprijzen maakt het namelijk weer interessant om je energieprijs voor het komende jaar vast te zetten met een vast tarief. Bovendien blijft het moeilijk om te voorspellen hoe de energiemarkt de komende maanden en met name volgende winter zal evolueren. Door vandaag je prijs vast te zetten, blijf je dus beschermd tegen eventuele prijsstijgingen. Anderzijds kan je, door te kiezen voor een vast tarief, geen voordeel halen uit eventuele verdere prijsdalingen.

De voordelen van een variabel tarief 

Het voordeel van een variabel tarief is dat het de actuele energieprijzen weerspiegelt. Je betaalt de werkelijke prijzen voor de energie die je verbruikt. Je profiteert mee van de prijsdalingen op de markt omdat je tarief mee evolueert. Het is echter moeilijk te voorspellen wanneer dat het geval is, aangezien prijsevoluties afhankelijk zijn van verschillende externe factoren: een zachte winter, een warme zomer, de geopolitieke situatie, … Wanneer de vraag naar energie lager is, dalen de prijzen. De tarieven voor deze maand kan je online consulteren via onze tariefkaarten.

Zoals je hierboven al kon lezen kan je in Vlaanderen en bij Ores in Wallonië ook kiezen voor maandelijkse afrekeningsfacturen. Deze facturatiemethode biedt de meest heldere kijk op je energieconsumptie en de tarieven die van toepassing zijn. Dankzij je digitale meter weet je immers perfect wanneer je hoeveel verbruikt. Als je kiest voor jaarafrekeningen kunnen voorschotten je daarentegen helpen om je energiekosten wat meer te spreiden

Kies ik best voor een vast of een variabel tarief? 

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, zijn er zowel aan het vast tarief als aan het variabel tarief interessante voordelen verbonden. Je moet dus voor jezelf de overweging maken of je:

Wanneer jouw contract afloopt bij Mega, stellen we je altijd het voordeligste product voor dat equivalent is aan jouw huidig contract. We houden hierbij (in de mate van het mogelijke en afhankelijk van het aanbod op dat moment) rekening met de tariefsoort (vast of variabel), de energiesoort, het serviceniveau en de looptijd van je contract. Zo kan jij steeds gebruikmaken van het voordeligste tarief voor jouw situatie. Het staat je uiteraard vrij om aan te geven dat je wil switchen naar een ander product.

Tot slot 

Kiezen voor een variabel tarief, da’s kiezen voor een prijs die mee varieert met de energiemarkt. Zoals de prijzen nu evolueren, kan je profijt halen uit de dalende tendens. Kiezen voor een vast tarief, da’s daarentegen kiezen voor dezelfde energieprijs tijdens de volledige duur van jouw contract. Welk tarief je ook kiest, het blijft belangrijk om je energieverbruik in het oog te houden. De goedkoopste energie blijft immers de energie die je niet verbruikt.

Voor meer tips en info over de energiemarkt kan je zoals altijd terecht op onze blog.