blog Mega

Hoe zag het energieverbruik van de Belgen eruit in 2022?

2023-07-28 / Nina

De energiecrisis was in 2022 meer dan ooit voelbaar. De prijzen stegen zo hard dat minder verbruiken de enige manier werd om de energiefactuur te verlagen. En dat loonde, in 2022 daalde het verbruik voor de eerste keer in 20 jaar met 9%!

Zoals we allemaal weten zijn de energieprijzen in 2022 blijven stijgen. Bij Mega en de andere energieleveranciers stond de volgende boodschap dan ook centraal: jouw energieverbruik onder controle houden is dé manier om je energiefacturen te verlagen. Om je daarbij te helpen, deelden we (en delen we nog steeds) regelmatig tips om je dagelijkse verbruiksgewoonten aan te passen.

Het is dan ook geen verrassing dat de inspanningen van de Belgen hun vruchten hebben afgeworpen: in 2022 verbruikten we met z’n allen maar liefst 9% minder energie dan in 2021. Ook in 2020 was ons energieverbruik gedaald, maar niet in deze mate.

Het gaat hier voor alle duidelijkheid over het totale energieverbruik van de Belgen. Dat omvat alle mogelijke energiebronnen, waaronder natuurlijk elektriciteit en aardgas, maar ook stookolie, benzine, etc. Op vlak van huishoudelijk verbruik kende vooral aardgas een sterke daling.

Bron: FOD Economie

De oorzaken van deze daling 

De daling van het energieverbruik van huishoudens in 2022 kan worden verklaard door verschillende factoren. We bespreken de belangrijkste hieronder.

Veranderende verbruiksgewoonten 

De torenhoge energieprijzen hebben ons ertoe aangezet om ons verbruik in 2022 zo goed mogelijk onder controle te houden. Dat de goedkoopste energie, de energie is die je niet verbruikt, is intussen dan ook door iedereen geweten. Je thermostaat een graadje lager zetten, je huis beter isoleren of optimaal gebruik maken van je elektrische toestellen tijdens de daluren zijn allemaal manieren om het verschil te maken.

Zachte weersomstandigheden 

good-weatherHet verwarmen van onze woning is verantwoordelijk voor bijna de helft van het totale energieverbruik van huishoudens. Dat de temperaturen in 2022 warmer dan gewoonlijk waren, was dan ook een geluk bij een ongeluk. Zo hoefden we onze verwarming minder vaak open te draaien en bespaarden we met z’n allen heel wat energie.

De geopolitieke situatie 

Zoals je waarschijnlijk weet, heeft de geopolitieke situatie, en meer bepaald het conflict tussen Oekraïne en Rusland, de stijging van de gasprijzen sterk beïnvloed. De gasvoorraden daalden drastisch waardoor grote industrieën en consumenten gedwongen werden om hun aardgasverbruik te beperken.

Gasverbruik in 2022

Het verbruik van aardgas daalde tussen 2021 en 2022 het sterkst. Terwijl het totale verbruik in 2021 101,8 TWh bedroeg, daalde het in 2022 tot 81,7 TWh. Dat is een opmerkelijke daling van bijna 20% in slechts één jaar (bron: Febeg).

In België verbruikt een gemiddeld huishouden jaarlijks 18.625 kWh gas. Het is de meest gebruikte verwarmingsenergie door huishoudens. Desondanks hebben huishoudens die zijn aangesloten op gas niet altijd hetzelfde verbruiksprofiel. We kunnen drie profielen onderscheiden, afhankelijk van waar gas voor gebruikt wordt:

cooking-gasHet spreekt voor zich dat het verbruik van huishoudens die gas voor alle bovenstaande doeleinden gebruiken, sterk verschilt met het verbruik van wie gas enkel voor koken of warm water gebruikt. Het is dan ook moeilijk om het gemiddelde gasverbruik van de Belgen objectief te beoordelen, aangezien het afhankelijk is van verschillende factoren.

 

 

 

Naast de verschillende gebruiksmogelijkheden van gas, is de hoeveelheid verbruik namelijk ook sterk afhankelijk van:

Op basis van al deze elementen kunnen er twee groepen consumenten worden onderscheiden:

Elektriciteitsverbruik in 2022

In 2022 bedroeg het totale elektriciteitsverbruik in België 81,7 TWh. Dat is iets meer dan 3% minder dan in 2021, toen de Belgen 83,7 TWh verbruikten.

Als we specifiek naar de maanden oktober, november en december 2022 kijken, is de daling nog groter, namelijk tot 8% minder ten opzichte van het gemiddelde van de laatste 5 jaar.

We hebben het hier natuurlijk wel over het totale elektriciteitsverbruik in België. Dat verbruik kan worden verdeeld over verschillende sectoren:

Het residentiële verbruik vertegenwoordigt dus slechts een kwart van het totale verbruik in België. Toch blijft het belangrijk om het verbruik in jouw woning in het oog te houden. Daarnaast verschilt het gemiddelde elektriciteitsverbruik van huishoudens van gewest tot gewest:

Deze cijfers zijn slechts een gewogen gemiddelde van het totale huishoudelijke verbruik per gewest. Het verbruik van een huishouden is natuurlijk steeds afhankelijk van de verschillende factoren die we eerder in dit artikel vermeldden (aantal personen, grootte woning, etc.).

Bron: Elia

Conclusie…

We zien duidelijk dat het aanpassen van onze dagelijkse gewoonten het verschil kan maken onze energiefactuur. De Belgen mogen dus zeker en vast trots zijn op hun inspanningen om hun energieverbruik in 2022 te verminderen. Laten we deze positieve trend dan ook met z’n allen verderzetten, dat is niet alleen goed voor onze portefeuille, maar ook voor het milieu.

Op onze blog vind je tal van tips om je energieverbruik zo goed mogelijk onder controle te houden.

Opmerking: de bovenstaande cijfers werden door Mega verzameld vanuit verschillende bronnen. Mega is niet verantwoordelijk voor de correctheid van deze cijfers.