Het capaciteitstarief: 4 tips om jouw verbruik te spreiden.

Zoals we eerder hebben meegedeeld, verandert de berekening van de nettarieven op de Vlaamse elektriciteitsfactuur vanaf 2022. Dat komt omdat de VREG het capaciteitstarief introduceert. In dit artikel vind je 4 tips om jouw verbruik te spreiden met een digitale meter.

Het capaciteitstarief samengevat.

Het capaciteitstarief wordt geïntroduceerd om de Vlaamse consumenten te stimuleren om hun elektriciteitsverbruik zoveel mogelijk te spreiden en zo een overbelasting van het net te vermijden. Dat laatste is belangrijk omdat het distributienet voor elektriciteit in die toekomst veel meer belast zal worden als gevolg van de energietransitie 

Terwijl het capaciteitstarief zelf afhangt van het netgebied waar je woont, hangt wat je precies moet betalen af van jouw persoonlijke situatie. Al betaalt iedereen sowieso een minimale vaste bijdrage die overeenkomt met een piek van 2,5 kW per maand. Met deze vaste bijdrage wil de VREG ervoor zorgen dat iedereen evenredig bijdraagt aan de netkosten. 

  • Heb je een analoge meter? Dan betaal je voor het capaciteitstarief de minimumbijdrage van 2,5 kW. Analoge meters kunnen namelijk geen pieken registreren.  
  • Heb je een digitale meter? Dan hangt wat je moet betalen af van jouw maandelijkse verbruikspieken die geregistreerd worden door jouw digitale meter. Vooral als je een digitale meter hebt, heb je er dus baat bij om jouw verbruik te spreiden. Door je verbruik te spreiden, zullen jouw maandpieken immers lager zijn en zal je minder capaciteitstarief moeten betalen.  

⚠ Opgelet: Het capaciteitstarief vertegenwoordigt slechts een deel van de netkosten. Zowel bij de analoge meters als bij de digitale meters wordt het overige deel van de netkosten nog steeds berekend op basis van jouw verbruik. Het blijft dus belangrijk om jouw energieverbruik onder controle te houden.  

Raadpleeg onze FAQ en de website van de VREG voor meer informatie over het capaciteitstarief.  

Zo verklein je de impact van het capaciteitstarief op jouw factuur.

Aangezien het capaciteitstarief vanaf 2023 verantwoordelijk zal zijn voor ongeveer 7% van jouw elektriciteitsfactuur, kan het interessant zijn om even stil te staan bij de netkosten van jouw energieverbruik. Wil je weten hoeveel nettarieven je in 2023 zult moeten betalen? Maak de berekening via de simulator op de website van de VREG!  

Meten is weten! Wie een digitale meter heeft, kan zich daarom registreren op mijn.fluvius.be om zijn/haar piekvermogen te controleren en indien nodig zijn/haar verbruiksgedrag aanpassen.  

Bij Mega helpen we jou graag om energie én geld te besparen. Daarom vind je hieronder 4 nuttige tips om de impact van het capaciteitstarief op jouw energiefacturen te beperken!  

Tip 1: Spreid het verbruik van de grote energieverslinders.

Grote stroomverbruikers zoals een elektrische wagen, warmtepomp en elektrische warmwaterboiler kunnen grote pieken in jouw verbruik veroorzaken en jouw capaciteitstarief de hoogte insturen. Probeer deze toestellen daarom niet te gebruiken wanneer er al verschillende andere toestellen in gebruik zijn, bijvoorbeeld wanneer je aan het koken bent. Wacht daarentegen tot ‘s avonds laat of stel een timer in voor een later tijdstip.  

Elektrische wagen: 

  • In tegenstelling tot een diesel- of benzineauto laad je jouw elektrische wagen beter elke dag een beetje bij dan te wachten tot de batterij bijna leeg is en deze om de paar dagen volledig op te laden.  
  • Leg je minder dan 100 km per dag af? Kies er dan voor om je wagen iets trager op te laden aan een lager vermogen (10 km/u aan het stopcontact of 15 km/u aan een laadpunt met een vermogen van 4 kW).  

Warmtepomp en elektrische boiler:  

  • Kies voor toestellen met een slimme sturing. Jouw warmtepomp of boiler zal in dat geval rekening houden met het totale elektriciteitsverbruik in jouw woning. Als er dan andere energieverslinders (zoals de wasmachine) in gebruik zijn, zal jouw warmtepomp of boiler tijdelijk aan een lagere temperatuur verwarmen.  

Tip 2: Spreid het verbruik van jouw huishoudtoestellen.

Ook wanneer je geen grote stroomverbruikers hebt, is het belangrijk om jouw elektriciteitsverbruik goed te spreiden. In heel wat huishoudens valt het hoogste piekmoment vlak na het werk wanneer men aan het koken is. Hoewel je gerust nog steeds al jouw kookplaten en je oven tegelijk kunt gebruiken, is het wel een goed idee om het gebruik van toestellen die je niet per se op dat moment nodig hebt, uit te stellen. Vaak zijn dit de wasmachine en droogkast. Zo vermijd je dat jouw piekmoment nog hoger wordt!  

Tip 3: Maak gebruik van slimme toestellen.

Er bestaan heel wat slimme apparaten waarmee je het comfort in jouw woning kunt verhogen én tegelijk energie kunt besparen. Denk maar aan slimme stekkers die op afstand uitgeschakeld kunnen worden of een slimme thermostaat waarmee je de verwarmingstoestellen in jouw woning op verschillende tijdstippen kunt laten aanspringen. Heel wat (vaat)wasmachines en droogkasten hebben ook een uitstelknop waarmee je ze op een later tijdstip kunt laten starten. Houd er natuurlijk wel rekening mee dat je deze toestellen niet allemaal op hetzelfde uitgestelde tijdstip laat starten, om een nieuwe verbruikspiek te vermijden.  

Tip 4: Heb je zonnepanelen? Verbruik wanneer je produceert! 

Als je zonnepanelen hebt, kun je meerdere toestellen die veel energie vragen tegelijk aanzetten zonder dat ze jouw piekvermogen beïnvloeden. Een belangrijke voorwaarde is hier natuurlijk wel dat je deze toestellen gebruikt terwijl jouw zonnepanelen de meeste energie produceren. Dat is doorgaans het geval rond het middaguur.  

Tot slot herinneren we je er graag nog eens aan dat de energie die je niet verbruikt, nog altijd de goedkoopste energie is. Raadpleeg onze blog voor meer tips om energie te besparen