Het energieovernamedocument: wat is dat?

energieovernamedocument

Het energieovernamedocument is een wettelijk document dat je doorstuurt naar je energieleverancier in geval van een verhuis. In dit artikel leggen we uit wat een energieovernamedocument is en hoe je het moet invullen.

Het document dat je invult bij verhuis

Het energieovernamedocument (EOD) is een eenvormig en algemeen formulier dat gebruikt wordt door alle Belgische energieleveranciers. Als iemand de levering van gas en elektriciteit overneemt in een woning, vult hij het EOD in. Je vult het document in bij een verhuis of verkoop van een huis, na overgang van een privé-statuut naar een professioneel statuut (of andersom) en na een scheiding of overlijden.

Hoe het energieovernamedocument invullen?

Als je verhuist worden op het energieovernamedocument meterstanden ingevuld van de gas- en/of elektriciteitsmeters. Er wordt dus als het ware een afspraak gemaakt over de meterstanden.

  • Je vult het document twee keer in: als je je oude woning verlaat en als je de sleutels ontvangt van je nieuwe woning.
  • Op beide exemplaren vul je alle gevraagde gegevens in.
  • Je noteert alles nauwkeurig en zorgt ervoor dat de documenten ondertekend zijn door de twee partijen, de oude en nieuwe bewoner van de woning.
  • Elke partij moet één exemplaar bewaren.

Het is belangrijk om de standen van de gas- en/of elektriciteitsmeters te noteren om zo elk misverstand te vermijden. Het document heeft als doel om eventuele discussies tussen de oude en nieuwe bewoner te vermijden. Als de oude huurder of de overnemer ervan overtuigd is dat er sprake is van een fout, dan kan het energieovernamedocument als bewijs dienen en kan de leverancier het opvragen.

Het EOD moet volgende informatie bevatten:

De EAN-code: bestaat uit 18 cijfers, begint altijd met 54 en kan je vinden op je factuur. Als je hem niet meer vindt, dan kan je de EAN-code altijd opvragen bij je netbeheerder - opgelet, de code staat niet op de meter.
De meterstanden van elektriciteit en gas. De standen duiden je verbruik aan op je meter, in kWh voor elektriciteit en in m³ voor gas.
Het meternummer (vermeld op de meter)
De naam van je huidige leverancier. Zelfs als de nieuwe bewoner wil veranderen van leverancier noteer je die best op het document om enige discussie te vermijden.
De verhuisdatum. Als je de meterstand niet op dezelfde dag noteert als de effectieve verhuis, gebruik je best de datum van de meterlezing.
De handtekening van de vertrekkende klant en de overnemer.

Al deze gegevens zijn noodzakelijk zodat je leverancier je meterstanden kan garanderen tijdens een verhuis. Zo kan de juiste slotfactuur opgesteld worden die overeenkomt met je werkelijk verbruik.

Hoe meld ik mijn verhuis aan Mega?

Ben je nog geen klant van Mega en ga je verhuizen? Dan moet je enkel tijdens je inschrijving aangeven dat je gaat verhuizen. Als je voor Mega kiest geniet je van de goedkoopste prijzen, niet alleen vandaag maar ook morgen. Denk eraan dat het invullen van een energieovernamedocument niet volstaat om een energiecontract af te sluiten. Je moet dus een inschrijving doen! Je kan makkelijk een foto of kopie van een energieovernamedocument toevoegen aan je inschrijving.

Als je wel al klant bent bij Mega kan je je huidig contract overzetten naar je nieuwe adres met de garantie dat je hetzelfde tarief behoudt. Je kan echter ook kiezen voor een nieuw tarief dat beter aansluit bij je behoeften. Wat ook je keuze mag zijn, je contract op je oude adres wordt afgesloten of er zal een tijdelijk contract opgemaakt worden.

Hiervoor volstaat het om ons een correct ingevuld energieovernamedocument van je oude en nieuwe adres te sturen. Wij regelen de rest!

Hoe stuur ik dit door?

  • Contacteer ons via info@mega.be,
  • of via telefoon op 016/67 60 60 ten vroegste één week voor of na je verhuis.

Waar vind ik het energieovernamedocument?

Je kan het energieovernamedocument hier vinden.

Om te verhuizen zonder stress kan je ons blogartikel lezen dat uitlegt hoe je je verhuis vlot kan laten verlopen.