blog Mega

2020: Hernieuwbare energie verslaat fossiele brandstoffen in Europa

2021-03-24 / Nina

Europa verbruikte in 2020 meer hernieuwbare energie dan energie uit fossiele brandstoffen. Dit is goed nieuws! Je leest er in dit artikel meer over.

Historisch moment

Vorige zomer stelden we het voor het eerst vast, maar nu is het officieel: Europa verbruikte in 2020 voor het eerst meer groene energie dan energie uit fossiele brandstoffen. 38% van onze energie kwam uit hernieuwbare bronnen, tegenover 37% uit fossiele brandstoffen, aldus het Amerikaanse economische magazine Forbes.

Forbes haalde die bevindingen uit een publicatie van de Britse denktank Ember en de Duitse denktank Agora Energiewende. De opwek uit windenergie steeg met 9% en die uit zonne-energie met 15%, voor een totaal van 51 terawattuur extra hernieuwbare energie. Duitsland en Spanje produceerden zelf voor de eerste keer meer hernieuwbare energie dan grijze stroom.

 

Europese energietransitie

EuropaHelaas gaat de energietransitie van Europa nog steeds te traag vooruit. De EU heeft als doel om tegen 2030 de uitstoot van broeikasgassen met 55% te verminderen en om tegen 2050 volledig klimaatneutraal te zijn. Om deze doelstellingen te behalen, moeten we de energietransitie versnellen. Toch zijn de experten positief: zo was de opwek van elektriciteit vorig jaar 29% groener dan in 2015 en de opwek uit steenkool maar liefst gehalveerd ten opzichte van dat jaar.

Er worden steeds meer hernieuwbare energiebronnen ontwikkeld, maar wind- en waterenergie zijn de grootste oorzaken van het dalen van de energieopwek uit steenkool. Dat zegt Dave Jones, de senior electricity analyst bij Ember. Vorig jaar werd gemiddeld een vijfde van alle Europese energie opgewekt uit wind- en waterenergie.

Zijn die veranderingen het gevolg van de economische onzekerheden die de coronacrisis bracht? Zullen we dit jaar opnieuw een stijging zien van energie, opgewekt uit steenkool? Jones denkt dat een lichte stijging mogelijk is, maar dat dit maar tijdelijk zal zijn.

Klimaatacties

Patrick Graichen, directeur van Agora Energiewende, vindt dat het economische herstel geen rem mag zijn op klimaatacties. Hij pleit voor een sterk klimaatbeleid, zoals de European Green Deal. Met dit actieplan wil hij de economie in Europa duurzaam maken.

Ondanks de snelle groei van duurzame energie, moet er nog veel gebeuren, benadrukt Graichen, zoals een verdriedubbeling van de huidige productie uit hernieuwbare energie. Enkel zo komen we aan een jaarlijkse productie van 100 terawattuur. Zoveel is nodig om volledig klimaatneutraal te zijn. Ter vergelijking: de EU-lidstaten halen op dit moment maar 75 terawattuur.

Wat met de EU-lidstaten die nog steeds de meeste broeikasgassen uitstoten? Een drietal jaren geleden waren dit nog Duitsland, Spanje en Nederland. Zij hebben echter hun steenkoolproductie sterk teruggedraaid, en zijn van plan om die volledig stop te zetten. Polen en Tsjechië zijn nu bij de grootste steenkoolproducenten in Europa.

Meer wind- en zonne-energie tegen 2025

Voor de voorstanders van een koolstofarme economie is er nog meer goed nieuws: het Internationaal Energieagentschap (IEA) voorspelt dit jaar een sterke toename van generatoren van windenergie in de EU, onder meer in Frankrijk, Polen en Denemarken. De productie van zonne-energie zal mogelijks nog sneller toenemen, met maar liefst 16%. Duitsland en Frankrijk openen in 2021 enorme voorzieningen voor de opwek van zonne-energie. Men verwacht dat het gebruik van alternatieve energiebronnen in het algemeen elk jaar zal toenemen tot ten minste 2025.

 

Belgische langetermijnstrategie

België tekende in 2015 het Klimaatakkoord van Parijs en beloofde daarmee om maatregelen te nemen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en de opwarming van de aarde tegen te gaan. In de  Belgische klimaatstrategie vind je onder andere plannen voor aanpassingen in de belangrijkste sectoren. Enkele voorbeelden:

hernieuwebare energie

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen van de energiesector? Breng dan zeker een bezoekje aan onze blog!