blog Mega

Accurate weersvoorspellingen en hernieuwbare energie

2021-09-21 / Dieter

Hernieuwbare energie wordt alsmaar belangrijker. Daarom legt de Europese Unie (EU) haar lidstaten bepaalde doelstellingen op. Tijdens de coronacrisis is het besef ook groter geworden dat we onze planeet met liefde moeten behandelen. Maar zonder zon geen zonne-energie en zonder wind geen windenergie. We zochten uit hoe nauwkeurige info over het klimaat ons kan helpen bij duurzame energieproductie.

Groene energie in de lift

Men gaat steeds meer inzetten op groene energiebronnen en dat werpt zijn vruchten af. Volgens de klimaat-denktank Ember produceerden we in Q2 (in de maanden april, mei en juni) van 2020 meer energie uit duurzame bronnen dan uit fossiele brandstoffen. 40% van de totale energie in de EU kwam namelijk voort uit wind, zon, water of biomassa. Het ging hier over een stijging van 11%. De fossiele energieproductie daalde met 8% tot 34%.

Bovendien stelde de Europese Commissie bepaalde klimaatdoelstellingen op. Deze doelstellingen maken deel uit van de “Green Deal”. Met dit programma wil de Commissie streven naar een klimaatneutraal Europa tegen 2050. De Green Deal is opgemaakt met “ijkpunten”. Zo wil men tegen 2030 de CO2-uitstoot met 50-55% verminderen ten opzichte van de waarde van 1990.

Het is dus duidelijk dat groene energie de toekomst is. Al zijn duurzame energiebronnen afhankelijk van de weersomstandigheden. Daarom willen we in dit artikel dieper in gaan op de invloed van het klimaat op de groene energiesector.

Klimaatinfo en de invloed ervan op hernieuwbare energie

We kunnen er niet om heen dat we meer en meer te maken krijgen met extreme weersomstandigheden. Enkele weken geleden hadden we nog te maken met een hittegolf, daarnaast waren er dit jaar ook enkele stormen. Dat buitengewone weer kan een invloed hebben op de energieproductie uit hernieuwbare energiebronnen.

Hittegolven

Tijdens een hittegolf of langdurige warme perioden in de zomer valt er gemiddeld genomen weinig regen. Vaak is er dan ook een lange periode van droogte. Dit heeft een invloed op de energieproductie op waterkracht. In 2019 leidde dit zelfs tot een daling van 6%. In Frankrijk, Spanje, Italië en Portugal was de daling het grootst. Verschillende wetenschappers voorspellen dat dit de energieproductie op waterkracht in Noord-Europa een boost kan geven.

Windenergie

Voorspellingen van wind op lange termijn blijven onzeker. Toch kunnen kleine verschillen al een grote invloed hebben op de energieproductie. In 2018 was er in West-Europa minder wind in de zomer. Dit had meteen een grote invloed op de energieproductie. Die was 20% lager dan gemiddeld.

Te veel zon is ook niet goed!

Je zou kunnen denken: hoe meer zon, hoe meer energie we kunnen genereren via zonnepanelen. Wetenschappers voorspellen dat een hogere zonnestraling in Europa zal leiden tot een hoger rendement van zonne-energie. Al kunnen te hoge temperaturen en te veel zonlicht een negatieve invloed hebben op de opbrengst.

Belangrijk voor verschillende spelers

Je ziet dus dat de weersomstandigheden toch wel een invloed kunnen hebben op de productie van  hernieuwbare energie. Het is dan ook belangrijk dat men het klimaat op lange termijn kan voorspellen. Zo is het interessant voor energieproducenten om vooraf te voorspellen hoeveel energie ze zullen halen uit duurzame energiebronnen. Ook voor netbeheerders is dit cruciaal. Extreme weersomstandigheden kunnen een invloed hebben op het transmissienetwerk en vooral op de transmissiekabels. Daarnaast is klimaatinfo voor hen interessant om een goede balans tussen vraag en aanbod te vinden.

Hoe een voorspelling doen?

Nu, kan je exact voorspellen hoe het weer zal zijn binnen 10 jaar? Moeilijk! Kijken naar het verleden is de meest gebruikte techniek. Men gaat bijvoorbeeld onderzoeken in welke mate hittegolven en stormen een invloed hadden op de energieproductie. Deze manier geeft ons accurate voorspellingen voor de volgende jaren. Door de klimaatverandering kunnen ze echter minder nauwkeurig zijn. Alleen rekening houden met het verleden is niet genoeg. Vroeger was een hittegolf bijvoorbeeld een uitzondering terwijl dit tegen 2050 het nieuwe normaal kan worden.

Dat het een echte uitdaging is om accurate voorspellingen te doen, dat beaamt ook Jana Sillmann van Center for International Climate Research (CICERO). “Al hebben we in de laatste tien jaar al een grote vooruitgang gemaakt. We kunnen zelfs extreme weersomstandigheden enkele weken op voorhand voorspellen.” zegt ze.

Haar collega Anton Orlov ziet het belang van nauwkeurige klimaatinfo ook in: “Als we kunnen weten hoe heet, koud, nat, droog of winderig de seizoenen in de toekomst zullen zijn, kunnen we voorspellen hoe groot de vraag naar stroom en productie van hernieuwbare energie zal zijn.”

Accurate klimaatinfo is dus echt wel nodig om de hernieuwbare energieproductie te voorspellen. Er is de voorbije jaren al een mooie vooruitgang geboekt, maar er zijn nog heel wat uitdagingen.

Wil je meer te weten komen over de nieuwste ontwikkelingen van de energiemarkt? Neem dan zeker eens een kijkje op onze blog.