Hoe zit een afrekening met een variabele energieprijs in elkaar?

variabele energieprijs

.Heb je een variabel tarief voor jouw energie en ben je benieuwd naar hoe we jouw jaarlijkse afrekening opstellen? We leggen het in dit artikel helemaal uit 

Een vaste prijs of een variabele prijs, wat is het verschil 

’t Is natuurlijk belangrijk om eerst te weten wat vaste en variabele energieprijzen zijn. Daarnaast mag je ook niet vergeten dat het “variabel” en “vast” aspect van toepassing is op het tarief per kWh energie en dus niet op jouw voorschotbedrag (zij het maandelijks of driemaandelijks). Welk contracttype ook van toepassing is, je voorschot verandert enkel na jouw afrekening of op jouw aanvraag.

Een vaste energieprijs verandert niet tijdens de duur van jouw contract. Dat betekent dat de prijs waarvoor je hebt gekozen tijdens het opstellen van jouw contract dezelfde zal blijven voor een bepaalde periode (1, 3 of 5 jaar). Je hebt dus meer zekerheid en moet je geen rekening houden met de prijsschommelingen. Het is dan ook interessant om je tarief vast te zetten wanneer de marktprijzen laag zijn, zo profiteer je ook op langere duur van de lage prijzen 

Kies je voor een variabele energieprijs, dan bouw je minder zekerheid in. De variabele prijs verandert maandelijks en volgt de marktschommelingen dus wel. Dat betekent dat wanneer de prijzen op de energiemarkt stijgen, jouw prijs ook zal stijgen en wanneer de prijzen dalen, hetzelfde gebeurt met jouw prijs. Zoals we hierboven reeds hebben aangehaald, blijft jouw voorschotbedrag wel elke maand hetzelfde tot aan jouw jaarlijkse afrekening.

Hoe wordt een afrekening met een variabel tarief berekend 

Of je nu een vast of variabel tarief hebt,  er wordt steeds gekeken naar het verschil tussen twee meterstanden. Op die manier komen we namelijk te weten hoeveel jouw totaal verbruik in kWh bedraagt. Als je een contract met een vaste energieprijs hebt, vermenigvuldigen we jouw verbruik simpelweg met de energieprijs per kWh.  

Bij een variabel tarief ziet de berekening er helemaal anders uit aangezien de prijzen tijdens de verbruiksperiode zijn gewijzigd. Daarom moeten we de hoeveelheid energie berekenen die je hebt verbruikt tijdens een korte periode (bijvoorbeeld een maand). Vervolgens moeten we nagaan hoeveel de energieprijs op dat moment bedroeg.  ‘t Probleem is dat we alleen weten wat je verbruik is tussen de meterstanden die je noteerde en niet wat jouw dagelijkse verbruiksgegevens zijn.

Zodra iedereen slimme meters heeft, zal het voor netwerkbeheerders en energieleveranciers mogelijk zijn om het precieze verbruik op dagelijkse basis te kennen. Dat zal de berekening van een afrekening met een variabel tarief veel gemakkelijker en nauwkeuriger maken.  

Tot die tijd maken we gebruik van zogenaamde “verbruiksprofielen” waarmee we het verbruik over een bepaalde periode, bijvoorbeeld een maand, kunnen berekenen.  

Verbruiksprofielen

Verbruiksprofielen maken deel uit van een technologie die door de netbeheerders werd ontwikkeld. Ze stellen ons in staat te weten hoeveel procent van het totaal aantal kWh klanten gedurende een bepaalde periode verbruiken. Dit instrument, ook bekend als Real Load Profiles (RLP), geeft ons de mogelijkheid om het relatief verbruik per kwartier gedurende het hele jaar te bepalen. Op die manier kunnen we ook rekening houden met weekends, feestdagen, het weer, etc.   

Berekening variabele energieprijs op afrekening

Dankzij de RLP kunnen we het gemiddeld verbruik voor elke maand schatten. Dat verbruik vermenigvuldigen we met de prijs per kWh die tijdens die periode van toepassing was.  

We geven een voorbeeld. Voor een totaal elektriciteitsverbruik (enkelvoudig) van 1500 kWh gedurende één jaar in 2021 (van december 2020 tot december 2021), zou de verdeling er als volgt kunnen uitzien: 

MaandVerbruikEnergieprijsTotaal per maand
December 2020210 kWh€ 0,0541/kWh€ 11,361
Januari 2021205 kWh€ 0,0618/kWh€ 12,669
Februari 2021225 kWh€ 0,0618/kWh€ 13,905
............
September 202198 kWh€ 0,1157/kWh€ 11,3386
Oktober 2021105 kWh€ 0,2161/kWh€ 22, 6905
............
Totaal van december 2020 tot december 20211500 kWh€ 0,1107/kWh (gewogen gemiddelde) € 166,03

Opgelet! Dit is natuurlijk slechts een voorbeeld van verbruik, om te tonen hoe het systeem werkt. 

Wij berekenen het totaal verbruik per maand en komen zo tot een totaal voor de verbruiksperiode. Daarbij komen natuurlijk nog alle andere kosten in verband met het netwerk (vervoer, distributie, enz.) en de belastingen.   

Verder is het interessant om te weten dat je op je afrekening deze berekening niet zal terugvinden. We gebruiken namelijk het totaal verbruik en het gewogen gemiddelde van de prijs.

Tot slot.

Nu dat je dit weet, zal je ook snappen waarom een afrekenings- of slotfactuur met een variabele energieprijs soms wat langer op zich laat wachten. Met een vaste energieprijs weten we bij de start van het contract welk tarief we moeten gebruiken op de afrekening. Bij een afrekening met een variabel tarief moeten we echter soms enkele dagen wachten op het tarief van de huidige maand. Pas als we alle nodige informatie hebben, kunnen we jouw afrekening opmaken.

Kom je graag meer te weten over de energiemarkt? Neem dan regelmatig een kijkje op onze blog!