Alternatieve energiebronnen: een overzicht

alternatieve energiebronnen

Ben je nieuwsgierig hoe wij onze energie zullen opwekken in de toekomst? Dan is dit artikel iets voor jou! We vertellen namelijk meer over alternatieve energiebronnen. Wist je bijvoorbeeld al dat we elektriciteit uit de lucht kunnen halen?

Energie uit de lucht

Ja, je leest het goed! Onderzoekers van een universiteit uit de Verenigde Staten hebben de “Air-gen” ontworpen. Dit is een generator die aangedreven is op lucht. Samen met nanodraden van een bacterie, Geobacter, zet het kleine hoeveelheden waterdamp uit de lucht om in elektrische stroom. Raar maar waar: wetenschappers ontdekten dit principe per toeval. Tijdens het maken van sensoren zag een onderzoeker dat de nanodraden stroom produceerden als hij ze in contact bracht met het vocht uit de lucht.

Het grote voordeel aan deze alternatieve energiebron is dat je ze 24/24 en 7/7 kan gebruiken. Bovendien is het duurzaam én goedkoop. Lucht is namelijk in overvloed aanwezig, in tegenstelling tot zonne- en windenergie. Bovendien zou het zelfs mogelijk zijn om binnenshuis energie op te wekken via vocht uit de lucht. Daarnaast kan je zelfs volgens de wetenschappers op plaatsen met een lage luchtvochtigheid stroom opwekken.

De technologie staat er, maar de grootste uitdaging op korte termijn bestaat eruit grote energiehoeveelheden op te wekken. Momenteel kan men slechts kleine aantallen stroom genereren via het “Air-gen”. De volgende stap is om kleine toestellen, zoals smartwatches, van stroom te voorzien.

In een latere fase is het de bedoeling om over te stappen op grootschalige projecten. Een voorbeeld hiervan is speciale muurverf. Deze verf zou via de “Air-gentechnologie” energie kunnen opwekken. Om deze technologie uit te rollen moet men de nanodraden op grote schaal kunnen produceren. Da’s de sleutel tot het succes.

Zonnepanelen die ook ’s nachts energie kunnen opwekken

Laten we even een open deur intrappen: zonnepanelen wekken door de dag energie op. Da’s niks nieuws dat we je vertellen. Maar wat als we zeggen dat je in de toekomst ook ’s nachts zonne-energie zou kunnen produceren? Dan is er namelijk veel ultraviolet en infraroodlicht aanwezig. Daarnaast kan er energie opgewekt worden met een koude en warme kant van een paneel.

We gaan hieronder wat dieper in op deze twee alternatieve energiebronnen:

  1. Zoals hierboven al kort vermeld kunnen we dit doen via infraroodstraling. Overdag schijnt de zon en warmt die de aarde op. ‘s Nachts geeft de aarde deze warmte weer af via infraroodstraling. Door een paneel op de aarde te richten kan men deze warmte omzetten in stroom. Onderzoekers aan de Universiteit van Californië werken nu aan de ontwikkeling van een stof om deze omzetting te kunnen realiseren. Net als bij de technologie om waterdamp om te zetten in energie, is ook hier een schaalvergroting dé uitdaging. Momenteel produceert zo’n anti-paneel één vierde van de opbrengst van een standaard zonnepaneel dat overdag stroom opwekt.
  2. Daarnaast bestaat er nog een andere manier om tijdens de nacht energie op te wekken. Dit kan via een metaal dat aan de ene kant koud en aan de andere kant warm is. De elektroden aan de warme kant bewegen naar de koude kant waardoor er daar een overschot aan elektroden ontstaat (een minpool). Aan de koude kant is er dan een tekort aan elektroden (een pluspool). Zo zal men elektriciteit opwekken, weliswaar in hele kleine hoeveelheden.

Rijden op zonnebrandstof

Onderzoekers uit Zürich hebben een techniek ontwikkeld om via de zon een duurzame vloeistof te genereren die we kunnen gebruiken als brandstof voor de auto. Ze doen dit door water en CO2 tot 1500 graden te verhitten en dit om te vormen tot een brandstof die gebruikt kan worden in een verbrandingsmotor.

Dit proces is een uitermate duurzaam proces. Tijdens het proces halen ze evenveel CO2 uit de lucht als ze produceren. Een groot voordeel van deze technologie is dat het klimaatvriendelijk en CO2-neutraal is. Je zou het kunnen vergelijken met ons Ecogas.

Ook deze techniek is nog kleinschalig. De Zwitserse onderzoekers produceren nu 1 dl brandstof per dag. Hun doel is om op termijn 10 miljoen liter brandstof te maken, maar dat zal volgens experten nog even duren…

Zo zie je dat er nieuwe technologische processen bestaan om op een alternatieve manier energie op te wekken. Ze hebben één grote gemeenschappelijke uitdaging: de schaalvergroting. De technologie op zich staat er, maar nu is het de kunst om op grote schaal energie op te wekken.

Wil je meer te weten komen over alternatieve energiebronnen? Dan moet je zeker onze blog in te gaten houden!