Bespaar energie op het werk!

économie énergie travail

We mogen intussen al enkele maanden opnieuw naar kantoor. Of je nu elke dag naar kantoor gaat of slechts enkele dagen per week, ook op het werk is het belangrijk om je energieverbruik onder controle te houden. Volg onze tips!

Verwarming

thermostatIn de meeste bedrijven, in welke sector ze zich ook bevinden, gaat minstens 50% van de energiekosten naar verwarming. Vaak gaat er echter kostbare warmte verloren en is er sprake van onnodig verbruik. Daarom is het belangrijk dat je een aantal eenvoudige gewoontes aanneemt:

Zet de verwarming bijvoorbeeld af zodra je de ramen opent en sluit de deuren tussen de verschillende ruimtes om warmteverlies te voorkomen. Al is het in grote open werkruimtes natuurlijk minder gemakkelijk om die laatste tip op te volgen.

Probeer daarnaast om de thermostaat, als er één is, zo goed mogelijk te regelen. De aanbevolen temperatuur voor een gezonde werkruimte is tussen de 19 en 21 graden, zeker niet meer. Te hoge temperaturen kunnen er, zeker wanneer er zich veel mensen in één ruimte bevinden, voor zorgen dat jouw productiviteit vermindert en je moe wordt. Bovendien kun je jaarlijks tot wel 7% besparen door je verwarming één graad lager te zetten.

Verlichting

éteindre les lumièresEen andere energieverslinder op kantoor is ongetwijfeld de verlichting. Vaak staat het licht in werkruimtes de hele dag aan. Op sombere herfst- en winterdagen is dat inderdaad nodig, maar tijdens andere seizoenen is er vaak meer dan genoeg daglicht om de ruimte te verlichten. Bovendien zorgt natuurlijk licht ervoor dat we serotonine en cortisol aanmaken. Dat zijn stoffen die ons gelukkig en wakker doen voelen! Denk er dus aan om, wanneer mogelijk, de lichten op kantoor te doven, de ramen te openen en zoveel mogelijk licht (en gezonde lucht) binnen te laten.

Kantoormateriaal en elektronische toestellen

imprimante bureauIT-materiaal is tegenwoordig zo goed als onmisbaar. Hoewel er vaak niet meer zonder kan worden gewerkt, verbruiken deze toestellen heel wat energie. Probeer het  verbruik daarom in de mate van het mogelijke te beperken. Dat kan door voor laptops te kiezen in plaats van vaste computers. Die laatste verbruiken immers tot 50% meer energie! Daarnaast zijn er verschillende zaken die je dagelijks – op slechts een paar minuten tijd – kan doen om het verbruik te verlagen:

  • Gebruik stekkerdozen met schakelaars. Met één druk op de knop ben je er zeker van dat er geen apparaten op stand-by blijven staan en vermijd je sluipverbruik.
  • Zeker als je geen stekkerdozen ter beschikking hebt, is het belangrijk om je apparaten, zoals schermen, niet in slaapstand te laten en de stekkers steeds uit het stopcontact te halen na gebruik.
  • Gebruik het kopieerapparaat enkel wanneer het echt nodig is. Je bespaart er niet alleen energie, maar ook papier mee. Op het eind van de werkdag zet je het kopieerapparaat ook best uit.

Digitale vervuiling

pollution numériqueWe staan er niet altijd bij stil, maar ook computergebruik is verantwoordelijk voor een aanzienlijke hoeveelheid CO2-uitstoot. Digitale vervuiling is de energie die wordt verbruikt door het gebruik van digitale producten, zoals de opslag van e-mail of de manier waarop je op het internet surft.

Met de volgende tips kun je jouw digitale vervuiling verminderen:

  • Maak je mailbox leeg: een e-mail verbruikt zo’n 10 gram CO2 per jaar. Dat komt overeen met het verbruik van een spaarlamp gedurende één uur. Hoe meer e-mails er in de mailbox zitten, hoe groter het verbruik. Reken maar eens uit hoeveel e-mails er in je mailbox zitten en hoeveel er eigenlijk verwijderd mogen worden. Je bespaart er niet alleen energie mee, maar je creëert er ook een beter overzicht mee.
  • Surf op een duurzame manier: de manier waarop je surft heeft wel degelijk impact op jouw energieverbruik. Probeer het aantal open tabbladen, opgeslagen documenten in de cloud en het aantal zoekopdrachten op zoekmachines zoveel mogelijk te beperken. Google Chrome (naar verluidt de meest energieverslindende browser) verbruikt bijvoorbeeld zo’n 27 Wh per 1000 bekeken pagina’s. Als je al weet welke website je precies wilt bezoeken, vermijd je ook best het gebruik van een zoekmachine.
  • Houd je e-mails zo kort mogelijk: Elke verzonden, ontvangen of opgeslagen e-mail verbruikt heel wat energie en hoe langer de tekst, hoe groter het verbruik. Doe de planeet en de ontvanger dus een plezier en kom meteen ter zake.

Tot slot…

Zoals je ziet, kun je de tips om thuis energie te besparen ook perfect toepassen op kantoor. Jouw portefeuille wordt misschien niet beïnvloedt, maar deze goede gewoonten zorgen wel voor een fijne werkomgeving (met natuurlijk licht en een goede lucht kwaliteit) voor jou en je collega’s. Bovendien draag je, door minder CO2 uit te stoten, jouw steentje bij aan de bescherming van de planeet.

Raadpleeg regelmatig onze blog voor nog meer tips om energie te besparen!