blog Mega

Cohousing of samenhuizen: niet enkel voor studenten!

2021-04-28 / Nina

Vorige maand hadden we het voor de eerste keer over alternatieve woonvormen, in ons artikel over tiny houses. Deze maand bespreken we cohousing en samenhuizen, twee vormen van gemeenschappelijk wonen. Waarom zou je het doen en welke invloed heeft het op je energiefactuur?

Cohousing vs. samenhuizen

We weten niet hoe het bij jou zit, maar wij waren ervan overtuigd dat “cohousing” en “samenhuizen” synoniemen zijn van elkaar. Toch zijn dit twee verschillende woonvormen!

Bij cohousing hebben de verschillende gezinnen een eigen huis of appartement en daarnaast is er vaak een gemeenschappelijke keuken en eetzaal. Ruimtes zoals de badkamer of woonkamer worden dus niet gedeeld. Deze vorm van gemeenschappelijk wonen komt vaak voor in de VS, Zweden en Denemarken.

Als we over samenhuizen spreken, dan bedoelen we een gemeenschapshuis of een gedeeld appartement. Er wonen verschillende (eenpersoons)gezinnen bij elkaar en zij hebben elk hun eigen slaapkamer. De badkamer, woonkamer, kelder… worden gebruikt door alle bewoners. De bewoners zijn vaak geen familie van elkaar.

 

Voordelen

samenhuizenHet grootste voordeel is natuurlijk dat je kosten bespaart! Je moet maar de helft/een derde/… uitgeven aan huur, onderhoud, verzekeringen. Je kan bijvoorbeeld ook samen een streamingabonnement nemen als familie, wat altijd voordeliger is dan alleen.

Daarnaast kan je sneller een grotere woning huren of kopen, die misschien net buiten je budget zou vallen wanneer je alleen koopt of huurt. Ook bij cohousing kan je op die manier een grote tuin ter beschikking hebben, die je dan deelt met de andere bewoners.

Verder heb je altijd gezelschap als je daar nood aan hebt. Samen koken en eten? Ja, graag!

Bij cohousing heb je ook een sterk sociaal netwerk, omdat je dicht bij je medebewoners staat. Jullie hebben misschien een gemeenschappelijke opslagruimte, waar je materialen en gereedschap kan uitlenen. Denk maar aan een grasmaaier of een ladder. Die hoef je dan niet zelf te kopen!

 

Nadelen

Als je heel erg gesteld bent op rust en privacy, dan is samenhuizen misschien niet de beste optie voor jou. Het is namelijk moeilijker om het huis voor jezelf te hebben. Ja, je hebt je eigen slaapkamer en misschien wel je eigen badkamer, maar de kans is groot dat je huisgenoten de keuken hebben ingepalmd, net wanneer jij wil beginnen koken.

Het is mogelijk dat jullie levensstijl niet overeenkomt: jij gaat graag vroeg slapen, maar je huisgenoot komt laat thuis en jij bent een lichte slaper? Of jij bent heel zuinig met je energie, maar je huisgenoten laten nogal eens graag het licht aan? Dit kan zeker voor irritatie zorgen. Het is daarom belangrijk om goede afspraken te maken met al je huisgenoten.

Bij cohousing is dit minder een probleem, aangezien elk gezin zijn eigen woning heeft met meerdere privéruimtes.

Het is dus zeker de moeite waard om de voor-en nadelen tegen elkaar op te wegen en te kiezen voor wat het beste bij jou past!

 

Projecten

Je kan je wel voorstellen dat er heel wat projecten klaarstaan rond cohousing en samenhuizen. Je vind er onder andere in Gent, de provincie Limburg en aan de kust. Als je graag je eigen woning of stuk grond ter beschikking stelt voor samenhuizen of cohousing, dan is het heel belangrijk om na te gaan of je je woning of grond mag opdelen. Je kan dit aanvragen bij je gemeente.

Als je nog inspiratie zoekt, dan kan je online zoeken naar initiatief- en startgroepen voor cohousing en samenhuizen.

 

Of je je energiekost nu deelt of alleen draagt: bij Mega ben je zeker van lagere tarieven! Als je nog geen klant bent, neem dan snel een kijkje bij onze vergelijker om te berekenen hoeveel je bij ons kan besparen!