De elektrische fiets – een interessante aankoop?

elektrische fiets

In een poging om de CO2-voetafdruk te verminderen, kiezen steeds meer weggebruikers voor milieuvriendelijke vervoersmiddelen. De elektrische fiets is al erg populair. Maar is het effectief een interessante aankoop? We zochten het uit!

Fietspuristen keuren het niet goed, maar toch zit de elektrische fiets in de lift. Als je dagelijkse ritten korter zijn dan 3 km, zonder hoogteverschil én als je gezondheid het nog toelaat, moet je natuurlijk geen elektrische fiets aanschaffen. De elektrische fiets is een perfect alternatief als de klassieke fiets niet meer voldoet aan je behoeften. Wat zijn de sterke en zwakke punten? Hieronder vind je een uitgebreid overzicht.

Voordelen

 • De snelheid bepaal je zelf! Met een elektrische fiets moet je je geen zorgen meer maken over het traject van 15 km van en naar het werk. De elektrische aandrijving zorgt ervoor dat je je snelheid kan verhogen (tot 25 km/u). Je “verliest” dus minder tijd onderweg, super toch?
 • Als je in de stad woont, is dit echt dé ideale oplossing om je snel te verplaatsen. Een fiets is handiger, makkelijker te parkeren en goedkoper dan al die parkeertickets. Je kan ook kiezen voor een elektrische vouwfiets. Je kan de fiets meenemen waar en wanneer je maar wil. ’t Is ook handiger om de fiets op te bergen als je in een klein appartement woont.
 • Je fietst zonder al te veel moeite op steile stukken die ondenkbaar zijn met een klassieke fiets. De elektrische fiets is daarom een uitstekende oplossing, ook als het gaat om een heuvel met een hellingsgraad van 10%. Pas op, de elektrische fiets rijdt niet alleen. Je moet niet zomaar op een knop drukken om hem vooruit te laten gaan. ’t Is nog altijd een klassieke fiets en de elektrische ondersteuning is er alleen om je te helpen terwijl je zelf trapt.
 • Je kan naar het kantoor fietsen zonder dat je zweet. De fiets doet het werk voor jou.
 • Je blijft volledig vrij en moet geen rekening houden met de dienstregeling van het openbaar vervoer. Je kan je met de fiets verplaatsen wanneer je maar wil. Daarnaast kan je ook de fiets en het openbaar vervoer combineren voor langere reizen. In dit geval is een elektrische vouwfiets handig.
 • Je blijft fit. Zelfs al is het maar een kleine inspanning en fiets je elektrisch, je doet aan sport en blijft gezond.
 • In tegenstelling tot een auto verbruikt een elektrische fiets geen brandstof, maar je eigen energie. Het is dus echt een duurzame activiteit! Wees voorzichtig, gooi je batterijen niet weg. Ze zijn recycleerbaar!
 • Je haalt relatief snel rendement uit je aankoop. De prijs van een goede elektrische fiets ligt tussen de € 1000 en 3000. Da’s veel geld, inderdaad… Toch zal je het echter snel terugverdienen door de brandstof en tijd die je telkens bespaart.

Nadelen

 • De elektrische fiets trekt de aandacht. Zorg ervoor dat je doet wat je moet doen om te voorkomen dat iemand hem steelt. Je kan bijvoorbeeld een anti-diefstal slot of volgsysteem aanschaffen tegen diefstal.
 • De elektrische fiets heeft een maximum snelheidsdrempel die je niet kan overschrijden, zelfs niet met de beste wil van de wereld! De motor is zo ingesteld dat hij stopt met versnellen als je een zekere snelheid hebt bereikt (wel afhankelijk van het model).
 • Problemen met de batterij. Dit is een groot nadeel. Zoals alle oplaadapparaten is ook de elektrische fiets geen uitzondering. Op dit moment hebben elektrische fietsen van goede kwaliteit een bereik van tussen de 50 en 150 km. Als je niet de hele dag op de turbomodus rijdt en de spaarstand goed gebruikt, zal je nooit zonder energie vallen.
 • Elektrische fietsen zijn duidelijk zwaarder dan de klassieke fietsen. De opvallende accu, motor, extra onderdelen en het versterkte frame maakt het automatisch zwaarder. We hebben het over een verschil van maximaal 10 kg, afhankelijk van het model. Het power assist systeem zorgt er echter voor dat dit gewichtsverschil verdwijnt tijdens het rijden. Er is wel al veel technische vooruitgang geboekt! Het gewicht van de elektrische fiets is door het gebruik van nieuwe materialen al verlicht, vooral bij motoren en batterijen. Sommige merken hebben elektrische fietsen in hun aanbod die minder dan 15 of 20 kg wegen!
 • Zelfs als de prijzen lijken te dalen, blijft het een investering. Maar zoals we al vertelden, zal je het snel terugverdienen door kostbare euro’s voor een auto-onderhoud of benzine te besparen.

Je wil een elektrische fiets aanschaffen? Waar moet je op letten?

 1. De aandrijving

Er zijn grotendeels twee vormen van elektrische aandrijving:

 • Een bewegingssensor die je activeert zodra je begint te trappen en die geen rekening houdt met het trapritme.
 • Een trapkrachtsensor die je in gang zet als je trapt en zich aanpast aan je trapritme.

Deze twee manieren van elektrische aandrijving bestaan op 3 soorten fietsen:

 • De elektrische fiets. Dit is het eenvoudigste en minst krachtige model. Het heeft een snelheidslimiet van 25 km/u en is geschikt voor alle soorten profielen.
 • De motor. Het heeft een groter vermogen en is daarom alleen toegestaan vanaf 16 jaar. Dit voertuig is ook beperkt tot 25 km/u.
 • De speedpedelec. Een echte bromfiets kan een snelheid van 45 km/u halen. Dit is alleen toegestaan vanaf 16 jaar, vereist een helm, rijbewijs en moet worden geregistreerd.
 1. De batterij.

Kies een vast of demonteerbaar model, afhankelijk van de fiets. Houd er rekening mee dat uitneembare batterijen het opladen makkelijker maken.

De prijs van de batterijen gaat van € 150 tot € 650:

 • Loodbatterijen: zwaar en een kleine actieradius.
 • Nikkelbatterijen: minder zwaar maar een gemiddelde actieradius
 • Lithium-ionbatterijen: heel licht en een goede actieradius
 • Lithium-ijzer-fosfaat batterijen: licht, milieuvriendelijk, grote actieradius.
 1. Prijs

Dit kan variëren tussen € 600 en € 4000. De keuze en prijs van je elektrische fiets is afhankelijk van je gebruik. Afhankelijk hiervan is het aan jou om te bepalen hoeveel je wil investeren.

Een elektrische fiets kan inderdaad een grote hap uit je budget halen. Weet wel dat er, afhankelijk van het gewest waar je woont, premies zijn voor de aankoop van een fiets. ’t Is de moeite waard om dat uit te zoeken!

We hopen dat we je wijzer gemaakt hebben over deze elektrische tweewieler en je hebben geholpen bij het maken van de beste keuze.

Bij Mega is 2020 het jaar geweest van onze overgang naar zachte mobiliteit. Elke werknemer die in de buurt van onze kantoren woont, kan een beroep doen op een elektrische vouwfiets. Tot nu toe is het een groot succes!

zachte mobiliteit