blog Mega

De energiemarkt uitgelegd

2018-07-30 / Dieter

Elk jaar, als de winter nadert, is het hetzelfde verhaal. De Belgische energiemarkt staat op springen. Vooral elektriciteit ziet zijn maandelijks gemiddelde stijgen. Tussen september en november 2017 steeg de prijs per eenheid van 3,56 c€ / kWh naar 5,7 c€ / kWh. Deze stijging van 62% is te wijten aan de onvermijdelijke toename van de vraag tegenover het aanbod.

Huishoudens en bedrijven verbruiken immers meer tijdens de wintermaanden. De productie-eenheden zijn echter niet uitbreidbaar. De Belgische energiemarkt ziet daarom haar maandgemiddelden sterk stijgen.

Wat zijn de gevolgen van deze verhoging voor consumenten?

De gevolgen van deze toename zijn niet altijd tastbaar voor de consument. Ten eerste omdat

Deze toename van 62% moet daarom in het juiste perspectief worden geplaatst. Als we weten dat het energiegedeelte gemiddeld 20% tot 25% van de rekening vertegenwoordigt, kan deze stijging worden gemarginaliseerd tot 12/15%.

Daarna bepalen het contract en de bijzondere voorwaarden de impact van deze verhoging op de energierekening. Laten we deze gelegenheid aangrijpen om ons het principe van vaste en variabele contracten te herinneren.

Vast tarief op uw energiecontract:

De eenheidsprijs per kilowattuur (kWh) wordt vooraf vastgesteld en voor de initiële duur van het contract. Wat de toenames of verhogingen daarna ook mogen zijn, de eenheidsprijs varieert niet. De tariefvoorwaarden van de houder van een vast contract blijven dus ongewijzigd. Is dat genoeg om te zeggen dat deze consument niet wordt beïnvloed door deze toename? Neen. In feite is de formule voor het definiëren van de forfaitaire koers niets anders dan het gemiddelde van de maandelijkse waarden tijdens de initiële duur van het contract. De projectie omvat dus waarschijnlijk deze terugkerende toename. De initiële tariefvoorwaarden werden daarom meer dan waarschijnlijk beïnvloed door de stijging die we momenteel doormaken.

Variabel tarief op uw energiecontract:

De eenheidsprijs per kilowattuur (kWh) varieert afhankelijk van de prijs van energie. Een formule is vastgesteld op het moment van inschrijving, inclusief een variabele, het gemiddelde van de energiemarkt, met betrekking tot een periode (een maand, een kwartaal, …). Bij elke cycluswisseling wordt een nieuwe eenheidswaarde gedefinieerd voor het verbruik van deze periode. Deze waarden veranderen afhankelijk van de prijs van de energiemarkt. Daarom zal de houder van een variabel contract onvermijdelijk zijn prijsstijging zien stijgen met de stijging die we momenteel doormaken.

Hoe maak je de juiste keuze tussen een vaste of variabele prijs?

Het kiezen van een vaste prijs is het bepalen van de prijs van energie gedurende de looptijd van het contract. Het voordeel van deze keuze is dat we als klant altijd weten hoeveel we zullen betalen. Het zal geen negatieve verrassingen meebrengen tijdens de afrekeningsfactuur. Het is een keuze van bescherming. Als de energieprijs laag is op het moment van het abonnement, is het raadzaam om de prijs te blokkeren met een langdurig vast contract.

Het maken van de keuze voor een variabele prijs is om vrij te blijven ten opzichte van de eenheidsprijs. Als de markt stabiel of dalend is, kan de afrekeningsfactuur positieve verrassingen met zich meebrengen. In het tegenovergestelde geval kan de kostprijs van het variabel tarief hoger zijn dan het vast tarief. Kleine consumenten kiezen regelmatig voor een variabele formule. Gezien hun consumptie is het risico om te nemen minder dan € 15 per jaar.

Uiteindelijk heeft de terugkerende stijging van de prijs van energie enig invloed als de winter nadert op de verschillende contracten. Het vaste contract omvat deze toename in de prijsprognose en bijgevolg in de prijszetting en het variabele contract maakt deze stijging voelbaar wanneer deze zich voordoet.

Energiecontract (binnenkort) verlengd?

Of uw contract nu verloopt of niet, het is altijd interessant om uw prijsvoorwaarden te controleren om er zeker van te zijn dat ze het meest voordelig zijn.

Om u te adviseren bij de keuze van uw contract, nodigen wij u uit contact op te nemen met onze adviseurs door deze e-mail te beantwoorden of door ons te bellen op 04/268 20 00.

Lees meer artikelen over Mega en over de energiemarkt op de Blog van Mega!