De levensduur van je huishoudtoestellen verlengen

levensduur huishoudtoestellen

Je wil duurzamer leven maar je weet niet waar te beginnen? Je kan al een verschil maken door de levensduur van je huishoudtoestellen te optimaliseren.

In dit artikel geven we je tips voor verschillende toestellen; van de koelkast in je keuken tot de smartphone in je broekzak. En mocht je apparaat ondanks alles toch stuk gaan, dan vertellen we je welke mogelijkheden er nog zijn.

 

De levensduur van je huishoudtoestellen verlengen

Waterkoker en koffiezetapparaat

Als je aan het onderhoud van deze huishoudtoestellen denkt, dan denk je waarschijnlijk meteen aan ontkalken. Hoe vaak je moet ontkalken, hangt af van het gebruik en van de hardheid van het water in jouw regio. Soms kan dit met een gewoon huishoudmiddel zoals azijn of citroenzuur, maar dit kan zeker niet met alle apparaten. Lees altijd de handleiding van je toestel na!

Koelkast en vriezer

Voor je koelkast is het belangrijk dat je deze niet overvol steekt, zodat ze niet onnodig veel energie moet verbruiken. Verder is regelmatig schoonmaken ook een must om de levensduur van je koelkast te verlengen. Dit geldt natuurlijk ook voor je vriezer. Hoe vaak dit moet, daar vind je verschillende antwoorden op bij verschillende bronnen. Een goede poetsbeurt om de maand is zeker niet overdreven. Bij een vriezer kan je nakijken of er een ijslaagje op de rand zit. Zodra dit meer dan een centimeter dik is, kan je best aan de slag gaan.

Ook in dit geval kijk je best in de handleiding van de fabrikant. Mocht je de handleiding niet meer hebben, dan kan je die ook vaak online vinden.

Vaatwasser

huishoudtoestellen

Je kan de levensduur van je vaatwasser verlengen door hem regelmatig schoon te maken. Hier bestaan speciale tabletten voor. De losse onderdelen kan je

 met de hand afwassen. Een logische tip: zet je vaatwasser alleen op als hij vol zit (maar ook weer niet overvol) om er zo efficiënt mogelijk gebruik van te maken. Het heeft geen zin om een programma te draaien als je vaatwasser niet eens halfvol zit. Dit geldt overigens ook voor ja andere huishoudtoestellen, zoals je droogkast of wasmachine.

Wasmachine

We wassen vaker op een kouder programma. Dit is beter voor het milieu, maar niet noodzakelijk voor de levensduur van je wasmachine. Wassen op een heet programma, zorgt ervoor dat er

minder zeepresten en vet achterblijven in je trommel. Je kan dit doen door af en toe je wasmachine met een lege trommel te laten draaien op een kookwas. Je kan een schoonmaakproduct voor wasmachines toevoegen wanneer je dit doet, of je kan in de handleiding kijken welk product je mag gebruiken. Eén of twee keer per maand is voldoende om je machine in topconditie te houden.

Je kan ook het energielabel raadplegen om een idee te krijgen van hoe zuinig jouw huishoudtoestel is. De vuistregel is: hoe beter de score op het label, hoe duurzamer het toestel en dus hoe groter de kans dat het langer meegaat.

 

Andere elektrische apparaten

Ook voor je smartphone, laptop of pc geven we enkele tips om hun levensduur te verlengen. Zo is het belangrijk om regelmatig ongebruikte programma’s en bestanden van je harde schijf te verwijderen. Op die manier zal je computer weer sneller werken en zal de batterij ook langer meegaan.

Nog een handige tip: zet je elektrische apparaten uit als je ze niet gebruikt. Je toestellen verbruiken in de stand-byfunctie nog altijd veel energie. Uitzetten is ook beter voor de batterij van je toestel, waardoor deze weer langer meegaat. Trek de stekker uit als je gsm of laptop opgeladen is. Ook dit zal ervoor zorgen dat je langer plezier zal hebben van je aankoop!

Verder is het ook belangrijk om stof te verwijderen en je apparaten schoon te maken met de juiste materialen. Lees ook hier zeker de handleiding of vraag hulp aan een expert.

 

Je huishoudtoestellen een tweede leven geven

Hoe goed je ook je best doet om je apparaat te onderhouden, soms gaat het gewoon stuk. Als dit het geval is, dan zijn er nog enkele opties die je kan overwegen vóór je je huishoudtoestel naar het containerpark brengt.

Heb je bijvoorbeeld al gehoord van upcycling? Zo maak je van je oude spullen nieuwe (en soms zelfs verbeterde) producten!

Je kan je apparaat ook binnenbrengen bij een inzamelpunt of kringwinkel in jouw gemeente. Vaak kan men de onderdelen recycleren om ze te gebruiken in nieuwe apparaten. In sommige gevallen kan je ze nog herstellen en kan je er op die manier nog iemand anders plezier mee doen. Zo zie je maar: zelfs als je huishoudtoestel niet meer werkt, zijn er nog mogelijkheden om de levensduur te verlengen!

Hopelijk heb je na het lezen van dit artikel enkele nieuwe manieren bijgeleerd om zo lang mogelijk van je huishoudtoestellen te kunnen genieten. Wil je zo lang mogelijk van de laagste prijs genieten op je energiefactuur? Bij Mega zit je goed! Vind het tarief dat het beste bij je past via onze simulator.