De Mega Klantendienst: jouw eerste voorschot.

1er acompte mega

Tijd voor een nieuw artikel in onze reeks over de werking van de Mega klantendienst. Deze maand vertellen we je alles over jouw eerste voorschotfactuur bij Mega.

Heb je je net ingeschreven bij Mega en ontving je de bevestiging en startdatum van jouw contract? Proficiat en welkom bij Mega! Behalve wachten op jouw eerste voorschotfactuur hoef je niets meer te doen. Maar hoe wordt die factuur precies berekend? Welke verbruiksperiode dekt ze? Wanneer ontvang je jouw volgende voorschotfactuur? Wij leggen het je allemaal uit!

Wat is een voorschot? 

Het voorschot is het bedrag dat je maandelijks (of driemaandelijks) betaalt om jouw jaarlijkse energiekost te dekken. Met jouw voorschotfactuur zet je dus het hele jaar door geld opzij in afwachting van jouw jaarlijkse afrekening. Ook tijdens periodes waarin je meer of minder verbruikt, betaal je steeds hetzelfde bedrag. Zo zul je over het algemeen tijdens de winter meer verbruiken (lage temperaturen, minder licht, etc.) dan in de zomer. Door (drie)maandelijks hetzelfde bedrag te betalen, kun je jouw energiebudget dus spreiden en hoef je niet ineens meer te betalen tijdens de wintermaanden.

Hoe wordt het eerste voorschot berekend?

Voor de berekening van jouw voorschotbedrag gebruiken we de volgende gegevens:

  • De schatting van jouw jaarlijks verbruik. Wanneer je klant wordt bij Mega of een contract afsluit voor een nieuw adres (bijvoorbeeld in het kader van een verhuis of overname) beschikken we nog niet over jouw verbruiksgegevens. Aangezien we die gegevens nodig hebben om jouw verbruikskost te voorspellen, stuurt de netbeheerder ons enkele dagen voor de start van jouw contract een schatting van jouw verbruik. Die schatting is gebaseerd op de verbruiksgeschiedenis van jouw meter(s) tijdens de afgelopen drie jaar.
  • Het gekozen tarief.

Op basis van de bovenstaande gegevens berekenen we jouw jaarlijkse verbruikskost (inclusief de energiekost, vaste vergoeding, distributie- en transportkosten, belastingen, etc.). Die kost delen we vervolgens door 12 (maandelijkse betaling) of 4 (driemaandelijkse betaling) om tot jouw voorschotbedrag te komen. Zoals we eerder al zeiden, betaal je elke (drie) maand hetzelfde bedrag tot aan jouw jaarlijkse afrekening. Bij jouw afrekening stellen we vast hoeveel je daadwerkelijk verbruikt hebt tijdens een bepaalde periode en kunnen we jouw voorschotbedrag aanpassen.

Welke periode dekt mijn eerste voorschotfactuur? 

Bij Mega betaal je jouw facturen steeds vooruit. Wanneer je elke maand hetzelfde bedrag betaalt, maakt dat ook geen verschil. Als je bijvoorbeeld aan het begin van de maand een factuur krijgt, zal die jouw verbruik van de lopende maand dekken. Voorbeeld: Ontvang je jouw eerste voorschotfactuur op 3 juli? Dan dekt die factuur jouw energiekost tijdens de maand juli.

Wat als jouw voorschotbedrag jou niet geschikt lijkt?

Jouw voorschotbedrag is gebaseerd op een schatting van het verbruik op jouw leveringsadres. Over het algemeen komt die schatting vrij dicht in de buurt van het werkelijke verbruik. Toch kan het gebeuren dat er een significant verschil is tussen de schatting van jouw verbruik en jouw werkelijke verbruik.

Dat kan het geval zijn wanneer:

  • Je verhuist naar een woning die al een tijdje leegstaat. De verbruiksgeschiedenis op dat adres zal dan voor een vertekend beeld zorgen in de schatting van jouw verbruik. Aangezien het voorgestelde bedrag in dat geval waarschijnlijk te laag zal zijn om jouw verbruik te dekken, verhoog je jouw voorschotbedrag best zelf. Op die manier voorkom je ook onaangename verrassingen bij jouw afrekening.
  • De vorige bewoners van de woning waarnaar je verhuist een veel hoger verbruik hadden dan jou. Zo zal een gezin dat vaak thuis is en ook van thuis uit werkt of studeert meer verbruiken dan een gezin dat meer tijd buitenshuis doorbrengt. Het geschatte verbruik op basis van de historische verbruiksgegevens op dat adres kan in zo’n gevallen dus hoger uitvallen dan jouw daadwerkelijke verbruik.

In welke situatie jij je ook bevindt, je kunt jouw voorschotbedrag steeds aanpassen in jouw myMega-klantenzone.

Wanneer ontvang ik mijn volgende factuur?

Met de eerste factuur die je ontvangt, dek je het verbruik van de lopende maand. Wees dus niet verbaasd als je in de laatste dagen van diezelfde maand nog een voorschotfactuur ontvangt voor de volgende maand. Betalingen dienen steeds 18 dagen na uitgifte van de factuur te gebeuren. Als je voor domiciliëring hebt gekozen, zal het bedrag ook automatisch na 18 dagen worden geïnd.

Volgende keer… 

Je weet nu precies hoe jouw eerste voorschotfactuur in elkaar zit. Volgende maand nemen we een kijkje naar de hernieuwingsprocedure bij Mega. Wat gebeurt er als jouw contract afloopt? Wil je jouw contract hernieuwen met een ander tarief? Wij vertellen je er in alle transparantie alles over!

Neem ook zeker een kijkje op onze blog. Je vindt er het laatste nieuws over Mega en de energiemarkt, maar ook tips om dagelijks energie én geld te besparen.