Heb je je ooit afgevraagd hoe groot je energieverbruik is als je televisie kijkt? Hoeveel tijd per dag “verliezen” we er daarnaast aan? We hebben dit onderwerp wat van naderbij bekeken…
Tijdens de lockdownperiode zijn de statistieken ongetwijfeld verergerd, maar over het algemeen brengt de Belg sowieso veel tijd door voor zijn tv en andere beeldschermen… Laten we eerlijk zijn, het is de gemakkelijkste oplossing om zowel de grootsten als de kleinsten bezig te houden! Wat is het effect op je portefeuille? Ook zonder lockdown vertegenwoordigen audiovisuele apparaten tot 10-15% van je energiebudget. We leggen het hieronder uit.
Hoeveel kost ons dat?
De Belg brengt gemiddeld 3u15 per dag voor de televisie door. Da’s bijna een halve werkdag of halve nacht… Wat betekent dat voor onze jaarlijkse energierekening?
In de afgelopen jaren heeft men grotere, dunnere, effectievere en modernere televisies ontwikkeld. Heeft dit invloed gehad op onze energierekening? Goede vraag! Je zou kunnen denken dat hoe groter een tv-toestel is, hoe meer het verbruikt. Nieuwe televisietoestellen, die met de nieuwste technologie zijn uitgerust, verbruiken echter minder energie dan onze oude toestellen. De eerste modellen van platte beeldschermen – vooral plasmaschermen – waren echte sluimerverbruikers. De meest recente led’s en oled’s hebben een enorme vooruitgang geboekt en verbruiken tot 40% minder dan lcd-schermen. Je moet wel minstens 1600 euro betalen om een van deze pareltjes aan te schaffen.
Als je +/- 3,5 uur per dag televisie kijkt, kost een moderne televisie je gemiddeld 18 euro per jaar aan elektriciteit. Een plasma-tv daarentegen kost je bijna 40 euro.
Verschillende factoren
Je tv-toestel is al bij al geen al te grote energieverbruiker. In vergelijking met een wasmachine of oven is het verbruik ervan vrij beperkt. Maar wees voorzichtig, de rekening kan snel oplopen als je met alles rekening houdt.
- Het is logisch dat hoe groter en hoger het scherm is, hoe meer elektriciteit het zal verbruiken.
- Het komt zelden voor dat een televisie alleen functioneert, hij is vaak aangesloten en/of vergezeld van andere apparatuur die energieverslindend kan zijn: decoder, internetbox, dvd-speler, homecinema, spelconsole, …
- Ten derde is de televisie bijlange niet het enige medium om “tv te kijken”. Het vertegenwoordigt slechts de helft van de videoconsumptie van de Belgen. De tijd die mensen niet voor de tv doorbrengen, brengen ze door op hun smartphone (sociale media), laptop (Netflix, YouTube), etc. Volgens IP brengen Belgen 4u46 per dag door voor een ander scherm dan datgene ze voor hun werk gebruiken. Vandaag heeft meer dan 61% van de Belgen een tablet, 94% een laptop en 98% een smartphone. Deze apparaten en hun oplaadcycli kunnen veel energie vergen!
- Laten we tot slot de stand-bymodus van deze apparaten niet vergeten, die op zich al veel verbruikt (zie volgende alinea).
Sluimerverbruik – wat is het en hoe vermijden?
Het is niks nieuw als we zeggen dat elektrische apparaten vaak de hele tijd aanstaan terwijl dat niet hoeft. Natuurlijk, het is beter dat sommige apparaten, zoals je koelkast, voortdurend zijn ingeschakeld. Dit is echter voor audiovisuele apparaten zoals televisies, computers, settopboxen en smartphoneladers geen must. Ze hebben een beperkt vermogen (0,5 tot 10W), maar gaan lang mee. Aan het einde van het jaar zorgt dit dan voor een hoog consumptieniveau.
Een oven met digitale klok, koffiezetapparaat, flatscreen-tv en spelcomputer zijn apparaten die veel verbruiken. Ze hebben geen echte aan-uitknop en staan dus vaak in stand-bymodus. Ze verbruiken veel meer in de stand-bymodus dan in de normale modus. In dezelfde categorie zitten de decoders (die 24 uur per dag functioneren), routers, smartphones en tablets.
In een huis dat volledig uitgerust is met elektrische apparaten, zorgt de stand-bymodus van deze apparaten alleen al voor 7% à 18% van ons elektriciteitsverbruik (80 tot 100 euro per jaar, afhankelijk van het aantal apparaten).
Nog opmerkelijker is dat sommige apparaten die je denkt uitgeschakeld te hebben, eigenlijk nog in de stand-bymodus staan en nog altijd verbruiken.
Hoe herken je ze?
- Deze apparaten hebben een digitale klok of ander hulpmiddel om informatie aan te geven.
- Als u het apparaat uitschakelt, brandt er nog steeds een lichtindicator.
- Zelfs als het apparaat is uitgeschakeld, blijft het warmte afgeven of geluid maken.
Oplossingen?
- Haal de stekker uit het stopcontact
- Gebruik een stekkerdoos met een aan-uitschakelaar. Vaak plaatsen we in éénzelfde hoek de televisie, dvd-speler, decoder, modem, gameconsole of het hifi-systeem. Als we alles in één of twee stekkerdozen steken, schakelen we al deze toestellen uit met één druk op de schakelaar voor we naar buiten of naar bed gaan.
- Kies voor stand-by killer stekkerdoos – ideaal voor het uitschakelen van je tv en zijn randapparatuur.
Naast de economische en milieuaspecten …
De elementen die we hierboven aanhaalden kunnen we op onze eigen manier aanpakken (apparaten loskoppelen, investeren in nieuwere en zuinigere apparaten, kiezen van een goedkopere leverancier zoals Mega …). Daarnaast zou een uurtje tv per dag de levensverwachting met 22 minuten verminderen. Televisie kijken is niet direct dodelijk, maar aan de andere kant verkleint een zittende levensstijl onze levensverwachting wel.
Effecten zijn onder andere:
- De belasting voor onze hersenen. Televisie heeft inderdaad negatieve effecten op de geestelijke ontwikkeling van zowel kinderen als volwassenen. Het vertraagt onze hersenactiviteit en vermindert onze scherpzinnigheid, verbaal geheugen en uitvoerende functies.
- Verslechtering van de familierelaties aangezien de televisie de menselijke communicatie onderbreekt.
- Stijgende gewichtstoenames en obesitas. Jonge kinderen en tieners, die 2 uur per dag televisie kijken, hebben drie keer zoveel risico op overgewicht (fysieke inactiviteit + versnaperingen).
- De opwinding, zenuwachtigheid en angst die tv-programma’s oproepen, kunnen het in slaap vallen vertragen en zo slaapstoornissen veroorzaken.
Het is toch de moeite waard om te zoeken naar manieren om je bezig te houden, niet?
Geen tv kijken, oké, maar wat dan doen?
Als je geen tv meer kijkt, heb je meer vrije tijd, zelfs meer dan 3 uur per dag. Da’s 1260 uur per jaar of 52,5 dagen!!!
We zouden zelfs een heleboel andere activiteiten kunnen verkennen, aan persoonlijke doelen kunnen werken of een nieuw project kunnen beginnen.
Voorbeelden van activiteiten ter vervanging van televisieschermen – zonder dat ze energieverslindend zijn:
- Blijf in de zetel ja, maar om te lezen! Het is een cliché, maar er zijn heel wat voordelen aan lezen. Het zou zonde zijn om er geen gebruik van te maken. Lezen stimuleert de verbeelding terwijl dit niet het geval is bij tv kijken, waar je hersenen geen moeite voor doen.
- Speel gezelschapsspellen. Je geniet tenminste van echte interactie met familieleden en/of vrienden. Je gebruikt je hersenen en wisselt ideeën uit.
- Begin met breien of borduren. In de tijd van de DIY (Do It Yourself) is het ultra-trendy geworden. Niet alleen de oma’s, iedereen doet mee!
- Maak een wandeling in de natuur of in de stad.
- Sporten: joggen, zwemmen, fietsen, yoga, …
- Koken
- Speel een muziekinstrument.
- …
Al deze activiteiten gelden ook voor je kinderen, naast de meest bekende:
- Lezen
- Playmobil
- Lego
- Fietsen
Vond je dit artikel interessant? Aarzel dan niet om al onze andere artikelen met tips om energie te besparen te lezen!