De zomer van 2020: staycation

staycation

Hoewel de grenzen langzaamaan weer opengaan, zullen duizenden Belgen dit jaar waarschijnlijk niet in het buitenland op vakantie gaan door het coronavirus. Maar moeten we echt naar de andere kant van de planeet reizen om een andere wereld te ontdekken? Wat als we je vertellen dat “thuisblijven” een trendy fenomeen is? In dit artikel hebben we het over “staycation”, een concept dat rechtstreeks uit de Verenigde Staten komt. Vergeet Malibu, the place to be is jouw thuis!

Laten we de gezondheidscrisis even opzijzetten. Als thuisblijven tijdens je zomervakantie je helemaal gek lijkt, moet je weten dat het voor veel Belgen jaarlijkse kost is. Er zijn verschillende redenen voor deze keuze: gebrek aan financiële middelen, de gewoonte om de tijd thuis door te brengen of van de streek te genieten, je huis te renoveren, geld te besparen, minder te vervuilen, … Er zijn vele redenen om niet naar het buitenland te gaan en te kiezen voor een staycation. Je voelt je evenzeer op vakantie… We leggen het uit!

Staycation

Een fenomeen dat de Amerikanen bedachten tijdens de Subprime hypotheekcrisis in 2007. Het is een samentrekking van het werkwoord “stay” (blijven) en het zelfstandig naamwoord “vacation” (vakantie). Je hebt het wel door: het woord “staycation” verwijst naar het feit dat je thuis op vakantie gaat!

Een goede manier om te besparen

Als je niet naar de andere kant van de wereld gaat, kan je aanzienlijk besparen: transport, hotel, enz. Deze kosten nemen ongetwijfeld het grootste deel van je vakantiebudget in als je naar het buitenland gaat.

Door thuis te blijven kan je deze kosten vermijden, maar je hebt toch de mogelijkheid om te genieten van allerlei uitstappen, wandelingen, etc. Kortom, een echte vakantie, maar dan wel in je eigen regio.

De tijd nemen voor de dingen waar je nooit tijd voor hebt

De lockdown heeft je al een voorproefje gegeven… Heb je ervan geprofiteerd? Dan zal je door de staycation meer tijd hebben om aan de taken te beginnen die we altijd uitstellen: kleine werken binnenshuis, herinrichting, sorteren, schoonmaken, tuinieren … Vergeet niet om gewoon te genieten van je cocon en tuin.

Ondersteun de lokale economie.

Deze zomer hebben de handelaars in je regio je steun meer dan ooit nodig. De coronacrisis heeft hen niet ongedeerd gelaten. Het is onze plicht als burgers om solidariteit te tonen met de lokale Belgische economie. Bovendien kan je met het geld, dat je bespaart door niet naar het buitenland te gaan, op een steenworp van je thuis genieten. Herontdek je regio, ga eens naar dat kleine restaurant waar je al lang niet meer geweest bent, koop bij de winkels in de buurt in plaats van online, trakteer jezelf op een massage in het centrum bij jou in de buurt…

Door te leven aan 100 per uur hebben we weinig tijd om van onze eigen streek te genieten. Door thuis te blijven neem je de tijd om te genieten van de leuke plekken en de (soms vergeten) wonderen in de buurt van je thuis: diverse sportieve activiteiten op mooie plaatsen (kajakken, wandelen, …), leuke restaurants en cafés, parken, musea, …

Breng de tijd door bij je vrienden

Door thuis te blijven zal je kunnen profiteren van de aanwezigheid van je naasten die we de rest van het jaar alleen tijdens ons drukke leven zien. Ga bijvoorbeeld bij elkaars thuis eten, natuurlijk op voorwaarde dat onze bubbel zal uitbreiden…

Minder stress

Als je terugkomt van vakantie heb je vaak rust nodig om te “bekomen” van de vakantie. Naar het buitenland gaan kan veel stress veroorzaken, of het nu gaat om de voorbereiding of de reis zelf. Staycation dit jaar? Je hoeft je reis geen weken vooraf te plannen, moet geen koffers voorbereiden, hebt geen transportproblemen en bovendien ben je geen uren onderweg om naar je  vakantiebestemming te gaan. Geweldig toch?

vakantie thuis

Koolstofneutraal

Ben je bewust van de klimaatnoodtoestand? Dan is het zeker milieuvriendelijk om dit jaar niet naar een bestemming te gaan waarvoor je urenlang moet vliegen of rijden. Dit is echt een geschenk voor de planeet!

De laatste tips voor een geweldige staycation

Omdat je een succesvolle staycation goed moet voorbereiden, zijn hier onze laatste tips voor een geslaagde vakantie thuis:

  1. Zet je telefoon en professionele laptop uit! Da’s waar vakantie om draait, nietwaar? Nu, dit geldt ook voor een vakantie thuis.
  2. Als ouder kan je er ook aan denken om je vakantie door te brengen zonder je kinderen. Waarom breng je ze niet enkele dagen naar de oma en opa?
  3. Geen planning nodig, maar je kan altijd de toeristische gids voor je regio kopen.
  4. Je mag gerust dagenlang niks doen: niet sorteren, schoonmaken of tuinieren… Gewoon luieren!
  5. Leg jezelf geen enkele verplichting op!

Ga je dit jaar niet op vakantie? Wel, zie het als een uitgelezen kans! Bovendien slaap je in je eigen bed en da’s onbetaalbaar!

Meer ideeën voor activiteiten om je vakantie in België door te brengen kan je vinden op onze blog.