blog Mega

Digitale meter doet geleidelijk aan zijn intrede

2022-05-06 / Dieter

Vanaf 1 juli 2019 is de uitrol van de digitale meter begonnen in Vlaanderen. Wat is dat juist? Wanneer zal ik zo’n moderne meter krijgen? Wat met mijn zonnepanelen? Wij geven op al uw vragen een antwoord in dit blogartikel.

Wat is een digitale meter?

Tegenwoordig zijn er heel wat digitale apparaten aanwezig in ons huishouden. Denk maar aan uw smartphone, uw laptop of uw televisie, … Kinderen zijn er op jonge leeftijd al snel vertrouwd mee. Digitale apparaten zijn niet meer weg te denken uit ons leven.

Het is daarom een beetje contradictorisch dat het merendeel van de Belgen momenteel wél nog een analoge energiemeter heeft. Deze meter registreert uw verbruik op een klassieke manier. Tijd dus om hier verandering in te brengen!

Fluvius, de netbeheerder, heeft onlangs in Vlaanderen de digitale meter geïntroduceerd. Deze meter vervangt de klassieke meter op termijn. Uw verbruik wordt op een digitale manier geregistreerd en zorgt voor een tweerichtingscommunicatie. De meter is data-driven en zorgt voor heel wat voordelen voor verschillende partijen.

Heel wat voordelen

De digitale meter staat via 4G in contact met de betrokken partners (bv. de netbeheerder). Het is dus mogelijk om in real-time de meterstanden door te sturen en het verbruik te analyseren. Er is geen fysieke meteropname meer nodig. De netbeheerder kan dit vanop afstand uitvoeren en moet dus niet meer langskomen. Daarnaast kunnen er ook heel wat misverstanden vermeden worden bij een meteropname naar aanleiding van een verhuis.

Bovendien kan u uw verbruik nu makkelijker analyseren. Zo kan u te weten komen wanneer u best de wasmachine laat draaien. Bepaalde systemen kunnen ontwikkeld worden om uw vaatwasmachine automatisch te activeren tegen het beste tarief.

Krijg ik onmiddellijk een digitale meter?

Neen, wanneer u een digitale meter krijgt hangt af van verschillende situaties. De netbeheerder zal automatisch langskomen als:

De netbeheerder zal proactief uw analoge meter vervangen voor eind 2022 als:

De installatie van de digitale meter bij de Vlaamse gezinnen verloopt geleidelijk aan. Binnen 15 jaar zal er overal in Vlaanderen een digitale meter staan. Als u zelf een digitale meter aanvraagt, wordt er wel een kost aangerekend.

Kom te weten wanneer een technicus zal langskomen om uw meter te vervangen! Behoort u niet tot bovenstaande doelgroepen? Dan kan u vanaf nu een aanvraag doen via Fluvius om een digitale meter te laten installeren. Dan moet u wel een plaatsingskost betalen. Anders is de installatie van de digitale meter gratis.

Zonnepanelen en de digitale meter, een geslaagd huwelijk?

Zal de digitale meter nog terugdraaien? Dat is de vraag die veel prosumenten zich stellen. Prosumenten produceren en verbruiken energie (bv. via zonnepanelen). Het is een samenvoeging van consumenten en producenten. De klassieke meter draait nu terug als de opgewekte stroom niet meteen wordt opgebruikt. De digitale meter draait echter virtueel terug. Zij registreert de stroom die u van het net neemt en de stroom die u produceert. Hoe minder elektriciteit u naar het net stuurt en hoe meer stroom u direct verbruikt, hoe lager de kost zal zijn. Het is dus de kunst om de opgewekte stroom direct te gebruiken.

Terugdraaiende teller, tot wanneer?

U kan maximum 15 jaar beroep doen op de terugdraaiende teller zoals we die nu allemaal kennen. Deze periode van 15 jaar start vanaf de eerste dag van ingebruikname. Deze datum kan u vinden op uw keuringsverslag. Als u voor 31 december 2020 zonnepanelen installeert, kan u nog 15 jaar beroep doen het “terugdraaisysteem”. U blijft dan het Prosumententarief betalen. Installaties, die ouder zijn dan 15 jaar, gaan vanaf 2021 automatisch over op het nieuw nettarief.

U kan er ook voor kiezen om vanaf 1 juli 2019 meteen voor het nieuwe nettarief te kiezen. Het prosumententarief valt dan weg, maar u betaalt dan netwerkkosten op basis van de elektriciteit die u van het net neemt.

Digitale budgetmeter

De klassieke budgetmeter wordt bovendien ook vervangen door een digitale budgetmeter. Momenteel moet u een oplaadkaart gebruiken, die u moet opladen bij één van de oplaadpunten. Dit is niet meer nodig als u een digitale budgetmeter bezit. U hebt geen oplaadkaart meer nodig en u kan vanuit uw luie zetel betalen, 24u op 24, 7 op 7. Het resterende saldo kan u bekijken via deze website of uw smartphone.

De digitale meter kan mogelijk een kleine impact hebben op uw energiefactuur. Bij Mega geniet u echter steeds van zeer voordelige prijzen. Ons recept blijft hetzelfde: door een doordachte kostenoptimalisatie kunnen wij niet alleen vandaag, maar ook na elke hernieuwing van uw contract een zeer competitieve prijs op de markt brengen.

Bent u nog geen klant van Mega? Doe dan zeker eens een simulatie en ontdek wat u bij ons per maand zal betalen!