blog Mega

Distributienettarieven veranderen in 2018

2018-07-16 / Nina

Sinds 1 januari 2018 zijn de distributienettarieven in Vlaanderen aangepast. Deze tarieven zijn afhankelijk per distributienetbeheerder. Per regio zullen de verandering in de distributienettarieven verschillend worden aangerekend.

Wat zijn distributienettarieven?

Het distributienettarief is een bepaalde som die u betaalt voor het vervoeren van energie en de daarbij geleverde diensten. Deze som wordt door de energielevarcier gefactureerd, maar gaat integraal naar de netwerkbeheerder. Op uw volgend afrekeningsfactuur zal u duidelijk kunnen zien hoevel dit bedrag is voor u. Naargelang het verbruik zal deze som aangerekend worden.

Waarom veranderen de distributienettarieven dit jaar?

Dit jaar stijgt vooral het distributienettarief voor aardgas door endogene kosten,

Endogene kosten zijn kosten die beïnvloedbaar zijn en waarvoor de tariefmethodologie een stimulans geeft aan de netbeheerder om efficiënt te werken.

Voor elektriciteit dalen de distributienettarieven dan weer in 2018. Deze daling komt er vooral door exogene kosten,

Waar energieleveranciers en netwerkbeheerders weinig invloed op hebben.

Hoeveel de daling precies is, hangt af van uw regio en uw distributienetbeheerder. De VREG verwacht in het algemeen dat de totale energiefactuur in Vlaanderen zal dalen vanaf 1 januari 2018.

Wat is de impact als ik een terugdraaiende teller heb?

Voor prosumenten met een terugdraaiende teller met een standaard installatie van 4,2 kWp en zonder netto verbruik daalt het prosumententarief vanaf 1 januari 2018 gemiddeld van 436 naar 420 euro. Verder geeft de VREG zelf alvast meer uitleg over.

Ontdek meer artikelen over de energiemarkt op de blog van Mega.