blog Mega

Ecologische buitenactiviteiten: 2de aflevering – duurzaam sporten

2020-06-25 / Dieter

Wie lockdown zegt, zegt sporten! Da’s tenminste wat wij hebben vastgesteld. Kijk maar eens om je heen: onze buren, vrienden en kennissen, allemaal zijn ze beginnen sporten! Wij leggen in de tweede aflevering van de ecologische buitenactiviteiten uit hoe je duurzaam kan sporten.

Sporten zorgt niet alleen voor ontspanning en een betere conditie, maar het kan ook een goede manier zijn om zo voor het milieu te zorgen. We hebben allemaal de plicht om onze speeltuin, de natuur, goed te onderhouden. In dit artikel hebben we het over duurzaam sporten: door enkele gewoontes te veranderen kunnen we ons steentje bijdragen. Een win-winsituatie dus!

1. Doe aan sport onderweg naar het werkzachte mobiliteit

Als het mogelijk is voor jou om te lopen of te fietsen naar het werk, zeker doen! Zo draag je zorg voor het milieu. Je hebt niet alleen een dagelijkse sportroutine, die ideaal is voor je welzijn, maar je helpt ook mee om de CO2-uitstoot te verminderen.

2020 is het jaar van onze overgang naar zachte mobiliteit. De medewerkers die in de buurt van onze kantoren wonen, kregen allemaal een Mega-fiets of elektrische step. Let goed op, je zult ons steeds vaker zien in het straatbeeld.

Als het voor jou niet mogelijk is om je te verplaatsen naar het werk met de fiets of te voet, dan kan je verschillende mogelijkheden combineren! Gebruik bijvoorbeeld het openbaar vervoer voor een deel van de rit en neem voor de rest een vouwfiets mee. De verplaatsing zal je uiteindelijk minder kosten en je kan je benen strekken voordat je werkdag begint. Om nog maar te zwijgen van het feit dat het een goede invloed heeft op het milieu!

2. Na het sporten douchen we duurzaam

Niet meer dan 5 minuten in de douche: da’s regel nummer 1 om je waterverbruik onder controle te houden. Denk er vervolgens aan om vaste zeep, shampoo en deodorant, die gemaakt zijn van 100% natuurlijke ingrediënten, te gebruiken. De merken die ze op de markt brengen hebben die producten ontwikkeld om hun impact op het milieu te verminderen. Ze zijn winstgevender dan “klassieke” producten omdat ze langer meegaan!

3. Adieu tegen plastic flessen.

Hoewel dit steeds minder vaak voorkomt, is het niet ongewoon dat organisaties tijdens loopwedstrijden plastic flessen en/of bekers uitdelen. Zeg nee, en haal je eigen fles.

4. Doe aan “run plogging”

hashtag ploggingHet concept is van oorsprong Zweeds (het is afgeleid van het woord ‘pocka upp’ en jogging). “Run plogging” is een eenvoudig concept: het bestaat uit het beoefenen van een klassieke sportsessie terwijl je het afval dat je op de weg vindt verzamelt. Sigarettenpeuken, blikjes, papier en andere plastic verpakkingen: de buit is al na een paar kilometer lopen verrassend.

Het is natuurlijk onlosmakelijk verbonden aan alle buitensporten; de ecorun, ecowandeling, ecobike, … Alles is mogelijk zolang je het afval maar ophaalt en in de vuilnisbak gooit. Voor de twijfelaars: “plogging” is niet alleen goed voor de planeet, maar ook voor je fysieke conditie. De eco-run zal alle spieren in je lichaam trainen; je spant je buikspieren telkens op als je je bukt om vuilnis op te rapen.

De “ploggers” kunnen deze praktijk beoefenen in de stad, op het platteland, op het strand, etc. Kortom overal en ‘t is allemaal voordelig! Het is niet alleen gezond, maar je beschermt ook de natuur, terwijl je de vervuiling tegengaat en de leefomgeving veel aangenamer maakt.

In Zweden is het concept zo trendy geworden dat de hashtag “plogging” is ontstaan. Sociale netwerken worden overspoeld met foto’s van joggers die poseren met het afval dat ze hebben verzameld. In Stockholm zie je veel mensen joggen met een vuilniszak en smartphone.

5. Kies en onderhoud je apparatuur voor de planeet.

Als je duurzaam wil sporten moet je ook je uitrusting doordacht kiezen. Elk product of uitrusting heeft een belangrijke invloed op het milieu, van het ontwerp tot de marketing. Controleer de productlabels nauwkeurig en informeer je over de merken (certificaten en/of ecolabels) die je koopt. Kies voor je schoenen voor duurzame kledingmerken die tijdens het productieproces milieuvriendelijke rubber en katoen gebruiken.

Denk eraan om je beschadigde kleding en accessoires te herstellen. In vele gevallen kan je oplossingen vinden om te voorkomen dat je ze bij het afval moet gooien.

Overweeg ten slotte tweedehands kleding en accessoires. Dit is vaak een kans om goede zaken te doen en een kwaliteitsproduct te kopen tegen lagere kosten.

6. Niet thuis? Zet de verwarming uit!

Voor degenen die houden van lange sportactiviteiten van 2 à 3 uur, is het altijd de moeite waard om de temperatuur van je thermostaat te verlagen. Zet die wel niet te laag om te voorkomen dat je achteraf te veel moet opwarmen.

We hopen dat deze minigids voor duurzaam sporten je op ideeën gebracht heeft om nog meer milieuvriendelijker te sporten.

Je kan al onze andere duurzame en milieuvriendelijke tips vinden op onze blog.