blog Mega

Een afrekeningsfactuur na enkele dagen, hoe kan dat?

2021-08-23 / Dieter

Een afrekeningsfactuur ontvangt u niet noodzakelijk na één jaar energieconsumptie bij uw energieleverancier. Het kan bijvoorbeeld dat u na een half jaar klant te zijn al een afrekeningsfactuur ontvangt. Een woordje uitleg hierover in deze blog.

Wat is een afrekeningsfactuur en een voorschotfactuur?

Door het jaar heen betaalt u, maandelijks of driemaandelijks, een voorschotfactuur. Dit voorschotfactuur is gebaseerd op uw jaarlijks verbruik. U betaalt eigenlijk het hele jaar door voor het verbruik dat u zal doen gedurende het jaar. Daarnaast ontvangt u ook nog een afrekeningsfactuur. Deze factuur krijgt u nadat de meterstanden zijn opgenomen door de netbeheerder. Het kan ook zijn dat u ze zelf moet doorgeven. Na het ontvangen van deze meterstanden, maakt de energieleverancier een afrekeningsfactuur op. De afrekeningsfactuur bestaat uit het verschil tussen uw werkelijk verbruik en de betaalde voorschotfacturen.

Wanneer ontvang ik mijn afrekeningsfactuur?

De netbeheerder neemt jaarlijks uw meterstanden op. Deze kunnen doorgegeven worden door ze zelf te laten weten aan de netbeheerder of doordat ze door hen zelf worden gelezen. Het tijdstip van deze meteropname is bepaald door de netbeheerder. Deze staat dus los van de startdatum van uw contract. Even een voorbeeld om dit te schetsen:

Ongeacht dat u nog maar enkele dagen klant bent bij uw energieleverancier, zal u toch een afrekeningsfactuur ontvangen.

En na mijn afrekeningsfactuur?

Na deze factuur wordt uw voorschotfactuur automatisch aangepast aan de hand van uw jaarlijks verbruik. Mega zorgt er altijd voor dat de voorschotfacturen zo goed mogelijk overeenkomen met uw werkelijk verbruik. Zo vermijdt u hoge afrekeningsfacturen en komt u niet voor verrassingen te staan.

Lees verder meer over Mega, de duurzaam goedkope energieleverancier en ontdek energiebesparing tips om uw energiefactuur te verlagen.