Een evenwichtsverantwoordelijke voor elektriciteit, wat is dat?

gestionnaire d'équilibre en énergie

U heeft het misschien al gehoord in de pers: Anode, de evenwichtsverantwoordelijke voor elektriciteit en het leveren van energie bij verschillende Belgische energieleveranciers, waaronder Mega, zit in moeilijkheden. Er wordt gevreesd voor een faillissement van verschillende leveranciers.

Wees gerust, dit heeft geen enkele directe impact op Mega, noch op onze activiteiten en onze klanten. Mega doet beroep op de diensten van andere partners en hangt niet af van Anode.

Er is dus geen enkel risico voor u want deze activiteit kan op elk moment getransfereerd worden naar andere partners.

Mega beschouwt zichzelf daarom als meer solide en groter dan de andere energieleveranciers door te werken met eigen tools. Mega beschikt dus over meerdere alternatieven, in geval van een faillissement van een partner.

Wat is een evenwichtsverantwoordelijke voor elektriciteit?

Mega, als energieleverancier, werkt met producenten (elektriciteitscentrale, windmolens, etc.) voor de levering van elektriciteit aan zijn klanten. Het is niet mogelijk om op voorhand de exacte hoeveelheid elektriciteit aan te kopen die geconsummeerd zal worden. Wij moeten dus op voorhand energie voorzien en dit in grote hoeveelheden voor al onze klanten. Wij kunnen zeker geen overschot aan elektriciteit “stockeren”.

De evenwichtsverantwoordelijke voor elektriciteit komt dus tussen om het tekort of de overschot te compenseren. Hij verzekert dus het evenwicht op het transportnet van elektriciteit. Hij ziet er elk kwartier op toe dat de initiële voorziening, aangekocht door de leverancier, gecompenseerd wordt met de stijging of daling, om zo exact overeen te komen met de consumptie van de klant.

Wordt het tarief van Mega duurder zonder zijn evenwichtsverantwoordelijke Anode?

Nee! De tarieven van Mega hangen absoluut niet af van de evenwichtsverantwoordelijke. Er is dus geen impact op uw factuur.

De tarieven hangen af van de grootmarktprijs van de elektriciteit, bepaald door de elektriciteitsproducenten en -leveranciers. De aankoopprijs is zeer gelijkaardig tussen de verschillende leveranciers, zowel klein als groot.

De verkoopsprijzen van Mega zijn echter in het algemeen lager dan de prijzen van zijn voornaamste concurrenten.

Hoe?

Mega streeft naar topkwaliteit in zijn taken (beheer van meters, facturatie, klantenservice, …) en houdt de kosten laag. Wij geven bijvoorbeeld weinig uit aan reclame. Het is natuurlijk ook dankzij u, onze klanten, die over ons praten!

Mega tracht om elke dag voordeliger te zijn, door te innoveren en door zich voor de volle 100% in te zetten. Wij garanderen u dat wij altijd tot de meeste competitieve van de markt zullen behoren.

Hoe staat het met de energievoorziening van Mega?

De voorziening, dit is de aankoop van energie voor het leveren van alle klanten, kan gebeuren op drie verschillende manieren met als doel de groene oorsprong van elektriciteit te optimaliseren:

  1. Wij maken zoveel mogelijk directe contracten voor de aankoop van energie met lokale groene producenten (bv.: windmolens, zonnepanelen, etc.)
  2. Daarnaast investeren de aandeelhouders van Mega ook direct in de productie van hernieuwbare energie dankzij de aankoop van een windmolen, de exploitatie van een warmtekrachtcentrale, die werkt op biomassa of via een park met fotovoltaïsche eenheden.
  3. Ten slotte koopt Mega zijn energie op de Belgische energiemarkt, waarop de meeste elektriciteitscentrales van ons land actief zijn, met name voor het beheer van het evenwicht.

Indien wij grijze elektriciteit op de markt kopen, compenseren wij dat door garanties van oorsprong te kopen bij groene producenten. Met andere woorden: indien wij geen voldoende aan groene elektriciteit kunnen aankopen, subsidiëren wij financieel een andere groene producent in Europa.

Kom meer te weten over de groene energie van Mega. Of lees meer artikelen over energiebesparing tips

Wist u dat Mega een score van 17/20 behaald heeft binnen de ranking van Greenpeace? Dit is een jaarlijks klassement met alle energieleveranciers. Dit toont nog maar eens aan dat onze activiteiten duurzaam zijn.

Wenst u te genieten van duurzaam goedkopere energie? Word dan klant bij Mega!

Bent u al klant bij Mega? Word peter en bespaar tot 2 250 euro!