blog Mega

Een goede nachtrust, zelfs in de winter!

2021-10-28 / Nina

De winter komt eraan en de nachten worden kouder. Heel wat mensen kunnen tijdens deze periode moeilijker de slaap vatten. We geven je daarom een aantal tips om als een roos te slapen en je de hele winter fit te voelen. 

Regel de temperatuur van je slaapkamer

Men denkt vaak dat men beter slaapt in een warme kamer. Niets is minder waar! Bij te hoge temperaturen val je moeilijker in slaap en kan je nachtrust verstoord worden. De ideale temperatuur om te slapen ligt daarom tussen de 17 en 19 graden. Bij die temperaturen zal je ‘s nachts minder snel wakker worden én zal je energiefactuur dalen, da’s mooi meegenomen! 

Kies je kleding goed uit

chaussettes nuitTijdens de winter hebben we het graag lekker warm. Toch is het niet zo’n goed idee om te slapen met warme kleding.

Terwijl je flanellen pyjama ideaal is om te ontspannen in de zetel, kies je om te slapen best kleren van natuurlijk katoen. Die stof zorgt er namelijk voor dat je lichaamstemperatuur geregeld wordt, hetgeen niet gebeurt bij synthetische materialen. Heb je het toch te koud? Trek dan warme sokken aan; de uiteinden van je lichaam zijn de delen waar je de kou het meeste voelt. 

Als je geen koukleum bent, kan je ook overwegen om in je adams- of evakostuum te slapen! Naakt slapen is heel gezond en stimuleert de bloedsomloop. 

Aangepast beddengoed

Het advies voor je beddengoed komt overeen met dat voor je kledingkeuze. Je kiest best natuurlijke materialen die je warm houden, maar die tegelijk ook voldoende lucht doorlaten. Verkies daarom een donzen of wollen dekbed boven synthetische materialen. Je kan, voor je gaat slapen, ook een warme kruik onder je lakens leggen ter hoogte van je voeten. Wanneer het dan tijd is om onder de wol te kruipen, kom je in een lekker warme cocon terecht. Zalig! 

Isoleer je slaapkamer

rideaux nuitWe zeiden eerder al dat de temperatuur in je slaapkamer best niet te hoog is. Dat betekent echter niet dat je niet hoeft te isoleren. We willen namelijk te allen tijde tocht vermijden. Tocht verhindert niet alleen je slaap, maar laat ook warmte ontsnappen. We raden je daarom aan om je ramen goed te isoleren, dikke gordijnen of rolluiken te installeren of zelfklevende tochtstrips te gebuiken. Ook onderaan je deuren kan je tochtwering plaatsen!

Een goede voorbereiding…

Misschien doe je dit al, maar vaste rituelen inplannen voor het slapengaan heeft een positieve invloed op je nachtrust. Door telkens dezelfde handelingen uit te voeren, zal je lichaam begrijpen dat het tijd is om te gaan slapen. De regelmaat zorgt er met andere woorden voor dat je hersenen in “slaapstand” gaan. Kom volledig tot rust door bijvoorbeeld warme thee te drinken, een ontspannend bad te nemen, een goed boek te lezen,… 

Probeer, in de mate van het mogelijke, ook een aantal van deze tips te volgen:

Tot slot…

Tijdens de winter worden de dagen korter en is het soms moeilijker om in slaap te vallen. Dat komt omdat er in deze periode minder zonlicht is. Daarom is het belangrijk om (een aantal van) deze tips op te volgen. Je behoudt zo een goed slaappatroon én je blijft de hele winter fit. Onthoud dus dat je niet per se lang moet slapen om je uitgerust te voelen, de kwaliteit van de slaap en je gewoontes vooraf zijn veel belangrijker!