Een vaste of variabele energieprijs, wat kies ik?

“Kies ik voor een vaste of variabele energieprijs?”, that’s the question! Wel, het verschil is niet zo groot op lange termijn. Lees er alles over in ons artikel.

De energieprijs, wat is dat juist?

De energieleverancier bepaalt dit tarief. We hebben het hier niet over de distributiekosten of taksen. De energieprijs is de optelsom van de marktprijs en een marge. Als energieleverancier betaalt Mega de marktprijs om energie aan te kopen bij producenten.
De energieprijs is hét deel van de energiefactuur waar energieleveranciers het verschil kunnen maken. Een consument kan kiezen voor een vaste (voor 1, 3 of 5 jaar) of variabele energieprijs. Wat het verschil is lees je hieronder.

Vaste energieprijs

Als je aan het begin van je contract koos voor een vaste energieprijs, dan verandert deze prijs niet tijdens de duur van je contract. Je weet met andere woorden aan het begin van je contract wat je uiteindelijke prijs zal zijn die je zal betalen. Zo heb je meer zekerheid dan met een variabele energieprijs (bv. in het geval van een periode van onzekerheid na het sluiten van de kerncentrales). Deze garantie wordt ook wel ingecalculeerd in het tarief.

Variabele energieprijs

Een variabele energieprijs zal veranderen doorheen het jaar. Als de marktprijs daalt, zal je mee profiteren van deze prijsdaling. De keuze voor een variabele energieprijs blijft een kleine “gok”.  We kunnen natuurlijk nooit met zekerheid zeggen of de energieprijs zal dalen of stijgen in de toekomst.

Als je kiest voor een variabele prijs, betaal je wel elke maand hetzelfde voorschotbedrag. We berekenen op je afrekeningsfactuur dan een gewogen gemiddelde van de variabele energieprijs van de betreffende periode. Dit wordt berekend via verbruiksprofielen of SLP.

Een verschil tussen de jaarkost van een vaste en variabele energieprijs?

We krijgen vaak de vraag of men moet kiezen voor een vaste of variabele energieprijs. Nu, vaak laten we de keuze aan de klant zelf omdat het niet altijd makkelijk te voorspellen is of de prijs zal stijgen of dalen in de komende maanden. Om hier een beter inzicht in te krijgen keken we even terug naar de voorbije 4 jaar en vergeleken we de vaste en variabele marktprijzen.

Hoe gingen we te werk?

We vergeleken de vaste marktprijzen van januari 2016, 2017, 2018 en 2019. Daarnaast berekenden we het gemiddelde van de variabele prijzen van Q1, Q2, Q3 en Q4 van de laatste jaren. Voor elektriciteit gebruikten we een verbruik van 3500 kWh en voor aardgas 14 000 kWh. Dit is een gemiddeld verbruik van een Belgisch gezin.

Resultaten

Elektriciteit

elektriciteitZowel in 2016, 2017 als 2018 was de gemiddelde variabele marktprijs over het hele jaar gezien hoger dan de vaste energieprijs van januari. In 2018 was het verschil het grootst, namelijk € 11,84/MWh. In 2019 was de vaste marktprijs dan weer € 22,12/MWh duurder dan de gemiddelde variabele prijs. Op 4 jaar tijd was het verschil tussen de vaste en variabele prijs slechts € 0,37/MWh. Voor een gezin is het verschil miniem: over 4 jaar bekeken is de energiekost voor een vaste energieprijs € 1,33 lager. Te verwaarlozen dus…

Gasgas

In 2016, 2017 en 2018 was er relatief weinig verschil tussen een vaste of variabele energieprijs. Voor een Belgisch gezin was de energiekost met een vaste energieprijs 35 euro voordeliger.

De vaste energieprijs van januari 2019 was echter erg hoog. In 2019 daalde de prijs opnieuw en dus was de variabele marktprijs een stuk voordeliger. De ietwat atypische situatie eind 2018 en begin 2019 zorgde ervoor dat er toch een verschil is tussen een vaste en variabele energiekost voor een gezin met een verbruik van 14 000 kWh. Als je sinds 2016 elk jaar koos voor een variabele prijs in plaats van een vaste kwam je € 91 voordeliger uit. Per jaar is dit een verschil van om en bij de € 23.

Wat is de conclusie?

Voor elektriciteit is er schijnbaar geen verschil tussen een vaste of variabele energieprijs. De resultaten voor gas zijn wat vertekend door de hoge vaste gasprijs van januari 2019. De hoge prijs van toen zorgt er hoofdzakelijk voor dat de som van vaste prijzen van de laatste 4 jaar in januari gemiddeld hoger zijn dan de variabele prijzen.

Mega kiest altijd het beste tarief

Wij zorgen er altijd voor dat je kan genieten van de voordeligste tarieven op de markt. Ook als hernieuwingstarief stellen we steevast het beste tarief voor. We houden rekening met de situatie op de markt. Zo raadden we onze klanten eind 2018 aan om te kiezen voor een variabele energieprijs. De vaste energieprijs was toen redelijk hoog. We voorspelden toen dat de energieprijs opnieuw zou dalen. Door te kiezen voor een variabele energieprijs kon je hiervan profiteren.

Voor gas raden we altijd een variabele energieprijs aan. Dit tarief is meestal goedkoper dan de vaste gasprijs. De prijs voor gas is tamelijk stabiel en minder onderhevig aan schommelingen dan elektriciteit.

We mogen concluderen dat voor een gemiddeld verbruik er geen aanzienlijk verschil is tussen een vaste en variabele energieprijs. Jullie moeten hier dus niet van wakker liggen. Als je voor Mega koos, zit je goed!

Als je meer wil weten over de werking van de energiemarkt, neem dan zeker een kijkje op onze blog.

De prijzen die gebruikt werden in dit artikel zijn gebaseerd op de informatie die we verkregen via de websites van Ice Endex en Belpex.