Energie besparen in een slimme woning

maison connectée

Technologie is vandaag niet meer weg te denken uit ons leven. Je komt in elke kamer van jouw woning wel een apparaat tegen. Maar heb je jezelf ooit afgevraagd hoe technologie ons kan helpen energie te besparen? Wij zochten het voor je uit.

Ben jij in deze tijden van energiecrisis ook steeds op zoek naar manieren om jouw elektriciteit- en of gasverbruik te verlagen? Goed bezig! Er bestaan intussen heel wat (nieuwe) technologieën waarmee jij jouw verbruik beter onder controle kunt houden en zelfs kunt doen dalen. Het is dus ongetwijfeld interessant om van jouw huis een slimme woning te maken met behulp van domotica. Wat dat precies is? Het is de verzamelnaam voor alle apparaten en technieken waarmee je jouw woning (al dan niet van op afstand) kunt besturen om te voldoen aan jouw comfort-, veiligheids- en/of communicatienoden.

In dit artikel focussen we op toestellen die jouw comfort verhogen door jouw energiebeheer, verlichting en verwarming optimaliseren. We bekijken 3 apparaten die jou heel wat energie en dus ook geld kunnen doen besparen.

De slimme thermostaat

thermostat connectéWe adviseerden je al vaker om de thermostaat van je woning goed af te stellen. Op die manier kun je de temperatuur van jouw radiatoren optimaal aanpassen aan het seizoen en tegelijk energie besparen. Win-win!

Bovendien bestaan er vandaag ook slimme thermostaten waarmee je het verbruik van jouw verwarmingstoestellen nog beter onder controle kunt houden. Meestal gaat het om een centrale eenheid die je al dan niet combineert met slimme thermostatische radiatorkranen en bedient via een app op jouw smartphone.

Dankzij een slimme thermostaat kun je de verwarming in elke kamer apart instellen. Zo kan je ervoor kiezen om je verwarmingstoestellen op verschillende tijdstippen te laten aanspringen. Een bijkomend voordeel van deze slimme tool is dat je jouw thermostaat ook vanop afstand kunt beheren. Weet je in de winter bijvoorbeeld niet om hoe laat je ‘s avonds thuiskomt? Geen probleem! Zet de verwarming onderweg naar huis een beetje hoger zodat de temperatuur precies goed is wanneer je thuiskomt.

Heb je een alarmsysteem dat detecteert of er iemand thuis is? Dan kan je jouw thermostaat daar ook op aansluiten en wordt de temperatuur automatisch aangepast als er niemand thuis is. Handig, toch?

Een gepersonaliseerde verwarming

vannes thermostatiques connectéesBovendien zijn sommige modellen uitgerust met een “zelflerende” technologie. Het apparaat onthoudt dan jouw verbruiksgewoontes waardoor de temperatuur automatisch wordt aangepast wanneer je het huis verlaat of wanneer je gaat slapen. Verder kan de thermostaat zich ook aanpassen aan de omstandigheden van jouw omgeving (temperatuur, etc.).

Als je weet dat verwarmingstoestellen verantwoordelijk zijn voor een groot deel van het energieverbruik spreekt het voor zich dat het interessant is om jouw energieverlies zoveel mogelijk te beperken met behulp van een slimme thermostaat.

Waar je tijdens je aankoop wel rekening mee moet houden, is de compatibiliteit met jouw verwarmingsketel. Er bestaan immers heel wat verschillende modellen met verschillende functies die niet zomaar overal op kunnen worden aangesloten.

Je kunt met deze apparatuur tot wel 20% per jaar besparen op verwarmingskosten. Afhankelijk van het model begint de aankoopprijs van slimme thermostaten vanaf € 200. Als je daarbovenop thermostatische radiatorkranen wilt toevoegen, moet je ongeveer € 60 per kraan rekenen. Al bieden heel wat merken ook starterskits met slimme thermostaten en verschillende kranen aan tegen een lagere prijs!

Slimme lampen…

ampoules connectéesZoals je weet, kun je heel wat geld besparen door jouw traditionele gloeilampen te vervangen door LED-lampen. Om je een idee te geven: als je 10 halogeenlampen vervangt door 10 LED-lampen bespaar je jaarlijks 50 euro aan elektriciteitskosten!

Je kunt echter ook nog een stapje verder gaan door slimme LED-lampen te installeren. Net zoals de slimme thermostaat kun je deze lampen bedienen via jouw smartphone of rechtstreeks via jouw smart home hub.

Ben je net thuis vertrokken en kun je je niet herinneren of je alle lichten hebt uitgedaan? Geen probleem! Dankzij de app op je smartphone kun je nagaan welke lichten nog branden én kun je ze meteen ook uitschakelen. Je kunt trouwens ook aanwezigheidssensoren installeren die voorkomen dat lichten blijven branden in kamers waar niemand aanwezig is.

Dankzij deze lampen kun je het trouwens extra gezellig maken. Ze zijn namelijk dimbaar én geven licht in verschillende tinten (koel of warm) en kleuren!

Afhankelijk van het merk en type lamp moet je rekenen op minstens € 20 per lamp. Weet wel dat de levensduur van dit soort lampen veel langer is dan die van klassieke lampen. Bekijk het dus als een investering!

…en slimme stopcontacten

prise-connectee-port-usbHet belangrijkste voordeel van slimme stopcontacten is dat ze apparaten die niet slim zijn, toch slim kunnen maken. Zo kun je jouw koffiezetapparaat dankzij een slim stopcontact programmeren zodat jouw koffie ‘s ochtends voor jou klaar staat! Net als bij de meeste andere slimme toestellen kun je slimme stopcontacten bedienen via een app waar je ook het verbruik van jouw toestellen kunt bijhouden. Doordat je ze vanop afstand kunt bedienen, vermijd je dus ook heel wat energieverspilling van toestellen die in stand-by blijven staan.

Energiebeheersystemen voor jouw woning

Tegen 2035 moeten alle Belgische huishoudens uitgerust zijn met digitale slimme meters. De installatie van digitale meters is dan ook volop bezig.

Wat is het verschil met een analoge meter?

Digitale meters hebben een geïntegreerd communicatiesysteem waarmee verbruiksinformatie meteen kan worden doorgestuurd naar de netbeheerder. De netbeheerder kan op zijn beurt vanop afstand procedures uitvoeren (zoals de meter openen en sluiten, het vermogen verhogen, instellingen wijzigen). Het verbruik wordt bij dit soort meters weergegeven op een klein digitaal scherm. Ten slotte is het niet langer nodig om de meterstanden op te nemen, aangezien deze automatisch worden verzonden naar de netbeheerder.

systèmes de gestion de l’énergie domestiqueDankzij de digitale meter kunnen we dagelijks ons verbruik controleren en een eventueel te hoog verbruik op tijd corrigeren. Met dit soort meters is het ook mogelijk om een zogenaamd “energiebeheersysteem” te installeren.

Concreet gaat het om een soort platform waarop je jouw digitale meter kunt aansluiten en waarmee je jouw verbruik nog beter kunt beheren. Nadat je alle informatie over jouw huishoudtoestellen en de verbruiksgewoonten van jouw huishouden hebt doorgegeven, gaat het systeem op zoek naar manieren om jouw verbruik te verlagen.

Zo registreert het systeem welke apparaten zijn ingeschakeld en hoeveel zij verbruiken, geeft het informatie over jouw zonnepaneleninstallatie en analyseert het zelfs jouw historisch en huidig verbruik om trends vast te stellen.

Het gaat dus om een doeltreffende manier om jouw verbruik te controleren en onnodig energieverlies te voorkomen.

Tot slot…

Nieuwe technologieën vinden steeds meer hun weg naar onze woningen. Ze zorgen er niet alleen voor dat je jouw toestellen vanop afstand kunt bedienen, maar maken je ook bewust van jouw verbruik. Dat is trouwens ook de eerste stap om jouw verbruik volledig onder controle te krijgen en jouw verbruiksgewoonten te veranderen. Want vergeet net: de goedkoopste energie blijft de energie die je niet verbruikt.

Raadpleeg voor meer tips om energie te besparen onze blog!