Energie besparen terwijl je op vakantie bent

vacances été

Het is eindelijk zomer en misschien ben je van plan om een paar dagen (of meer!) op vakantie te gaan. Hier volgen enkele eenvoudige tips om je energieverbruik te beperken terwijl je weg bent. We vertellen je wat je best doet voor, tijdens en na je afwezigheid. Zo kan je met een gerust hart op vakantie!

Zodra het warm wordt

Zet de verwarming uit of zet de thermostaat op “zomerstand”. In de zomerstand zal de ketel alleen worden ingeschakeld voor sanitair warm water. Dit is een milieuvriendelijk gebaar waarmee je ook onnodig verbruik bespaart.

Ontlucht de radiatoren om eventuele luchtbellen te verwijderen. Luchtbellen verhinderen dat het water gelijkmatig in de verwarmers wordt verdeeld. De warmte is dan minder gelijkmatig en de ketel moet harder werken om dit te compenseren. Dit leidt tot verspilling en slechte verwarming van je huis.

Vraag een onderhoud van je verwarmingsketel. Het is beter om dit in het voorjaar of in de zomer uit te voeren, zodat de ketel optimaal werkt wanneer het weer kouder wordt. De frequentie van dit onderhoud hangt af van het feit of je eigenaar of huurder bent: als huurder kan je dit moment namelijk niet altijd zelf kiezen.

 

Vlak voor je vertrekt

Draai de kranen van de radiatoren zo ver mogelijk open. Je doet dit eigenlijk best altijd wanneer je je verwarming uitgeschakeld hebt. Op die manier voorkom je kalkaanslag in het ventiel, dat zich aanpast naargelang de temperatuur: wanneer je de radiatorkraan meer open draait, opent het ventiel meer en omgekeerd. De grotere opening vermindert dus de kans op kalkaanslag.

Schakel je  koelkast uit. Maak ze op tijd leeg als je voor langer dan enkele dagen weggaat. Als je tijd hebt, maak ze dan ook even schoon en laat de deur open staan. Dit is de beste manier om vuil en nare geurtjes te vermijden bij je terugkomst. Trek de stekker uit indien mogelijk.

Zet je apparaten op stand-by of liever: trek ook hier de stekker uit. In stand-by modus verbruiken je apapraten nog steeds (weliswaar een beetje) onnodige energie. Doe dit uiteraard niet bij de apparaten die moeten blijven werken wanneer je weg bent, zoals je diepvriezer of je alarmsysteem.

Sommige elektrische toestellen kan je instellen om pas na enkele dagen opnieuw te werken (bijvoorbeeld de boiler of airconditioner). Als je meer dan 3 dagen afwezig bent, is het aangeraden om de boiler volledig uit te schakelen. Dit hangt van het type af, dus raadpleeg zeker de gebruiksaanwijzing van je toestel!

Hetzelfde geldt voor de verwarmingsketel. Als je meer dan 3 dagen weg bent, zet je die best in de “uit-stand” (of “afwezigheids-stand” op bepaalde modellen). Ga je in de winter op vakantie? Zet dan je ketel op “vorstvrij”. Dit geldt voor de meeste verwarmingsketels; of het nu een gas-, olie- of warmtepompboiler is,

Draai de water- en gasmeter dicht. Zo vermijd je niet alleen onnodig verbruik, maar ook lekkage of overstroming tijdens je afwezigheid.

Sluit de rolluiken en de gordijnen om de temperatuur in huis regelmatiger te houden. In de zomer hou je zo de zon en de warmte buiten.

 

En als je terugkomt?

Natuurlijk zijn vakanties altijd te kort en komt aan alle goede dingen een eind. Vergeet niet om de water- en gaskraan opnieuw open te zetten en alle apparaten in te schakelen wanneer je terug thuis bent.

Gebruikte je deze tips al of nog niet? Als je klant bent bij Mega, dan kan je met een gerust hart op vakantie gaan. Je kan bij ons het hele jaar door geld besparen dankzij ons goedkopere energieaanbod.

Nog geen klant? Aarzel dan niet om via onze vergelijker te berekenen hoeveel je kan besparen bij Mega!