Zo bespaar je energie tijdens de winter!

économies énergie hiver

Momenteel genieten we met z’n allen van het zachte herfstweer. Het zal echter niet lang meer duren vooraleer de koudere, winterse temperaturen hun intrede doen. Maar hoe kun je voorkomen dat jouw energieverbruik tijdens de winter de hoogte in schiet? Wij geven je een aantal tips om energie te besparen!

Dat we tijdens de winter de meeste energie verbruiken spreek voor zich. De koudere, kortere en dus donkerdere dagen zorgen ervoor dat we massaal gebruik maken van onze verwarming en verlichting.

Aangezien 60% van het jaarlijks energieverbruik grotendeels plaatsvindt tijdens de wintermaanden (van december tot maart), is het de moeite waard om je verbruiksgewoonten te proberen aanpassen en zo energie te besparen. Gezien de huidige extreem hoge energieprijzen is het bovendien belangrijker dan ooit om je verbruik goed onder controle te houden.

De verwarming

Welke soort verwarming je ook gebruikt, tijdens de wintermaanden draait deze vaak op volle toeren. Dit hangt uiteraard steeds samen met de weersomstandigheden. Hoewel de buitentemperatuur een belangrijke rol speelt bij het energieverbruik van je verwarming zijn er ook andere factoren. Hoe vochtig het buiten is en de hoeveelheid wind beïnvloeden ons verwarmingsgebruik eveneens. Soms is de buitentemperatuur zacht, maar is er bijvoorbeeld veel neerslag en sterke wind waardoor de gevoelstemperatuur heel wat kouder is.

Goed om te weten: de verwarming is verantwoordelijk voor meer dan 50% van het totale verbruik in de winter. Door minder of slimmer te verwarmen, zet je dus al een grote stap in het beter beheren van jouw energieverbruik.

Wanneer zet je jouw verwarming best aan?

Heb je de gewoonte om de verwarming aan te zetten zodra de temperaturen dalen? Dat is niet altijd nodig! Pas als de binnentemperatuur gedurende meerdere opeenvolgende dagen onder de 19°C daalt, is het aangeraden om de verwarming aan te zetten. Dit zal enerzijds afhangen van de buitentemperatuur en anderzijds van jouw type woning. Een appartement, zeker eentje dat tussen twee verdiepen ligt, zal minder verwarming nodig hebben dan een vrijstaand huis.

Verwarm, maar niet te veel!

Zoals we eerder al zeiden, kan het zodra het binnen (te) koel wordt, nodig zijn om de verwarming een beetje hoger te zetten. We benadrukken “een beetje”! In eerdere artikels vertelden we je namelijk al over de ideale temperatuur in de verschillende ruimtes van je woning.

  • In de leefruimtes is 19°C voldoende (in de badkamer mag dat uiteraard een beetje meer zijn).
  • Voor de slaapkamer is 16°C de ideale temperatuur (behalve in baby- of kinderkamers, waarvoor 18 tot 20°C wordt aanbevolen). Slaap je graag in een warm bed? Leg dan voor je onder de wol kruipt een warmwaterkruik onder het dekbed!

Denk er dus aan om jouw thermostaat in de winter goed in te stellen. Te hoge temperaturen zijn niet alleen slecht voor de gezondheid, maar ook voor jouw portemonnee. Met de huidige thermostaten (die al dan niet slim zijn) kun je de temperatuur in je woning volledig programmeren volgens jouw planning. Zo verwarm je geen leeg huis als je weg bent en kun je de verwarming voor je thuiskomt laten aanspringen.

Houd de warmte binnen door te isoleren

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: de grootste vijand van energieverbruik is een slecht of niet geïsoleerde woning. Hoe hoog je de thermostaat ook zet, als jouw woning niet (goed) geïsoleerd is, zal de warmte meteen weer ontsnappen. Je verspilt hier dus heel wat kostbare energie mee!

Hoewel het niet altijd mogelijk is om grote verbouwingswerken uit te voeren, kun je dankzij een aantal kleine ingrepen al heel wat warmte binnen houden. Plaats tochtstrips rond je ramen en deuren, sluit je gordijnen zodra het donker wordt en hang eventueel zelfs gordijnen tussen kamers die niet door deuren worden gescheiden. Je maakt het op deze manier gezellig én je houdt er ook kostbare warmte mee binnnen!

Hoe verwarm je zonder te veel energie te verbruiken?

  • Lucht! Wat je tijdens de winter zeker niet moet doen, is je ramen altijd gesloten houden. Zelfs als het buiten koud is, is het belangrijk om alle kamers in huis dagelijks minstens 10 minuten te verluchten. Je woning zal op zo’n korte tijd niet afkoelen, maar je laat eventuele vochtigheid wel ontsnappen. Dat is belangrijk aangezien vochtige lucht trager opwarmt dan droge lucht!
  • Laagjes. Dat je het warmer krijgt door een pull aan te trekken, weet je uiteraard al. Door verschillende laagjes te combineren, werkt de droge lucht tussen de verschillende laagjes als isolator!
  • Vermijd een warm bad of hete douche! Wanneer je het koud hebt, kan een lang, warm bad (of een warme douche) deugd doen. Dat effect is echter steeds van korte duur. Afgezien van de hoeveelheid water die je ervoor gebruikt, kan dit er ook voor zorgen dat je geneigd bent om de temperatuur in huis te verhogen. Probeer dit dus te vermijden!
  • Beweeg! Lichaamsbeweging verhoogt je lichaamstemperatuur. Opruimen, sit-ups tijdens je favoriete tv-programma,… alles kan! In rust bedraagt onze lichaamstemperatuur ongeveer 37°C is en produceren we 100 watt energie. Tijdens intense fysieke inspanning produceren we echter tot 1000 watt en kan onze temperatuur stijgen tot 40°C! Zoals een echte verwarming dus!

Tot slot…

Zoals je ziet, kun je dankzij een paar kleine aanpassingen ook in de winter heel wat energie besparen. Vergeet ook niet dat de goedkoopste energie altijd de energie is die je niet verbruikt.

Neem een kijkje op onze blog voor nog meer tips om energie te besparen!