Energie in de toekomst

energie toekomst

De vraag is niet zozeer “of de energiesector zal evolueren”, maar “hoe de sector zal evolueren”. We zijn ervan overtuigd dat de manier waarop je je energie beheert in de toekomst zal veranderen. We zetten alvast enkele mogelijke trends op een rijtje.

IMEC is een onderzoekscentrum uit Leuven dat research doet naar onder andere micro-elektronica en nanotechnologie. Zij voorspellen dat de vraag naar elektriciteit zal blijven stijgen in de toekomst. We zullen volgens hen meer verwarmen via elektriciteit dan via gas of mazout. Daarom is het belangrijk om op een zo efficiënt mogelijke manier met deze energie om te gaan.

Opslag van energie

Als je zonnepanelen hebt verbruik je ofwel de opgewekte stroom direct ofwel stuur je die opnieuw het net op. Met een batterij kan je echter de zelf opgewekte stroom opslaan. Dit zorgt er bovendien voor dat je minder energie van het net neemt. Zo verminder je de druk op het net.

Er zijn nochtans niet zo veel energieverbruikers die zo’n accu in huis hebben. ‘t Is nu nog redelijk prijzig om dit aan te kopen. Momenteel betaal je zo’n 9000 euro voor een thuisbatterij van 10 kWh. Tegen 2035 zou dat nog 1000 euro moeten zijn. De overheid voorziet daarnaast nog een premie voor verbruikers met een thuisbatterij.

Zonne-energie

zonne energie

 

Ook de prijs van zonne-energie zal in de toekomst nog dalen. Uiteindelijk zal zon de goedkoopste energiebron worden. Daarnaast zal het proces om zonne-energie om te zetten in stroom efficiënter gebeuren. Zonnepanelen zullen bijvoorbeeld in de toekomst ingebouwd kunnen worden in het dak. Volgens IMEC zal energie opgewekt via een op koolstof gebaseerd proces duurder worden door verscheidene koolstofbelastingen.

Efficiënt energiebeheer

Efficiëntie is hét codewoord van de toekomst. Energieverbruikers willen hun energie meer en meer zelf beheren om er zo een beter inzicht in te krijgen. Er zijn ondertussen al heel wat tools ontworpen die in de toekomst nog meer ontwikkeld zullen worden.

Digitale meter

Vanaf 1 juli 2019 is de netbeheerder bezig met de installatie van de digitale meters bij de Vlaamse huishoudens. Tegen 2035 zou elk Vlaams gezin een digitale meter moeten hebben. Deze meter geeft ons heel wat mogelijkheden:

  • Je kan een beter inzicht krijgen in je verbruik. Je kan namelijk te weten komen wat je verbruikt in een zekere periode.
  • Deze digitale apparaten vergemakkelijken het leven van de consument. Je moet namelijk geen meterstanden meer doorgeven bij de jaarlijkse opname of verhuis. De netbeheerder kan dit vanop afstand aflezen.
  • Energieleveranciers zullen door deze digitale tools de vraag naar gas en elektriciteit beter kunnen inschatten. Ze kunnen nagaan op welke momenten het energieverbruik stijgt of daalt.

Slimme thermostaat

We zullen in de toekomst ons energieverbruik nog “slimmer” kunnen beheren. Je kan nu al een thermostaat van Nest of tado kopen. Hiermee kan je de verwarming van je huis vanop afstand regelen. Deze technologie zal in de toekomst nog meer ontwikkeld worden. Het kan bijvoorbeeld in verbinding staan met andere tools. De thermostaat zal je dan ook kunnen zeggen of er een deur openstaat, of het binnen regent en of er zonlicht binnen valt.

Online energie beheren

Al deze data kan je op één platform bundelen: de online klantenzone van je leverancier. Via myMega kunnen onze klanten hun energiecontract zelf beheren. Je kan via deze tool onder andere het voorschotbedrag aanpassen, de facturen raadplegen en nog veel meer! We zullen myMega in de toekomst blijven ontwikkelen zodat onze klanten nog een beter overzicht kunnen hebben over hun energiecontract.

Alternatieve energiebronnen

We weten dat energie opgewekt kan worden uit bijvoorbeeld zonlicht, wind of biomassa. Er zijn echter nog heel wat andere manieren.

Energie opgewekt door het menselijk lichaam

Ja, je leest het goed! In de toekomst moet het mogelijk zijn om via je lichaam energie op te wekken. Je kan nu al bepaalde gadgets (bv. je gsm) een beetje extra opladen via je lichaam. In de toekomst moet het mogelijk zijn om aanzienlijke hoeveelheden energie op te wekken. Wetenschappers van de Amerikaanse Princeton University hebben een rubber ontwikkeld dat energie kan opwekken. Hiermee zou je bijvoorbeeld een pacemaker kunnen opladen via je ademhaling. Daarnaast zou je het ook kunnen gebruiken om via je schoenzolen je smartphone op te laden.

Energierijke planten

Onderzoekers van de Nederlandse universiteit van Wageningen ontwikkelden een technologie, Plant-e genaamd, om energie uit planten te halen. Ze zetten elektronen, die vrijkomen tijdens het afbraakproces, om in elektriciteit. In de toekomst zou deze technologie 10 tot 28 kWh per jaar per vierkante meter moeten opleveren.

Wil je in de toekomst op de hoogte blijven van de nieuwste trends van de energiemarkt? Hou dan zeker onze blog in de gaten!