blog Mega

Energie besparen in de lente? Dat kan!

2024-03-27 / Dieter

Het is lente: de perfecte gelegenheid om je energieverbruik te verminderen en tegelijkertijd geld te besparen. Ontdek onze eenvoudige maar effectieve tips!

Tijd voor de lenteschoonmaak 

balai et fleursWie lente zegt, zegt lenteschoonmaak! Het is het ideale moment om je huis en je huishoudtoestellen eens goed onder handen te nemen en klaar te stomen voor het nieuwe seizoen. Door kalk en residu te verwijderen, blijven jouw koelkast, vaatwasser en wasmachine optimaal werken. Hierdoor bespaar je ook energie! Bovendien verlengt regelmatig onderhoud de levensduur van je toestellen en voorkom je zo dure storingen. Door tijd te investeren in deze eenvoudige taken kun je op de lange termijn geld besparen en tegelijkertijd je impact op het milieu verkleinen.


Plan een onderhoud voor je verwarmingsketel

Het onderhoud van jouw cv-ketel is cruciaal om dure storingen te voorkomen. Bovendien werkt een goed onderhouden ketel nu eenmaal efficiënter, waardoor je minder energie verbruikt. Een gekwalificeerd technicus kan door deze controles mogelijke problemen opsporen en verhelpen voordat ze ernstig worden. Tot slot helpt het ook om de veiligheid te garanderen: door een regelmatig onderhoud in te plannen voorkom je immers ook gaslekken en gezondheidsrisico’s!

Laat de frisse lentelucht binnen 

Niets is zo fijn als thuiskomen in een frisse woning. We raden je aan om je woning elke dag goed te verluchten door de ramen telkens 10 à 15 minuten volledig open te zetten. Zo verdwijnt de vochtigheid uit je huis en zal jouw verwarmingsinstallatie geen vochtige lucht moeten opwarmen (wat veel langer duurt). Ventileren en verluchten is niet alleen goed voor de luchtkwaliteit van jouw woning, maar ook voor je gezondheid! Vergeet natuurlijk de verwarming niet uit te schakelen als de ramen open zijn.

Verwelkom de zon 

De komst van de lente betekent ook meer licht. En wat doen die helderdere en langere dagen deugd! Maak van deze gelegenheid gebruik om jouw lampen enfenêtre rideaux soleil kunstverlichting te doven en wat meer natuurlijk licht binnen te laten. Je bespaart er energie mee én je wordt er zelf energieker van. Door het zonlicht binnen te laten, bespaar je energie en geniet je tegelijkertijd van de gezondheidsvoordelen en het comfort van een helder, uitnodigend interieur.

Droogkast vs. buitenlucht

corde à lingeMaak gebruik van de frisse buitenlucht om je was op te hangen (als het weer het toelaat). Hierdoor ben je minder afhankelijk van jouw droogkast, die zelfs met een A+++ energielabel veel energie blijft verbruiken. Je kleding zal je dankbaar zijn: niet alleen ruikt deze lekker fris, de kwaliteit van de stof blijft ook behouden.


Is jouw woning al geïsoleerd? 

De lente, da’s ook het moment om jouw goede voornemens na te komen. Vermijd onnodig warmteverlies en isoleer je woning. Zo creëer je een thermische barrière die de warmte binnenhoudt tijdens de koude maanden. Zo bespaar je op je energiefactuur en verklein je jouw ecologische voetafdruk! De goedkoopste energie is immers nog altijd de energie die je niet verbruikt.

Pas je thermostaat aan

Door je thermostaat aan te passen aan de verschillende ruimtes in je huis, kun je je energieverbruik optimaliseren. Voor ruimtes met weinig “verkeer” (zoalsthermostat mains homme de kelder of de trap) wordt bijvoorbeeld een temperatuur van 12 graden Celsius aanbevolen om energieverspilling te voorkomen. In onbewoonde slaapkamers of bergruimtes is een temperatuur van 15 graden Celsius voldoende. Voor leefruimtes zoals de woonkamer is een temperatuur van 20 tot 21 graden comfortabel, terwijl de badkamer op 22 graden kan worden gehouden. Door je thermostaat in te stellen volgens deze aanbevelingen, kun je je verwarmingsverbruik verlagen en tegelijkertijd zorgen voor optimaal comfort in elke kamer.


Conclusie. 

Zoals je ziet, bestaan heel wat manieren om ook tijdens de lente jouw energieverbruik onder controle te houden en jouw energiefacturen bijgevolg te verlagen. Probeer de bovenstaande tips dus zo veel mogelijk toe te passen in jouw dagelijkse leven om onaangename verrassingen op je jaarlijkse factuur te vermijden.

Blijf onze blog raadplegen voor nog meer tips om energie én geld te besparen.