Energie besparen in de lente? Dat kan! Ontdek onze tips.

Tijdens de lente brengen we steeds meer tijd buiten door en verbruiken we automatisch ook minder elektriciteit en gas. Toch blijft het interessant om na te denken over manieren om ook tijdens deze zachtere periode energie, en dus ook geld, te besparen. Ontdek onze tips!

Tijd voor de lenteschoonmaak 

Wie lente zegt, zegt lenteschoonmaak! Het is het ideale moment om je huis en je huishoudtoestellen eens goed onder handen te nemen en klaar te stomen voor het nieuwe seizoen.

Ontkalk en reinig je huishoudtoestellen

dishwasher

  • Je koelkast en diepvriezer zijn echte energieverslinders. Om het energieverbruik van deze toestellen te beperken en hun levensduur te verlengen, is het dan ook belangrijk dat je ze regelmatig schoonmaakt en ontdooit.
  • Merk je dat jouw vaat toch niet helemaal proper uit je vaatwasser komt? Dan is het misschien tijd om ook je vaatwasser zelf eens een poetsbeurt te geven. Vergeet hierbij niet om de filters te reinigen.
  • Net als de voorgaande huishoudtoestellen moet ook je wasmachine regelmatig gereinigd worden. Schenk hierbij aandacht aan rubberen rand en pluizenfilter van je toestel.
  • Zowel voor je vaatwasser als voor je wasmachine bestaan er specifieke machinereinigers waarmee je de toestellen grondig kunt kuisen en eventuele kalk kunt verwijderen.
  • Ook toestellen als je stofzuiger, airconditioning, haardroger en oven hebben roosters en filters die heel wat vuil en stof opvangen. Probeer deze dus ook regelmatig te reinigen om een optimale werking te garanderen.

Plan een onderhoud voor je verwarmingsketel

Zoals je weet, geldt er voor verwarmingsketels op gas en mazout een onderhoudsplicht. Voor ketels op gas moet dat elke twee jaar (in Vlaanderen) en elke drie jaar (in Brussel en Wallonië). Het onderhoud van mazoutketels moet daarentegen in elke regio jaarlijks gebeuren. Een goed onderhouden ketel zorgt er niet alleen voor dat je energie bespaart, maar je vermijdt er ook storingen mee.

Laat de frisse lentelucht binnen 

Niets is zo fijn als thuiskomen in een frisse woning. Vergeet daarom tijdens je lenteschoonmaak niet om ook de ventilatiesystemen en eventuele airconditioning stofvrij te maken. Met een goed werkend ventilatiesysteem vermijd je vochtigheid, onaangename geurtjes en andere vervuilende stoffen. We raden je verder ook aan om je woning elke dag goed te verluchten door de ramen telkens 10 à 15 minuten volledig open te zetten. Ventileren en verluchten is niet alleen goed voor de luchtkwaliteit van jouw woning, maar ook voor je gezondheid! Vergeet natuurlijk de verwarming niet uit te schakelen als de ramen open zijn.

Verwelkom de zon 

plants in the sunDe komst van de lente betekent ook meer licht. En wat doen die helderdere en langere dagen deugd! Maak van deze gelegenheid gebruik om jouw lampen en kunstverlichting te doven en wat meer natuurlijk licht binnen te laten. Je bespaart er energie mee én je wordt er zelf energieker van. Zonlicht is namelijk essentieel voor onze gezondheid. Je houdt er bijvoorbeeld je vitamine D-gehalte mee op peil, wat belangrijk is voor een goede werking van je botten en spieren. Daarnaast stimuleert zonlicht de aanmaak van endorfine, ook bekend als het gelukshormoon, waardoor je je dus gelukkiger voelt. Wat wil je nog meer?

Droogkast vs. buitenlucht

Zelfs als je een energiezuinige droogkast met A+++ energielabel hebt, blijft het een toestel dat heel wat energie verbruikt. Als de zon schijnt, is het dan ook interessanter om je was buiten te laten drogen. Heb je hier geen plek voor? Selecteer tijdens drogen dan het “economisch” programma van uw droogkast en bespaar zo energie.

Is jouw woning al geïsoleerd? 

De lente, da’s ook het moment om jouw goede voornemens na te komen. Vermijd onnodig warmteverlies en isoleer je woning. De goedkoopste energie is immers nog altijd de energie die je niet verbruikt. Overweeg je om zonnepanelen te laten installeren? Aarzel niet langer! Tijdens deze periode zijn de installateurs nog niet volzet en kan je nog voor de zomer beginnen genieten van de voordelen van zonnepanelen.

Moet ik mijn verwarming uitschakelen?

Nu het opnieuw warmer begint te worden, wordt jouw verwarming misschien stilaan overbodig. Daarom is je verwarming uitzetten of toch alvast lager zetten één van de eerste zaken die je kan doen om energie te besparen in de lente.

In de onderstaande tabel vind je alvast een overzicht dat jou kan helpen om de binnentemperatuur van jouw woning te regelen via de thermostaat:

StandOvereenkomende temperatuur (C°)Aangeraden voor:
*6 gradenAfwezig (buiten-vorst). Als de verwarmingsketel aan staat, warmt de radiator op als de temperatuur onder de 7 graden is.
0-112 gradenKelder
115 gradenLege kamers, wasruimte, berging.
217 gradenInkomhal, gang
2-318 gradenSlaapkamer
319-20 gradenKeuken, kinderkamer
3-420-21 gradenWoonkamer
422 gradenBadkamer
5maxVerwarming op maximum.

Laat je auto staan. 

Wanneer je korte afstanden aflegt, is het sowieso al een goed idee om je auto achterwege te laten. Bij mooi weer kun je overwegen om ook bij langere afstanden een fietstocht en wandeling te verkiezen boven een autorit. Je moet dan wel wat vroeger vertrekken, maar je haalt meteen een frisse neus, krijgt wat beweging én je bespaart geld. Dat laatste is, gezien de huidige brandstofprijzen, misschien zelfs het belangrijkste argument. Bovendien verklein je op deze manier jouw CO2-uitstoot, wat ook niet onbelangrijk is.

Conclusie. 

Zoals je ziet, bestaan heel wat manieren om ook tijdens de lente jouw energieverbruik onder controle te houden en jouw energiefacturen bijgevolg te verlagen. Probeer de bovenstaande tips dus zo veel mogelijk toe te passen in jouw dagelijkse leven om onaangename verrassingen op je jaarlijkse factuur te vermijden.

Blijf onze blog raadplegen voor nog meer tips om energie én geld te besparen.