blog Mega

Je energiefactuur verlagen door je woning te isoleren: tips

2021-11-30 / Dieter

We hebben het al vaak gezegd en zullen het blijven herhalen: de goedkoopste energie is de energie die je niet verbruikt. Een goed geïsoleerde woning helpt je verbruik onder controle te houden, zeker tijdens de winterperiode. Mega lijst daarom voor jou 5 interessante investeringen op.

Dat de prijzen de afgelopen maanden tot recordhoogtes zijn gestegen, is geen nieuws meer. De prijsstijgingen hebben jammer genoeg ook gevolgen voor de consumenten. In afwachting van een prijsdaling, is er maar één oplossing: je energieverbruik verminderen. Door de lage temperaturen en kortere dagen is de winter een energievretende periode. We zitten vaker binnen dus we verwarmen meer en verlichten onze woning ook langer. 

Een goed geïsoleerde woning is dan ook essentieel om je verbruik onder controle te houden. Zo voorkom je niet alleen energieverlies, maar ook onnodig hoge energiefacturen. Het spreekt voor zich dat het om grote werken gaat die je niet altijd in één keer kan laten uitvoeren. We willen jou daarom een concreet overzicht geven van belangrijke renovatiewerken. Zo kan je misschien beter bepalen welke werken in jouw geval het nuttigst zouden zijn. 

Hieronder vind je 5 voorbeelden van ingrepen die je energieverbruik kunnen doen verlagen: 

1. Het dak en de zolder

isolation toit

Een goed geïsoleerd dak kan voor een groot verschil zorgen op jouw energiefactuur. We schatten dat ongeveer 25 à 30% van het warmteverlies veroorzaakt wordt door een slechte isolatie van het dak en de zolder. Het gaat dan ook om de belangrijkste oorzaak van warmteverlies in een woning.   

Voor een goede dak- en zolderisolatie, rekent men over het algemeen op een isolatie van minstens 18 à 20 cm dik. Afhankelijk van je woning (vorm van het dak en of je zolder al dan niet bewoond is) en je voorkeuren (bijvoorbeeld de duurzaamheid van de oplossing) bestaan er natuurlijk verschillende mogelijke materialen en technieken. 

Het plaatsen van dakisolatie is vaak een gemakkelijke klus met een lage kost. Als je kijkt naar hoeveel je erdoor kan besparen, is het één van de belangrijkste renovatiewerken die je zeker moet uitvoeren als je er de mogelijkheid toe hebt.  

2. De muren

isolation mursMuren vertegenwoordigen ongeveer 60% van de totale oppervlakte van je woning. Ze zijn ook de tweede grootste oorzaak van energieverlies in een woning (tussen 20 à 25%). 

Maar hoe kan je precies controleren of je muren goed geïsoleerd zijn? Dat is gemakkelijk. Plaats je handen op de buitenmuren: voelen ze vanuit je woning koud aan in de winter en warm in de zomer? Dan is de thermische isolatie van je woning zeker toe aan verbetering. 

Afhankelijk van jouw noden en de structuur van de woning bestaan er verschillende manieren om de binnen- en buitenmuren te isoleren. Raadpleeg hiervoor een vakman die jou advies op maat kan geven. 

Weet wel dat muurisolatie vaak een grote hap uit het budget neemt. Daarom kan je ook overwegen om een isolerende folie aan te brengen op de buitenmuren achter je verwarming. De warmte wordt dankzij de folie naar binnen gereflecteerd. 

3. Ramen en deuren

isolation_fenêtres

Ramen en deuren zijn de op twee na grootste bron van energieverlies (tussen 10 en 15%) in een woning. Aangezien het vrij duur kan zijn om ze te vervangen, kun je ze ook zelf tochtvrij maken met zelfklevende tochtstrips. Zo voorkom je dat er koude lucht binnenkomt én dat je voor niets energie verbruikt doordat er warme lucht naar buiten gaat.

Vergeet ook niet dat het erg belangrijk is, ook in goed geïsoleerde woningen, om goed te ventileren. Op die manier vermijd je vochtproblemen. Open je ramen dus zeker één keer per dag (minstens 10 minuten) om je ruimtes te verluchten en de lucht fris te houden.  

4. De vloeren

isolation solJe staat er misschien niet bij stil, maar ook de vloeren van je woning kunnen energieverlies veroorzaken. Door het plafond van je kelder te isoleren, kun je het warmteverlies in de bovenliggende kamers al grotendeels beperken. Een goede vloerisolatie speelt trouwens ook een belangrijke rol in de akoestiek van je woning, hetgeen niet onbelangrijk is. Ook op vlak van vloerisolatie zijn er, in functie van jouw budget en de structuur van de woning, verschillende mogelijke oplossingen.

 

5. Een aangepaste verwarmingsinstallatie

chauffageHet zal je niet verbazen dat verwarming verantwoordelijk is voor meer dan 50% van het jaarlijks energieverbruik van de Belgische huishoudens. Daarom is het belangrijk om na te kijken of je boiler wel voldoende efficiënt is. Het is immers belangrijk om een hoogrendementsketel te hebben. Het rendement is de verhouding tussen de geproduceerde en de verbruikte energie. Hoe hoger het rendement, hoe efficiënter de ketel en hoe meer energie en geld je dus zult kunnen besparen. 

Verder is het ook nuttig om thermostatische kranen op je verwarmingstoestellen te installeren en de leidingen te isoleren in ruimtes die niet worden verwarmd (zoals de kelder of de garage).

Aangezien een goed geïsoleerd huis minder verwarming vereist, zal een efficiënt verwarmingssysteem natuurlijk minder nuttig zijn als je de nodige isolatiewerken nog niet hebt uitgevoerd.

Het belang van ventilatie

In het belang van een gezonde woning is het noodzakelijk om de lucht regelmatig te vervangen door frisse buitenlucht. Dat dat tot warmteverlies leidt, is onvermijdelijk, maar zo voorkom je wel condensatie en andere vochtproblemen. Je kan bovendien ook een ventilatiesysteem installeren waarmee de warmteverliezen beperkt worden en je dus energie kan besparen. Elke dag 10 minuten verluchten, zal de temperatuur in je woning bovendien niet aanzienlijk doen dalen. Aarzel dus niet om het elke dag te doen, het is immers niet alleen goed voor je woning, maar ook voor je gezondheid! 

Isolatiepremies

Dat er aan dit soort renovatiewerken een zeker kostenplaatje hangt, spreekt voor zich. Er bestaan echter verschillende premies die je kunnen helpen om de kosten van de werken (en op termijn dus ook de kosten van je energiefactuur) te drukken. Het gaat om investeringen die snel rendabel zijn en die ervoor zorgen dat je geld en energie kan besparen.

Tot slot…

Je weet nu welke investeringen nuttig kunnen zijn om de energieprestatie van je woning te verbeteren. Uiteraard voer je al die werken niet zomaar in één keer uit. Denk daarom goed na over welke investeringen voor jou het meest rendabel kunnen zijn. Aarzel ook niet om een energieaudit te laten uitvoeren door een professional. Dankzij een gedetailleerde analyse van je woning kan je een nog beter overzicht krijgen van wat er in jouw woning beter kan. 

Bezoek regelmatig onze blog om nog meer bespaartips en andere nieuwtjes te ontdekken!