blog Mega

Energielabels: een update

2021-05-26 / Dieter

Via het energielabel kan je makkelijk nakijken hoe energie-efficiënt een huishoudelijk apparaat is voordat je het koopt. Zo kan je op lange termijn geld besparen. ’t Is wel belangrijk om te weten dat vanaf 1 maart 2021 de categorieën van de energielabels veranderd zijn voor een aantal apparaten.

Wat is de betekenis van een energielabel?

Energielabels bestaan al meer dan 20 jaar en geven je meer informatie over het verbruik van toestellen die werken op elektriciteit, gas of water. Als je het product in Europa kan kopen, is het voor fabrikanten verplicht om zo’n label te voorzien. De labels zijn hetzelfde in alle lidstaten van de Europese Unie.

Het oude systeem vóór 1 maart

In het vorige systeem vond je energielabels van A+++ (meest energiezuinige) tot D (minst zuinige). Er werd ook gebruik gemaakt van kleuren. Donkergroen voor de meest zuinige apparaten en donkerrood voor de minst zuinige. Door middel van “tussenkleuren” kan je nakijken hoe energiezuinig een apparaat was. Ook de kleuraanduidingen zijn veranderd sinds 1 maart 2021.

Het nieuwe systeem vanaf 1 maart

Je vindt vanaf 1 maart 2021 de labels A (meest energiezuinige) tot G (minst energiezuinige). Opgelet, dit geldt nog niet voor alle apparaten! De apparaten die dit nieuwe label kregen zijn:

Alle andere apparaten werken nog volgens het oude systeem van A+++ tot D. Vanaf 1 september 2021 zal het nieuwe systeem van A tot G ook toegepast worden op lichtbronnen (elektrische lampen).

nieuwe energielabel

Waarom nieuwe energielabels?

“Waarom?”, horen we je al denken. Wel, vandaag de dag zijn er steeds meer toestellen die erg zuinig zijn. Dit heeft als gevolg dat er dus ook meer apparaten het label A, A+, A++ of A+++ krijgen. Consumenten gaan er nu vaak vanuit dat een product met een A-label sowieso duurzaam is, terwijl er ondertussen veel zuinigere opties beschikbaar zijn. Door de vele categorieën is het dus niet altijd makkelijk te bepalen of je nu echt de beste optie hebt gekozen.

Realistischer

De nieuwe labels zijn gebaseerd op testen die de realiteit nog beter benaderen. We leggen dit even uit met een voorbeeld. Voor het oude systeem testte men de energie-efficiëntie van een wasmachine met een volle trommel. De realiteit is echter anders. Vaak laten we onze wasmachine draaien met een trommel die slechts voor de helft gevuld is. Hiermee hield men rekening om de nieuwe energielabels op te maken.

Waar zijn de apparaten met het A-label?

Je zal merken dat je op dit moment bijna geen apparaten tegenkomt met het nieuwe A-label. De meeste apparaten starten nu vanaf C: dit is normaal. Het is dus niet zo dat de apparaten met het nieuwe C-label per se energieverslindend zijn, maar eerder dat er op dit moment nog geen apparaten bestaan die aan het nieuwe A-label voldoen. Dankzij de constante ontwikkelingen op het gebied van energiezuinige apparaten, zal hier in de nabije toekomst zeker verandering in komen!

 

Energie besparen = Geld besparen!

Als je geld wil besparen, moet je niet alleen naar de aankoopprijs kijken, maar ook naar de energielabels die je meer vertellen over de energie-efficiëntie van het apparaat. Een toestel kan bijvoorbeeld duurder zijn in aankoop, maar doordat het energiezuiniger is, kan je op lange termijn een grote som besparen.

Daarnaast is het ook belangrijk om de wetgeving over de energie-efficiëntie van huishoudelijke apparaten in de gaten te houden.

Ten slotte kan je ook geld besparen door over te stappen naar Mega. Ben je al klant bij ons? Super! Als je dat nog niet bent, dan kan je zelf makkelijk berekenen hoeveel je kan besparen als je zou overstappen naar Mega. Gebruik hiervoor onze online vergelijker.