Is het binnenkort tijd voor jouw jaarlijkse meteropname, ga je verhuizen of stap je over naar een andere leverancier? In elk van deze situaties zullen jouw meterstanden opgevraagd worden. Afhankelijk van jouw situatie gebeurt dat automatisch, komt de netbeheerder langs of moet je deze zelf aflezen. In dit artikel lees je hoe je dat precies doet! Lees het artikel “Je meterstanden aflezen: hoe doe je dat?”
Categorie: Energiemarkt
Je leest hier alles over de meest recente ontwikkelingen van de energiemarkt!
Mega maakt als energieleverancier deel uit van de energiemarkt. De energiemarkt is een sector die constant evolueert. Daar horen ook specifieke termen bij. Daarom geven wij je hier een woordje uitleg bij alle veranderingen.
- De evolutie van de energietarieven,
- de reden van die evolutie,
- onderwerpen die iets delicater zijn,
- …
Het komt hier allemaal aan bod!
Verder bespreken we de positie van Mega binnen de sector.
Duidelijkheid en transparantie tegenover onze klanten is voor Mega cruciaal. Daarom vinden we het belangrijk dat je de energiemarkt leert kennen. Door de sector beter te begrijpen, zal je energiefactuur ook duidelijker zijn.
Hoe zag het energieverbruik van de Belgen eruit in 2022?
De energiecrisis was in 2022 meer dan ooit voelbaar. Hoe zag het energieverbruik van de Belgen er het afgelopen jaar uit? Hebben we onze consumptiegewoonten veranderd door de crisis? We maken de balans op. Lees het artikel “Hoe zag het energieverbruik van de Belgen eruit in 2022?”
Verkeerde meterstand doorgegeven, wat nu?
Heb je wel eens de verkeerde meterstand doorgegeven of vergat je jouw meterstand door te geven? Wees gerust, in een aantal gevallen is dat niet zo erg. Al kan het soms wel belangrijk zijn om je meterstanden te corrigeren. Lees snel verder om te ontdekken hoe.
Lees het artikel “Verkeerde meterstand doorgegeven, wat nu?”
Het federaal basispakket voor energie: deel 2.
Naar aanleiding van het begrotingsakkoord voor 2023-2024 heeft de overheid besloten om het federaal basispakket voor energie te verlengen voor januari, februari en maart 2023. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over deze maatregel. Lees het artikel “Het federaal basispakket voor energie: deel 2.”
Energiedelen: hoe werkt dat?
In Vlaanderen kun je jouw opgewekte energie sinds juli 2022 delen met anderen. Ook in Brussel en Wallonië wordt er gewerkt aan het mogelijk maken van energiedeelsystemen. Ontdek wat energiedelen precies is en hoe je ermee aan de slag kunt gaan! Lees het artikel “Energiedelen: hoe werkt dat?”
Het capaciteitstarief: 4 tips om jouw verbruik te spreiden.
Zoals we eerder hebben meegedeeld, verandert de berekening van de nettarieven op de Vlaamse elektriciteitsfactuur vanaf 2022. Dat komt omdat de VREG het capaciteitstarief introduceert. In dit artikel vind je 4 tips om jouw verbruik te spreiden met een digitale meter.
Lees het artikel “Het capaciteitstarief: 4 tips om jouw verbruik te spreiden.”
Alles over het capaciteitstarief in Vlaanderen vanaf 2023.
Vanaf 1 januari 2023 worden de nettarieven op je factuur aangepast en wordt het capaciteitstarief geïntroduceerd in Vlaanderen. In dit artikel ontdek je wat dat capaciteitstarief precies is en wat de impact op jouw energiefactuur is. Lees het artikel “Alles over het capaciteitstarief in Vlaanderen vanaf 2023.”
Uitgelegd: Het gebruik van “verbruiksprofielen” in de variabele afrekening.
Momenteel vind je op de energiemarkt enkel variabele contracten. Aangezien variabele tarieven maandelijks de prijsschommelingen op de markt volgen, baseren we ons voor de opmaak van de jaarlijkse afrekeningsfactuur op verbruiksprofielen. Wat dat precies zijn en hoe ze worden gebruikt, ontdek je in dit artikel.
Lees het artikel “Uitgelegd: Het gebruik van “verbruiksprofielen” in de variabele afrekening.”
Alles over het federaal basispakket voor energie.
Tijdens het laatste Overlegcomité heeft de federale overheid een reeks nieuwe maatregelen genomen om de Belgische consumenten te helpen met hun energiefacturen. De toekenning van een “basispakket” voor energie is er daar één van. Wij vertellen je alles over deze maatregel.
Lees het artikel “Alles over het federaal basispakket voor energie.”
De werking van zonnepanelen: uitgelegd.
De extreem hoge prijzen op de energiemarkt zorgen ervoor dat we met z’n allen zoveel mogelijk energie proberen te besparen. Zelf elektriciteit produceren aan de hand van zonnepanelen is alvast een populaire manier om de elektriciteitsfactuur te verlagen. Maar hoe werken zonnepanelen precies? Je leest er alles over in dit artikel!