blog Mega

Energiepremies in 2021: wat verandert er?

2021-03-24 / Nina

Onze energiefactuur vertegenwoordigt een groot deel van ons budget. Gelukkig bestaan er energiepremies waarmee je een deel van de kosten terugbetaald krijgt. Zo zijn er premies voor wanneer je renovaties uitvoert om de isolatie van je woning te verbeteren. Dankzij die premies kan je zowel op korte als lange termijn besparen. In dit artikel leggen we uit hoe dit werkt!

Vlaanderen: wijzigingen en nieuwe premies

Sommige isolatiepremies wijzigen in 2021. De premies voor hoogrendementsbeglazing en isolatie van de buitenmuren verdubbelen zelfs!

Als je een woning koopt met een EPC-label van D-, E- of F en deze renoveert naar een A- of B-label, dan kom je in aanmerking voor de nieuwe EPC-labelpremie. Je kan tot 5.000 euro terugkrijgen met deze premie, afhankelijk van de werken die je uitvoert en de uiteindelijke EPC-waarde na de verbouwingen.

Vanaf 1 januari 2021 kan je beroep doen op een premie voor asbestverwijdering. Asbest is een giftig materiaal dat veel werd gebruikt in bouwmaterialen en als thermische isolatie. De vezels zijn niet zichtbaar met het blote oog en ze kunnen giftig zijn als je ze inademt. Asbest zit nog steeds in muren en daken in veel (oudere) Vlaamse gebouwen. Als je zo’n woning renoveert en tegelijkertijd het asbest verwijdert, dan heb je recht op een premie van 8 euro per vierkante meter.

Ten slotte blijft de totaalrenovatiebonus van toepassing in 2021. Deze premie kan je aanvragen als je binnen de vijf jaar na aankoop van je huis bepaalde renovaties uitvoert. Het bedrag van de premie is afhankelijk van hoeveel van de werken je uitvoert in deze periode van vijf jaar.

 

Wallonië: niets nieuws

In Wallonië legde men in 2019 nieuwe voorwaarden en regels vast voor huisvestingspremies. Deze zijn nog steeds van toepassing. Er bestaan twee soorten steun vanuit het Waals Gewest:

De premies: hoe werkt het?

👀 De Waalse overheid berekent het bedrag van de premies op basis van je inkomen, je gezinssamenstelling, welke de werken zijn en hoe die bijdragen tot een betere energieprestatie van je woning. De premie zal nooit méér bedragen dan 70 procent van het totale bedrag van de uitgevoerde werken.

Als je bijvoorbeeld beslist om je dak te vervangen, dan bedraagt de premie minimum 6 en maximum 36 euro per vierkante meter. Voor een thermische isolatie van de muren ontvang je minimum 0,15 en maximum 0,90 euro per kilowattuur die je bespaart dankzij de renovatie. Voor een warmtepomp voor warm water kan je tussen de 500 en 3000 euro terugkrijgen. Je vindt meer informatie over de verschillende premies op de website van het Waals Gewest.

Het Rénopack: renovatielening van 0%

Met deze renteloze lening kan je bepaalde werken uitvoeren om je woning te verbeteren en je energieverbruik te verlagen. Het geleende bedrag kan variëren van 1000 tot 60 000 euro. Je moet eigenaar zijn van de woning om in aanmerking te komen voor deze lening van Rénopack. Verder mag je totaal belastbaar inkomen niet meer zijn dan 97 700 euro.

 

Brussel: veranderingen in 2021

Door de coronacrisis heeft het Brussels Hoofdstedelijk Gewest besloten om de Bonus Energiepremie te introduceren. De Bonus Energiepremie verhoogt het bedrag van bepaalde premies en dient vooral om de bouwsector te ondersteunen. Brussel wil hiermee huiseigenaars aanmoedigen om te investeren in energierenovatie.

De premie is in de eerste plaats bedoeld voor eigenaars met een bescheiden inkomen en verder voor collectieve voorzieningen en mede-eigendom. De hogere inkomens hebben ook recht op de premie als zij natuurlijke isolatiematerialen gebruiken of als zij ten minste drie verschillende soorten verbouwingen uitvoeren.

 

Elke regio biedt de mogelijkheid om je woning te verbeteren en je energieverbruik te verminderen. Wil je nog minder betalen voor je energiefactuur? Kijk op onze vergelijker hoeveel je kan besparen door klant te worden bij Mega!