blog Mega

Energieprijzen in België lager dan in onze buurlanden

2019-12-19 / Dieter

In het derde kwartaal van 2019 betaalden we in België gemiddeld minder voor elektriciteit en gas dan in onze buurlanden, zo meldt het Instituut voor de Nationale Rekeningen. Vooral voor gas is het verschil groot. Hoe komt dit?

Samenstelling energiefactuur

De energiefactuur bestaat uit verschillende elementen: de energieprijs, vaste vergoeding, kosten groene stroom, netwerkkosten en belastingen. Verschillende spelers op de energiemarkt bepalen deze kosten. Mega heeft alleen invloed op de energieprijs, vaste vergoeding en kosten groene stroom. Hier proberen wij het verschil te maken.

Als klant kan je kiezen tussen een vast en een variabel tarief. Met een vast tarief betaal je dezelfde energieprijs doorheen het jaar. Een plotse prijsstijging heeft dan geen invloed op je factuur.

Met een variabel tarief varieert je energieprijs met de marktprijs. Als de prijzen dalen, daalt jouw energieprijs mee.

De andere kosten van je energiefactuur zijn bepaald door de netbeheerder en de overheid. Ook deze kosten kunnen zorgen voor een lagere energiefactuur in vergelijking met de factuur in Nederland, Frankrijk en Duitsland.

Lagere energiefactuur in vergelijking met buurlanden

In het algemeen betaalde de Belg in het derde kwartaal van 2019 gemiddeld minder voor elektriciteit en gas dan de inwoners van onze buurlanden. Het verschil was voor elektriciteit een stuk kleiner dan voor gas.

In België betalen we beduidend minder voor gas

De Belgische gasprijzen daalden in het derde kwartaal van 2019 gemiddeld met 10,8% terwijl in onze buurlanden de prijzen gemiddeld met 2,4% stegen.

We betalen al sinds 2013 een stuk minder voor gas. Van juni tot eind september 2019 betaalde de Belgische gasverbruiker gemiddeld 33% minder. In Nederland betalen ze zelfs bijna 50% meer voor gas.

We horen je al denken: waarom betalen we in België dan een stuk minder voor aardgas? Dit heeft te maken met verschillende factoren.

Netwerkkosten lager

Volgens het Instituut voor de Nationale Rekeningen liggen de netwerkkosten in België heel wat lager dan in onze buurlanden. Zoals hierboven aangegeven bestaat een groot deel van je energiefactuur uit netwerkkosten. Het is dus logisch dat als deze kosten lager zijn, de energiefactuur in zijn geheel ook lager is.

Bovendien zegt De Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas (CREG) dat de taksen op energie lager zijn in België. Door lagere netwerkkosten en taksen voelt de verbruiker de prijsschommelingen van de energieprijs sneller. Als de energieprijs daalt of stijgt heeft dit meteen een grotere impact op de hele factuur, tenzij je koos voor een vaste energieprijs.

Een vaste prijs is nog altijd populair in Duitsland. Ook in onze andere buurlanden hebben de variabele energietarieven minder invloed op de factuur. In Frankrijk zijn de tarieven grotendeels gereguleerd en in Nederland betalen gasverbruikers een hoge CO2-taks.

Grote gastoevoer

In België kunnen we gebruikmaken van een grote gastoevoer. De haven van Zeebrugge is dé draaischijf van het Europese gasnetwerk. Het gas dat geproduceerd wordt in landen als Rusland, Noorwegen en Qatar passeert langs de Belgische kust. Hierdoor kan België een beroep doen op meer aardgasbronnen dan onze buurlanden. Duitsland voert grotendeels gas uit Rusland in. Nederland produceert voornamelijk zelf gas, maar hier komt binnenkort verandering in. Onze noorderburen zullen dan gas moeten importeren. Of dit een impact zal hebben op hun factuur is nog niet duidelijk.

Ook voor elektriciteit lagere factuur

Voor elektriciteit is het verschil minder groot. In het tweede kwartaal (april-juni) van 2019 betaalde de Belg in vergelijking met de buurlanden nog 3,5% meer voor elektriciteit. In de periode juli-september waren de prijzen 0,7% lager dan het gemiddelde van onze buurlanden. Als je een variabel tarief hebt, betaal je dus ook voor elektriciteit minder in België tijdens het derde kwartaal van 2019.

In het algemeen betaalden we dus tijdens de afgelopen maanden minder voor elektriciteit en gas dan de inwoners van onze buurlanden. Mega biedt in België steeds een competitieve prijs aan, ook na elke hernieuwing.