Energiezuiniger in je keuken: het kan!

duurzamere keuken

Wist je dat je keuken de grootste energieverbruiker in huis is? Ja, vooral als je een enthousiaste (hobby)kok bent en verschillende elektrische apparaten gebruikt. In dit artikel geven we enkele tips om op een energiezuinigere manier je familie en vrienden culinair te blijven verwennen!

Kies de juiste apparaten

Als je een nieuw keukenapparaat koopt (of het nu een super multifunctionele keukenmachine, een stoomoven of een nieuwe blender is), kijk dan altijd naar het energielabel. Een A-klasse toestel kan je tot 20% energie laten besparen! Hetzelfde geldt natuurlijk voor grotere apparaten (oven, koelkast, vriezer, vaatwasser). Door te kiezen voor een apparaat met een duurzaam energielabel kan je op lange termijn veel energie en geld besparen!

De oven

keuken energiezuinigerJe hebt waarschijnlijk gemerkt dat ovens zijn uitgerust met een raampje, zodat je je voedsel kan controleren zonder de deur te hoeven openen. Door de ovendeur te openen om te kijken hoe gaar je gerecht is, verspil je veel energie en verleng je de gaartijd, omdat de warmte uit de oven ontsnapt!

Controleer daarom ook of de deur van de oven goed dicht is. Je wist het misschien niet, maar door een slechte afdichting kan je tot 50% meer energie verbruiken! Vergeet dus niet om de afdichting van tijd tot tijd te controleren. Als er een probleem is, kan je de afdichting vervangen. Dit kost slechts enkele tientallen euro, dus veel goedkoper dan te blijven bakken met een oven die niet helemaal dicht kan!

De microgolfoven

Wist je dat een microgolfoven veel minder energie verbruikt dan een oven of een fornuis? Natuurlijk kan je de microgolfoven niet voor alles gebruiken, maar wel bijvoorbeeld om water op te warmen of voedsel te verwarmen of te ontdooien.

De koelkast en de vriezer

koelkast energiezuinigerDit zijn de apparaten die het meeste energie verbruiken in de keuken, om de eenvoudige reden dat ze natuurlijk altijd draaien. Het is dus belangrijk om ze goed te onderhouden om het verbruik ervan te beperken.

Maak je koelkast regelmatig schoon en vergeet ook niet de afdichtingen van zowel de koelkast als de vriezer te controleren (zoals bij de oven). Als de afdichting van je koelkast of vriezer beschadigd is, dan zal er koude lucht ontsnappen en hierdoor kan een aanzienlijke laag ijs in de vriezer ontstaan met meer verbruik als gevolg.

Vergeet ten slotte niet om je diepvriezer van tijd tot tijd te ontdooien en schoon te maken.

De vaatwasser

De vaatwasser is een handige uitvinding, daar zijn we het over eens. Helaas verbruikt die wel veel energie. Eigenlijk wordt 80% van de elektriciteit in een vaatwasser gebruikt om water te verwarmen. Als je minder water verbruikt, verbruik je dus ook minder elektriciteit. Laat je vaatwasser daarom enkel draaien als hij helemaal vol zit. Zie het zo: of hij nu vol zit of niet, je vaatwasser verbruikt dezelfde hoeveelheid energie!

Gebruik bij voorkeur een eco-programma, waarbij je op een lagere temperatuur (50°C en minder) wast, waardoor je tot 45% minder verbruikt in vergelijking met het intensieve programma.

Vergeet ook niet de kruimels uit de vaat te verwijderen. Hiervoor hoef je de vaat niet eerst af te spoelen; de kruimels in de vuilbak vegen is voldoende. Controleer ook het zoutgehalte (tegen kalkaanslag) en respecteer de aanbevolen dosering van het product.

Ten slotte, als je een dag-en nachtmeter hebt, aarzel dan niet om je machine tijdens de daluren te gebruiken.

 

Nog wat tipsenergiezuiniger keuken

Soms kan je je energieverbruik al verminderen met een paar heel eenvoudige aanpassingen. Dit is ook het geval in de keuken. Hier zijn een paar dingen waar we niet altijd aan denken, maar die een verschil kunnen maken:

  • Zet altijd het deksel op de pot als je water kookt, zo verbruik je vier keer minder energie!
  • Gebruik geen koud voedsel; haal het op voorhand uit de koelkast zodat het een beetje op temperatuur komt.
  • Wanneer je water kookt voor pasta of groenten, doe dit dan niet te lang op voorhand. Voeg de pasta of groenten toe van zodra het water kookt.

Zoals je kan zien, kan je ook met kleine aanpassingen je energieverbruik in de keuken onder controle houden. Als je daarnaast ook al klant bent bij Mega, dan zit je dubbel goed, dankzij onze lagere tarieven. Ben je nog geen klant en wil je kijken hoeveel je kan besparen bij Mega? Ga naar onze vergelijker om een simulatie te maken.