blog Mega

Goede voornemens voor 2022!

2022-04-06 / Nina

De start van het nieuwe jaar gaat steeds gepaard met goede voornemens. Daarom zetten we in dit artikel 10 goede voornemens op een rij die jou in 2022 zullen helpen besparen.

1. Vervang je lampen.  

Je hoeft natuurlijk niet alles in één keer te doen, maar overweeg om jouw klassieke gloeilampen (al dan niet spaarlampen) gaandeweg te vervangen door LED-lampen.Die kunnen namelijk tot 85% zuiniger zijn! LED-lampen bestaan bovendien in heel wat verschillende vormen en kleurtemperaturen. Er is dus voor ieder wat wils!

 

 

2. Gebruik stekkerdozen met schakelaars. 

De gemakkelijkste manier om te voorkomen dat apparaten op stand-by blijven staan, is het installeren van stekkerdozen met schakelaars. Op die manier kun je met één druk op de knop alle apparaten die op de stekkerdoos zijn aangesloten, uitschakelen. Gebruik bijvoorbeeld een stekkerdoos in de woonkamer om de televisie, decoder, spelconsole, etc. op aan te sluiten. Vermijd sluipverbruik tijdens jouw slaap of vakantie door de schakelaar uit te zetten. Ter herinnering: apparaten die op stand-by staan, vertegenwoordigen tot wel 20% van het verloren verbruik.

 

3. Isoleer je woning.

De beste manier om minder te verwarmen en de warmte binnen te houden, is door je woning goed te isoleren. Het spreekt misschien voor zich, maar een slechte isolatie kan zelfs de werking van het allerbeste verwarmingssysteem verstoren.

 

 

4. Onderhoud je elektrische toestellen.

Wist je al dat toestellen die slecht onderhouden of beschadigd zijn voor onnodig verbruik kunnen zorgen? Dat is bijvoorbeeld het geval bij diepvriezers vol ijs of ketels vol kalk. Ook oude apparaten verbruiken vaak meer dan hun moderne tegenhangers. Vooral bij grote apparaten zoals koelkasten en wasmachines kan dit voor problemen zorgen. Beslis je om jouw toestellen te vervangen? Controleer dan tijdens je aankopen zeker het energielabel. Zo krijg je alvast een idee van het verbruik van het toestel. Ontdek in dit artikel de formule om het verbruik van jouw toestellen zelf te berekenen.

 

5. Verlaag je verbruik in de keuken.

Met een paar eenvoudige handelingen kun je het energieverbruik in de keuken aanzienlijk doen verminderen. Doe bijvoorbeeld een deksel op de pan wanneer je water kookt of zet de elektrische kookplaat 15 minuten voor het einde van de kooktijd uit. De plaat zal dan blijven opwarmen, maar geen elektriciteit meer verbruiken.

 

6. Verkies de douche boven het bad.

We hebben het hier natuurlijk over hoe je water> kunt bespar en.Om een badkuip te vullen, heb je minstens 100 liter water nodig. Wanneer je daarentegen een een douche neemt, verbruik je 15 liter water per minuut. Je kiest dus beter voor een snelle douche! Vergeet ook niet om het water uit te zetten wanneer je je inzeept.

 

 

7. Denk aan het onderhoud van je verwarmingsketel.

We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken; het jaarlijks onderhoud van jouw boiler is essentieel voor de optimale werking ervan. Daarom raden we je aan om elk jaar, vóór het begin van de winter, een onderhoudsbeurt in te plannen. Zo anticipeer je op eventuele storingen wanneer het buiten al kouder is. Een slecht onderhouden boiler kan niet alleen defect raken, maar zal ook meer energie verbruiken dan nodig is om de gewenste temperatuur te behouden.

 

8. Beperk je verbruik tijdens vakanties.

Wanneer we op vakantie vertrekken (voor een weekend of langer), denken we vaak niet na over het energieverbruik dat plaatsvindt tijdens onze afwezigheid. Daarom raden we je aan om je verwarmingsketel op de “vakantie”- of “eco”-stand te zetten zodat die een minimum aan energie verbruikt. Vergeet ook niet om de stekker van alle apparaten die niet aan hoeven te staan uit het stopcontact te halen (computer, televisie, wifi-modem, etc.).

 

9. Gebruik je smartphone verstandig. 

Je staat er misschien niet bij stil, maar verkeerd gebruik van je smartphone kan ook leiden tot overconsumptie. Als je bijvoorbeeld jouw smartphone oplaadt, haal hem dan uit het stopcontact zodra de batterij voldoende is opgeladen. Om de slijtage van jouw toestel te beperken, laad je de batterij trouwens best niet altijd tot 100%. Bij het opladen van de laatste 20 à 30% treedt er immers sneller slijtage op. Je batterij zal dus langer meegaan als je het batterijpercentage steeds tussen 20% en 80% houdt. Verder heeft het geen zin de stekker in het stopcontact te laten zitten als de smartphone eenmaal is opgeladen, want de oplader zal elektriciteit blijven verbruiken. Verwijder daarnaast ook applicaties die je niet langer gebruikt en sorteer je e-mails. Die zaken vullen het geheugen van jouw telefoon en inbox alleen maar op en verbruiken daarnaast ook heel wat energie

 

10. Verlaag je verwarming met één graad.

Het lijkt misschien niet veel, maar door je verwarming met één graad te verlagen, kun je jaarlijks tot wel 10% energie besparen. Dat maakt het zeker de moeite waard om je thermostaat wat lager te zetten en een dikke trui aan te trekken, toch? Bovendien hebben we vaak de neiging om de temperatuur in onze woningen te hoog te zetten. Dat geldt dan vooral in de slaapkamer terwijl de ideale temperatuur voor een goede nachtrust tussen de 17 en 19 graden ligt.

Tot slot… 

Voilà, je bent nu helemaal klaar om het nieuwe jaar goed in te zetten en je energieverbruik (en vooral jouw rekeningen) te verlagen. Sta dus af en toe stil bij deze tips, vaak kunnen de meest eenvoudige dagelijkse handelingen een verschil maken en jouw uitgaven aanzienlijk verminderen.

Lees je graag nog meer bespaartips? Neem dan zeker een kijkje op onze blog!