Het federaal basispakket voor energie: deel 2.

forfait de base fédéral énergie

Naar aanleiding van het begrotingsakkoord voor 2023-2024 heeft de overheid besloten om het federaal basispakket voor energie te verlengen voor januari, februari en maart 2023. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over deze maatregel.

Wat is het federaal basispakket voor energie? 

In 2022 nam de overheid een reeks maatregelen om de Belgische bevolking te helpen de langdurige energiecrisis het hoofd te bieden. Eén van die maatregelen is het federaal basispakket voor energie. Het basispakket werd eerder al toegepast voor de maanden november en december 2022 om de energiefacturen rechtstreeks te verlagen. Het gaat om een bedrag van € 61 per maand voor elektriciteit en € 135 per maand voor gas.

Verschillende mensen hebben het basispakket voor november en december 2022 reeds ontvangen en ondertussen heeft de overheid besloten om het basispakket ook voor januari, februari en maart 2023 toe te kennen. De bedragen blijven hetzelfde:

  • 61 euro/maand voor elektriciteit;
  • 135 euro/maand voor gas.

Het basispakket zal in één keer worden toegekend voor de drie maanden.

Verder zijn de voorwaarden en de toekenningsprocedure van het basispakket voor januari, februari en maart 2023 grotendeels hetzelfde als voor de premie in november en december 2022. We zetten de details nog even op een rijtje.

Wie heeft recht op het basispakket en door wie wordt het toegekend?

Elk gezin met een residentieel variabel energiecontract (elektriciteit en/of gas) voor hun officiële woonplaats of een residentieel vast contract, dat vanaf 1 oktober 2021 ondertekend of hernieuwd werd, voor hun officiële woonplaats.

Wie geen recht heeft op het federaal basispakket:

  • Klanten die al recht hebben op het sociaal tarief;
  • Klanten met een tijdelijk contract;
  • Energiecontracten voor een tweede verblijf.

Heb je een hoog inkomen? Dan wordt de korting later teruggevorderd via de belastingen.

Je ontvangt het federaal basispakket voor de maanden januari, februari en maart 2023 van de leverancier die je op 31 december 2022 van energie voorzag.

Wanneer wordt het basispakket toegekend?

De FOD Economie heeft ons de lijst met rechthebbenden van het basispakket energie nog niet bezorgd. We kunnen dus nog niet met zekerheid zeggen of jij in aanmerking komt voor de toekenning. Heb je inderdaad recht op het basispakket? Dan zal de manier waarop en wanneer je het basispakket ontvangt, afhangen van jouw persoonlijke situatie.

Ontvang je maandelijks voorschotfacturen? 

Als je inderdaad in aanmerking komt voor het basispakket zal het basispakket worden verrekend op de voorschotfactuur die je in maart ontvangt. Bedraagt jouw voorschotfactuur minder dan de korting van het basispakket? Dan wordt het resterende bedrag, na verrekening met eventuele openstaande bedragen, rechtstreeks overgeschreven op jouw bankrekening.

Ontvang je geen maandelijkse voorschotfacturen? 

  • Ontvang je driemaandelijkse voorschotfacturen? Indien je in maart een driemaandelijkse voorschotfactuur ontvangt, zal de premie daarop verrekend worden. Als je in maart geen voorschotfactuur ontvangt, ontvang je de premie tussen 3 en 7 april 2023 via overschrijving.
  • Ontvang je zesmaandelijkse of jaarlijkse voorschotfacturen? Je ontvangt het basispakket voor de maanden januari, februari en maart 2023, na verrekening met eventuele openstaande bedragen, tussen 3 en 7 april 2023 via overschrijving.
  • Ontvang je maandelijks afrekeningsfacturen? Het basispakket voor de maanden januari, februari en maart 2023 wordt, na verrekening met eventuele openstaande bedragen, tussen 23 en 30 maart 2023 overgeschreven.

Werd jouw Mega-contract onlangs beëindigd? 

  • Indien jouw Mega-contract in januari werd beëindigd, wordt de premie vóór 20/03/2023 uitbetaald via overschrijving.
  • Werd jouw Mega-contract in februari beëindigd? Dan wordt de premie vóór 18/04/2023 uitbetaald via overschrijving.

Heb je een budgetmeter? Dan wordt het basispakket afgetrokken van je volgende afrekeningsfactuur. Ontving je jouw afrekeningsfactuur in januari 2023? Dan ontvang je het basispakket voor de maanden januari, februari en maart 2023, na verrekening met eventuele openstaande bedragen, eind maart via overschrijving.

De uitbetaling gebeurt steeds na verrekening met eventuele openstaande bedragen en op voorwaarde dat Mega in het bezit is van jouw correcte bankgegevens.

Ben je klant bij Mega en kom je in aanmerking voor het basispakket energie? Dan ontvang je binnenkort een e-mail met meer informatie over de manier waarop je het bedrag zult ontvangen.

Ik ontving geen basispakket. Wat moet ik doen? 

De toekenning van het basispakket energie voor de maanden januari, februari en maart 2023 gebeurt in principe automatisch. Heb je recht op het basispakket energie en heb je het niet ontvangen in fase 1 (tussen de maand maart 2023 en 18 april 2023)? Dan kom je in de tweede fase van de toekenning terecht. Indien jij je in deze situatie bevindt, kun je vanaf 23 april 2023 tot en met 31 juli 2023 een aanvraag indienen bij de FOD Economie.

Raadpleeg voor meer informatie over het federaal basispakket voor energie (deel 1 en 2) de website van de overheid en onze specifieke FAQ over de overheidsmaatregelen.

Neem regelmatig een kijkje op onze blog en blijf op de hoogte van de energiemarkt.