blog Mega

Het fenomeen upcycling: niets gaat verloren, alles krijgt een nieuwe vorm

2021-04-27 / Dieter

Recycling” ken je ongetwijfeld wel. Nu, upcycling, da’s simpelweg iets nieuw maken van iets oud. Nog beter, niet? We vertellen er meer over in dit artikel.

Upcycling, wat is het?

We spreken van upcycling als oude materialen (die onbruikbaar werden geacht) een nieuwe functie krijgen toegewezen. De spullen worden niet afgebroken maar in een nieuwe vorm gegoten. De getransformeerde producten zijn zelfs van betere kwaliteit en zorgen bijna altijd voor een meerwaarde.

Definitie van upcycling?

De term upcycling beschrijft de handeling om grondstoffen of producten, die we niet meer gebruiken, te recupereren en ze een nieuw leven te geven. We recycleren dus “naar boven” in de supply chain om producten te maken met een hogere kwaliteit dan het origineel.

Upcycling of recyclage, wat is het verschil?

recyclage kledingWerking van recyclage

Laten we textiel als voorbeeld nemen.

Tijdens de recyclage van kleding wordt een stof, die beschouwd werd als afval, gedeeltelijk of volledig getransformeerd in een nieuwe stof. Het textiel wordt afgebroken tot vezels en achteraf opnieuw omgezet in een stof. Deze werkwijze vergt veel energie en er kunnen naargelang de gebruikte materialen afvalstoffen vrijkomen tijdens de afbraakfase.

Het gaat hier dus over een procedure waarbij een product, dat beschouwd werd als afval, (gedeeltelijk) getransformeerd wordt in een nieuw product. Het grote verschil met upcycling is dat tijdens het recyclingproces het materiaal getransformeerd wordt in vrijwel hetzelfde soort product, maar dan van lagere kwaliteit.

Werking van upcyclinggetransformeerde materialen

Tijdens het upcyclingproces worden de getransformeerde materialen niet geproduceerd. Je moet namelijk geen enkele grondstof of energiebron gebruiken. Er wordt dus bijgevolg geen enkele afvalstof geproduceerd. De getransformeerde producten zijn bovendien van hogere kwaliteit.

Je hebt misschien ook al gehoord van “Cradle-2-Cradle” en circulaire economie? Deze twee termen gaan hand in hand met het concept upcycling. Ze zijn erop gericht om zo veel mogelijk materialen te hergebruiken zonder enige kwaliteit of waarde te verliezen.

Producten een nieuw leven geven

Naast het feit dat het ecologisch is kan je via upcycling unieke producten creëren.

unieke productenStukken kleding met vlekken, gebroken porselein, bouwafval, oude juwelen, etc. Met deze materialen kan je heel wat creatieve dingen doen.

We vinden upcycling niet alleen terug in het bedrijfsleven, maar ook in het dagelijks leven (bv. modeaccessoires, decoratie, juwelen) en zelfs in kunstgalerijen.

Verschillende objecten krijgen een nieuwe functie:

Als het concept een concrete vorm aanneemt

Het bedrijf Terracycle, dat 10 jaar geleden werd opgericht, denkt een stap vooruit. Het wil alle afval elimineren door aan recycling en upcycling te doen.

Ze verzamelen alles dat als “niet-recycleerbaar” wordt beschouwd maar opgewaardeerd kan worden.

Terracycle recycleert alle mogelijke producten: kleurpotloden, tassen, fotokaders, etc.

Upcycling op mijn schaal?

Verschillende merken beginnen interesse te tonen in het concept upcycling, maar de weg is nog lang. Jij kan het fenomeen wel zelf al testen. Als je een doe-het-zelver bent, kan deze milieuvriendelijke methode je creativiteit stimuleren.

Decoratie

Wij denken meteen aan houten paletten. Leg er kussens in om er een comfortabele zitbank van te maken of zet er wieltjes onder om het tot een salontafel om te toveren.

houten paletten

Daarnaast kunnen wijnkisten gemakkelijk gebruikt worden als kasten of nachttafels.

decoratie

Vinyl is een ander populair decoratie-element: het kan omgevormd worden tot handtassen, flessenhouders, horloges, … Aan ideeën geen gebrek!

vinyl

Waarom geen originele muur creëren met kapotte wijnflessen?

wijnflessen

Praktische kant

Gebruik je oude vaatdoeken of zakken als inpakpapier.

praktische kantinpakpapier

 

 

 

 

 

 

Dit zijn slechts enkele ideeën! Wees creatief!

Kortom, om nog milieuvriendelijker te zijn kan je via upcycling een tweede leven geven aan je oude objecten en hierdoor zelfs besparen.

Op zoek naar andere maffe ideeën? Neem dan zeker een kijkje op deze website.

Lees onze andere blogartikels om nog meer tips te ontdekken om energie te besparen.