Kiezen voor een energiezuinige woning: hoe doe je dat?

energiezuinige woning

Je wil binnenkort verhuizen en je bent op zoek naar een energiezuinige woning? Er zijn tal van manieren om te controleren of je nieuwe woonst voldoet aan jouw verwachtingen én niet energieverslindend is. Zo hoef jij alleen nog aan de housewarming te denken.

Of je nu huurder of eigenaar bent, bij het zoeken naar een nieuwe woning zijn er verschillende factoren waar je rekening mee moet houden. Natuurlijk is de huur- of aankoopprijs een belangrijk punt. Het is immers de eerste kost die je maakt.  Het is echter ook belangrijk om stil te staan bij de kosten die je zal moeten maken wanneer je in de woning trekt. Als je kijkt naar de recente ontwikkelingen op de energiemarkt, is dat de eerste vraag die je jezelf moet stellen. Immers, een energieverslindende woning vergt grotere financiële inspanningen, zeker als je deze goed wilt verwarmen. De keuze voor een energiezuinige woning helpt  dus niet alleen je portefeuille, maar verkleint ook je ecologische voetafdruk en draagt bij tot het behoud van onze natuur. Hoe bepaal je dan of je droomstek wél of geen energievreter is? Hieronder vind je de belangrijke punten om mee te nemen in je zoektocht.

Het energieprestatiecertificaat (EPC)

epc label huis

Wanneer er een woning op de markt komt te staan, moet die voorzien zijn van een energieprestatiecertificaat (EPC) en een keuringsbewijs van de elektrische installatie. Deze documenten geven aan hoe energiezuinig je woning is door middel van een score van A (laag) tot G (hoog). Het EPC wordt toegekend op basis van het primaire energieverbruik per vierkante meter (kW/m²). Een lage EPC-waarde (A tot C) zal bijdragen tot een lagere energiefactuur, terwijl je voor een hogere score (D tot G) inspanningen zal moeten leveren om je energieverbruik, en dus ook je kosten, te drukken. Het is zeker belangrijk dit na te gaan bij je zoektocht naar een nieuwe stek.

 

 

Isolatie als geheim wapen

Wanneer het gaat om het verbruik van een woning is het geen geheim: de isolatie van een woning is één van de belangrijkste pijnpunten. Een slecht geïsoleerde woning jaagt je energiefactuur de hoogte in, en om dat te vermijden zijn er vier punten waar je goed op moet letten.

  • Raam- en deurisolatie: is er dubbel glas of hoog rendementsglas voorzien in de zwakke punten van je huis? Zijn de kozijnen goed afgedicht en in goede staat?
  • Dakisolatie;
  • Muurisolatie: vooral de buitenmuren zijn hier belangrijk;
  • Vloerisolatie.

De verwarmingsinstallatie

Voldoet jouw woning aan elk puntje van de checklist? Prima! Dat is al een zorg minder. Het volgende puntje waar je op kan letten is de verwarmingsinstallatie. Los van het type installatie is het bovenal belangrijk dat deze voldoet aan de vastgelegde normen en bij voorkeur recent is.  Ten eerste zijn recente ketels een stuk efficiënter dan hun oudere voorgangers. Ten tweede mag je de verwarmingsbron ook niet uit het oog verliezen: een volledig elektrische installatie verbruikt significant meer dan een condensatieketel. Bij appartementen is het vaak zo dat er één verwarmingsketel voorzien is voor het hele gebouw. Let daarbij goed op hoe je verbruik berekend wordt. Dit gebeurt namelijk op basis van een thermische energiemeter (een ouder systeem), wat kan leiden tot onnauwkeurige metingen.

 

Het zit ‘m in de kleine dingen

De essentiële zaken heb je intussen al mee, maar er zijn nog andere manieren om te kijken of een woning veel verbruikt.  Het voordeel? Het zijn zaken die je meteen kan zien als je een huis of appartement gaat bezichtigen, zonder het behang te moeten wegkrabben.

  • De locatie: een appartement dat tussen twee verdiepingen ligt is vaak economischer dan eentje op het gelijkvloers of op de bovenste verdieping. Als het gaat om een zolderappartement, kijk dan goed naar de isolatie. Zo vermijd je dat je het in de zomer te heet hebt of in de winter net te koud. Bij een huis is het vanzelfsprekend dat een vrijstaand huis meer zal verbruiken dan een rijwoning.
  • De aanwezigheid van een thermostaat: een goede thermostaat heeft een grote invloed op je verbruik. Deze moet zeker op 1,5m hoogte geplaatst worden. Als de thermostaat op een koude plaats hangt (zoals naast het raam) of op een warme plaats (bijvoorbeeld naast een houtkachel), zal dit de nauwkeurigheid van de temperatuurmeting beïnvloeden. Dit heeft als gevolg dat je woning niet efficiënt verwarmd wordt. Een slimme thermostaat is nog beter: zo kan je efficiënt alle verwarmingselementen in de verschillende ruimtes in je woning vanop afstand beheren. De thermostaat ‘leert’ bij over je verbruik en gewoontes en zal zo het verbruik reguleren.
  • De aanwezigheid van zonnepanelen: zonnepanelen zijn vast en zeker een goede indicator van een energie-efficiënt huis. Ze zorgen ervoor dat je een hoop kan besparen op lange termijn én het is een duurzame manier om elektriciteit op te wekken.

Tot slot

Een energiezuinige woning vinden is zeker en vast mogelijk. Als je bovenstaande aandachtspunten meeneemt in je zoektocht zal je zien dat je meteen al minder energie zal verbruiken. Beschouw het als een cadeau aan jezelf!  Een energiezuinig huis draagt bij tot een lagere energiefactuur, zodat jij ruimte hebt voor de leuke dingen in je nieuwe stek. De natuur is er ook mee geholpen, want jouw lagere CO2-uitstoot maakt mee het verschil.

Neem zeker een kijkje op onze blog voor nog meer tips en advies om energie te besparen.