blog Mega

Hoe koopt Mega zijn energie aan?

2021-09-10 / Dieter

Heb je je al eens afgevraagd hoe de energiesector exact in elkaar zit? Of hoe Mega de energie aankoopt die tot bij jou in de huiskamer komt? We leggen het op een gemakkelijke manier uit!

Laten we een open deur intrappen: Mega is een energieleverancier. We leveren die energie echter niet alleen, maar doen daarvoor een beroep op verschillende partners, zoals bv. distributie- en transportnetbeheerders, regulatoren en energieproducenten. Wij sluiten als leverancier een contract met de verbruiker en maken een globale factuur op. De consument betaalt alle kosten direct aan Mega. Wij storten die bedragen dan zelf door naar de juiste partij.

Verder is het ook belangrijk om te weten dat Mega de energie niet zelf produceert. We kopen onze energie deels aan bij lokale duurzame energieproducenten. Daarnaast investeren we ook in hernieuwbare energieproductie. De overige energie kopen we aan op de energiemarkt. Hoe we dit juist doen leggen we hieronder uit.

Energienet in evenwicht

Het is belangrijk dat de hoeveelheid energie die op het net geplaatst wordt (injectie) in evenwicht is met de hoeveelheid energie die we afnemen van het net (afname). Als dit niet het geval is kunnen er problemen ontstaan met de netspanning en kan de stroom zelfs uitvallen.

Om dit in goede banen te leiden doen we een beroep op een evenwichtsverantwoordelijke voor elektriciteit en een vervoernetgebruiker voor aardgas. Wij geven aan hen dagelijks door hoeveel elektriciteit en aardgas onze klanten zullen verbruiken. Zo kunnen zij samen met Elia en Fluxys, de Belgische transmissienetbeheerder, inschatten hoe sterk het net belast zal worden.

Energie aankoop en verkoop

Doordat we onze energie niet zelf produceren kopen we die aan bij andere spelers op de energiemarkt. Die energieprijs houden we zo laag mogelijk. Dit doen we door onze kosten zo goed mogelijk te beheren. Bij Mega betaal je altijd de laagste prijs op de markt.

De aankoop en verkoop van energie is een complexe evenwichtsoefening. De basis is simpel: we moeten rekening houden met de prijs van de aangekochte energie en het tarief van de klant.

Een voorbeeld

Wij kopen op regelmatige basis gas en elektriciteit aan tegen een zekere prijs. Als je je bijvoorbeeld inschreef voor een vaste energieprijs van 1 jaar geniet je van deze prijs het hele jaar door:

  1. Je sluit een contract af met een vaste energieprijs voor 1 jaar van bv. 5,92 c€/kWh.
  2. Op bepaalde tijdstippen kopen wij je energie aan prijs X.

Prijs X kan in de tussentijd stijgen zodat we je energie moeten aankopen aan een hogere prijs dan 5,92 c€/kWh.

Energie aankopen tegen een vaste energieprijs houdt dus meer risico in voor Mega. In de vaste prijs verrekenen we een kleine kost om dit risico in te dekken. Jij bent als klant natuurlijk zeker dat je dezelfde energieprijs zal betalen voor 1, 3 of 5 jaar. In dit geval ben je beschermd tegen een prijsstijging.

De aankoop van energie tegen een variabele prijs is veiliger voor Mega. Een klant met dit contract betaalt een prijs die mee varieert met de marktprijs. Het verschil tussen aankoop en verkoop is dus kleiner. Ook dit illustreren we met een voorbeeld:

Het risico dat er een groot verschil is tussen de aankoop- en verkoopprijs is zeer klein.

Wat als ik mijn leverancier verlaat?

Wij kopen je energie dus meestal al aan voordat je contract begonnen is. Als een klant ons vroegtijdig verlaat, moeten we die energie niet meer leveren. We kunnen die energie wel nog gebruiken voor een andere klant, maar die betaalt hoogstwaarschijnlijk een ander tarief. Dit is een van de redenen waarom we bij sommige contracten de vaste vergoeding per begonnen contractjaar aanrekenen. Het is namelijk mogelijk dat de prijzen zullen dalen en dat we de eerst aangekochte elektriciteit niet meer kunnen verkopen tegen de juiste prijs.

Vond je dit een interessant artikel en wil je alles weten over de energiemarkt? Dan moet je zeker onze andere blogs lezen. Leesplezier gegarandeerd!