blog Mega

Hoe kun je onnodige aankopen beperken? Onze tips!

2021-11-30 / Nina

De afgelopen maanden zorgden bij heel wat Belgische gezinnen voor een financiële uitdaging. Door de stijgende energieprijzen was er immers (en is er nog steeds) nood aan een groter maandelijks energiebudget dan normaal. We geven je daarom een aantal tips om onnodige uitgaven te beperken en jouw financiën elke maand in evenwicht te houden.  

Houd je aan een vast budget

vast budgetHet lijkt misschien vanzelfsprekend, maar niet iedereen doet het. Je maandelijks aan een bepaald budget houden, is de beste manier om je uitgaven onder controle te houden. Om dat budget te kunnen bepalen, maak je best een lijstje met al het geld dat binnenkomt (zoals je loon) en alle verplichte uitgaven (huur/lening, verzekering, rekeningen, etc.). Vervolgens kijk je ook naar wat je uitgeeft aan eten, uitgaan, activiteiten, etc. Probeer hierbij realistisch te zijn. Jezelf een strikt budget opleggen dat je op termijn niet zult kunnen naleven, is dus zeker niet nodig. Voorzie daarom ook een “plezier”-budget. Dat budget kun je maandelijks gebruiken voor kleine, ongeplande activiteiten of uitgaven.  

Dit principe stelt je ook in staat een onderscheid te maken tussen je behoeften en wensen. Dankzij je lijstje krijg je immers een duidelijk overzicht van essentiële uitgaven (voedsel, huur/lening, rekeningen, enz.) en overbodige uitgaven. Bovendien kun je zo makkelijker de voor- en nadelen van een uitgave tegen elkaar afwegen alvorens je het geld effectief uitgeeft. 

Er bestaan verschillende gratis toepassingen waarmee je jouw maandelijks budget gemakkelijk kunt beheren. In Excel vind je bijvoorbeeld ook bestaande budget sjablonen die als inspiratie kunnen dienen. Kortom, de beste manier om je budget te beheren is om er een duidelijk en georganiseerd overzicht van te hebben.

Niet-essentiële aankopen uitstellen

Onnodige aankopen zijn vaak het gevolg van impulsieve beslissingen. De meest voorkomende marketingtechnieken zijn niet voor niets bedoeld om impulsaankopen te stimuleren. Probeer dus steeds de tijd te nemen om je af te vragen of je een product echt nodig hebt. De volgende vragen kunnen daarbij helpen: Heb je het artikel echt nodig? Wat ga je er mee doen? Waar ga je het opbergen? Is het verlangen naar het product er na die vragen nog steeds? Dan zal je uitgave doordacht en nuttig zijn. Is het verlangen verdwenen? Dan heb je alweer een onnodige uitgave vermeden!

Doorverkopen of recycleren

recyclerHeb je schuiven vol (oude) elektrische apparaten of kledingstukken? Gooi ze niet weg! Ze kunnen nog steeds een marktwaarde hebben en worden doorverkocht. Zo maak je iemand anders gelukkig en verdien je er zelf ook nog wat aan. 

Een andere manier om voorwerpen die je niet langer gebruikt een nieuw leven te geven, is het principe van upcycling. Bij upcycling geef je spullen die je niet meer gebruikt op een creatieve manier een nieuwe bestemming. Zo kan je lege wijnflessen gebruiken om mooie kandelaars te maken of van oude spijkerbroeken een geweldige boodschappentas maken. Er zijn eindeloos veel mogelijkheden, laat je fantasie dus maar de vrije loop gaan. Je vindt hier alvast een heleboel goede ideeën.

Ben je daarentegen zelf op zoek naar iets nieuws? Overweeg dan om het artikel tweedehands aan te kopen. Vaak vind je in tweedehands winkels of op websites echte koopjes (in zeer goede staat) en kan je tot 60% besparen in vergelijking met een volledig nieuw product. Je portefeuille zal je dankbaar zijn en de planeet natuurlijk ook! 

Als je toch iets volledig nieuw aankoopt, bekijk je best hoe duurzaam het product is. Lagere kwaliteit zal immers sneller moeten worden vervangen of gerepareerd, hetgeen ook extra kosten met zich meebrengt. Het is daarom altijd de moeite waard om een aankoop als een investering te beschouwen en steeds rekening te houden met de verhouding kosten/kwaliteit/duurzaamheid. 

Vermijd voedselverspilling

gaspillage alimentaireWist je dat elke Belg jaarlijks maar liefst 345 kilo aan voedsel weggooit? Dat komt overeen met 3 volle boodschappentassen te betalen en elke week één tas volledig weg te gooien. Het gaat dus om tientallen euro’s die elke dag door elk Belgisch gezin worden weggegooid. 

 

 

Hoe kunnen we die verspilling dan tegen gaan? 

Je energieverbruik verlagen

Zoals we weten, neemt de energiefactuur een van de grootste happen uit het gemiddelde Belgische budget. In de afgelopen maanden bereikte de prijs per kWh ongekende hoogten, met name door het economisch herstel na de corona crisis. Toch zijn er ook consumptiegewoonten die je elk jaar onnodige uitgaven kunnen doen besparen. 

Neem bijvoorbeeld elektrische apparaten die op stand-by staan. Zij zijn verantwoordelijk voor maar liefst 20% van het jaarlijks verbruik. Het gaat dus om verbruik dat perfect vermeden kan worden door zaken die je niet gebruikt (zoals opladers) uit het stopcontact te halen en stekkerdozen met schakelaars te gebruiken. Zo kan je met een eenvoudig gebaar meteen alle stroom uitschakelen. 

Nog een tip: zet de verwarming een graadje lager. Zo bespaar je tot 7% op jouw  verwarmingsfactuur. De ideale binnentemperatuur ligt tussen 17 en 19 graden. Een hogere temperatuur is niet alleen onnodig, het is ook niet aan te raden voor je gezondheid. In de winter denk je er dan weer best aan om energieverlies te voorkomen door kleine maatregelen te nemen, zoals het afdichten van deuren en ramen met tochtstrips of het juist afstellen van je boiler en thermostaat.

Door je elektriciteits– en gasverbruik onder controle te houden, verlaag je niet alleen je energiefactuur, maar doe je de planeet ook weer een plezier.

Tot slot…

Zoals je ziet, kunnen verschillende kleine acties ervoor zorgen dat je flink wat geld kan besparen. Vermijd onnodige aankopen dus zoveel mogelijk, je bespaart er niet alleen geld mee (hetgeen ook niet onbelangrijk is), maar je draagt ook je steentje bij aan het milieu. Vaak volstaat het om je gewoontes een beetje aanpassen om mooie resultaten te bereiken. Geloof ons maar, het is het waard! 

Bezoek onze blog regelmatig om nog meer bespaartips te ontdekken!