Hoe maak je optimaal gebruik van je huishoudtoestellen? Onze tips!

Je koelkast, diepvriezer, (microgolf)oven,… het zijn allemaal toestellen die je elke dag gebruikt, maar haal je er ook alles uit? Dankzij de onderstaande tips leer je hoe je jouw huishoudtoestellen optimaal kunt gebruiken. Zo bespaar je niet alleen energie, maar verleng je ook de levensduur van je toestellen!  

Zo haal je alles uit…

De koelkast

 • Plaats je koelkast niet te dicht bij een warmtebron zoals over, kookvuur of verwarming.  open fridge
 • Verbruik niet onnodig energie:  
  • Laat warm voedsel steeds afkoelen voor je het in de koelkast plaatst. De warmte van het eten zorgt er immers voor dat de koelkast meer energie nodig heeft om het eten te laten afkoelen. 
  • Zet je verse, koude producten na gebruik beter onmiddellijk weer in de koelkast. 
  • Zorg voor orde in je koelkast. Zo moet je minder lang zoeken naar wat je nodig hebt en blijft de deur minder lang open staan. 
 • Ben je voor langere tijd afwezig? Maak dan de koelkast leeg en trek de stekker eruit. Zo vermijd je onnodig energieverbruik. Om schimmelvorming tijdens je afwezigheid tegen te gaan, laat je ook best de deur van de koelkast op een kier staan. 

De diepvriezer

Ook voor de diepvriezer geldt het principe dat je warm voedsel beter eerst laat afkoelen. Bereid je meteen een hele maaltijd voor? Vries die dan meteen in kleine porties in. Kleinere porties bevriezen niet alleen sneller , maar zijn ook makkelijker te ontdooien. Verder is het een goed idee om ook je diepvriezer zelf regelmatig te ontdooien. Zodra er een ijslaag ontstaat, is er immers meer energie nodig om de temperatuur van je diepvriezer constant te houden.

De wasmachine

 • Ben je op zoek naar een nieuwe wasmachine? Let er dan zeker op dat het toestel een goed energielabel heeft. Hoewel oudere modellen met een minder goed label vaak goedkoper zijn, zorgen ze ook voor hogere maandelijkse kosten. Je hebt er dus zeker baat bij om een energiezuinig toestel uit te kiezen! 
 • Probeer steeds een was met een volle trommel te draaien. 
 • Gebruik de Ecostand. 
 • Vergeet je wasmachine niet te onderhouden door de pluizenfilter en rubberen rand schoon te maken. 

De droogkast

wasmachineEen handige manier om energie te besparen tijdens het drogen van je kleding is door de kleren eerst in je wasmachine te centrifugeren. Het water wordt op die manier uit de kleren geslingerd waardoor ze meteen al een heel stuk droger in je droogkast terechtkomen. Je bespaart zo maar liefst 20x meer energie dan wanneer je het wasgoed kletsnat in de droogkast stopt. 

 Voor een optimaal gebruik van je droogkast bekijk je ook best even de handleiding van het toestel. Een te lege droogkast zorgt er immers voor dat er heel wat energie moet worden gebruikt voor weinig droogresultaat. Bij een te volle droogkast kan de lucht dan weer niet voldoende circuleren tussen het vochtige wasgoed. Probeer dus een goed evenwicht te vinden! Net zoals bij je wasmachine reinig je de pluizenfilter van je droogkast best regelmatig. 

De afwasmachine

 • De mythe dat met de hand afwassen goedkoper is, hebben we alvast doorbroken. Maar wist je ook al dat je jouw afwas beter niet voorspoelt? Zaken als sausresten laat je bijvoorbeeld best gewoon zitten. De enzymen in vaatwastabletten kleven zich namelijk vast aan alle soorten vuilresten. Die enzymen zorgen ervoor dat je borden en glazen beter gereinigd worden. Wanneer je jouw vaatwas al eens afspoelt, kunnen de enzymen zich nergens aan hechten en zal het resultaat ook minder goed zijn. 
 • Merk je dat jouw vaat niet goed droogt? Dat kan verschillende redenen hebben:
  • Je opent jouw afwasmachine misschien te vroeg of net te laat.
  • Het gekozen programma is niet juist.
  • De vaatwasser is te vol.
  • Je gebruikt te weinig glansspoelmiddel.
  • De filter is verstopt.

De microgolfoven

Niet alle materialen zijn geschikt voor de microgolfoven. Let er dus op dat je geen zaken gebruikt als aluminium, metalen voorwerpen, plastic of papieren zakken, antiek porselein, etc. om je voedsel in op te warmen. Er kunnen immers schadelijke stoffen vrij komen of het materiaal kan zelfs breken! Eieren en druiven kunnen dan weer ontploffen in de microgolf, probeer dit dus zeker niet uit! Vergeet ook niet dat je jouw microgolfoven beter nooit laat draaien zonder inhoud.

Om een optimaal warmteresultaat voor je eten te bereiken, is het een goed idee om je eten af te dekken (zo warmt alles gelijkmatig op), water toe te voegen (om uitdroging tegen te gaan) en eten in kleinere porties te verdelen (grote porties zullen meer tijd en dus ook energie nodig hebben).

De oven

 • ovenVoor een energiezuinig gebruik van je oven, let je er best op dat je jouw oven niet overbelast. Door alle roosters vol te zetten, kan de verwarmde lucht niet vrij circuleren en zal het langer duren voor je het gewenste resultaat bereikt.
 • Zorg er ook voor dat je geen warmte verliest door je oven voortijdig te openen. Je verliest zo niet alleen energie, maar je verstoort ook het bakproces.

 

 

 

We hopen alvast  dat je met de bovenstaande tips het beste uit je huishoudtoestellen kunt halen en zoveel mogelijk energie bespaart! Vraag je je af of je toestellen toch te veel verbruiken? Je kan het verbruik van je toestellen makkelijk zelf berekenen en vergelijken met het gemiddeld jaarlijks verbruik.

Raadpleeg regelmatig onze blog voor nog meer nuttige bespaartips!