Je meterstanden aflezen: hoe doe je dat?

elektricity meter

Is het binnenkort tijd voor jouw jaarlijkse meteropname, ga je verhuizen of stap je over naar een andere leverancier? In elk van deze situaties zullen jouw meterstanden opgevraagd worden. Afhankelijk van jouw situatie gebeurt dat automatisch, komt de netbeheerder langs of moet je deze zelf aflezen. In dit artikel lees je hoe je dat precies doet!

Wanneer worden meterstanden opgevraagd?

– Bij een verhuis 

Wanneer je verhuist, moet je – zowel bij een klassieke meter als bij een digitale meter – jouw meterstanden invullen op een energieovernamedocument (klassiek/met zonnepanelen). Je vult dit document zowel in voor jouw oud adres als voor jouw nieuw adres zodat jouw energiecontract correct kan worden overgezet. Zo vermijd je dat je betaalt voor het verbruik van de oude bewoner van jouw nieuw adres of de nieuwe bewoner van jouw oud adres. Het is dus belangrijk dat het energieovernamedocument zo volledig mogelijk is en correcte meterstanden bevat.

– Voor een jaarlijkse afrekening

Eén keer per jaar worden jouw meterstanden opgenomen. Dankzij deze meterstanden kunnen we nagaan hoeveel je tijdens een bepaalde periode hebt verbruikt en kunnen we jouw jaarlijkse afrekeningsfactuur opstellen.

  • Heb je een digitale meter? Dan worden jouw meterstanden automatisch doorgestuurd naar de netbeheerder op het ogenblik van de jaarlijkse meteropname.
  • Heb je nog een klassieke meter? Dan moet je, als de netbeheerder niet langskomt voor een meteropname, zelf je meterstanden doorgeven. Je ontvangt hier een (online) formulier voor dat je vervolgens ingevuld terugstuurt naar jouw netbeheerder. Door jouw meterstanden op tijd door te geven, voorkom je bovendien dat jouw afrekeningsfactuur wordt opgemaakt op basis van geschatte meterstanden.

– Voor een maandelijkse afrekening

Heb je een digitale meter en koos je voor een maandelijkse afrekeningsfactuur in plaats van een jaarlijkse afrekening? Dan worden jouw meterstanden maandelijks automatisch doorgestuurd naar de netbeheerder. Aan de hand van die meterstanden kunnen wij een afrekening opmaken voor jouw werkelijk maandelijks verbruik.

– Bij een leverancierswissel 

Wanneer je van energieleverancier verandert, worden jouw meterstanden gebruikt om een afrekening te maken van jouw verbruik bij je oude energieleverancier. De eindmeterstanden op je slotfactuur worden vervolgens gebruikt als beginmeterstanden bij je nieuwe energieleverancier.

Je moet deze meterstanden enkel zelf noteren en doorgeven als je een klassieke meter hebt. Bij mensen met een digitale meter worden de verbruiksgegevens voor de leverancierswissel automatisch doorgestuurd naar de netbeheerder.

Hoe lees ik mijn meterstanden af? 

Voor je jouw meterstanden noteert, controleer je best eerst je meternummer. Zeker als je in een appartementsgebouw woont, vermijd je op die manier dat je de verkeerde meterstanden afleest. Je kunt je meternummer steeds terugvinden op je meter zelf.

  • Op klassieke meters wordt dit nummer voorgegaan door de vermelding .
  • Op digitale meters vind je het meternummer terug onder de barcode op je meter, voorafgegaan door 1SAG (elektriciteitsmeter) en 7FLO (gasmeter).

Meterstanden aflezen van een klassieke meter 

Het analoge, mechanische metertje op je klassieke meter houdt jouw verbruik bij. Je kunt jouw meterstanden hier dan ook meteen op aflezen.

Een tweevoudige elektriciteitsmeter registreert jouw verbruik tijdens de piekuren (zonnetje) en tijdens de daluren (maantje) afzonderlijk.tweevoudige meter elektriciteit
Een enkelvoudige elektriciteitsmeter en een exclusief nachtmeter hebben slechts één teller.enkelvoudige meter exclusief nachtmeter
Ook op de gasmeter staat er één teller. Zowel voor jouw elektriciteits- als gasverbruik noteer je enkel de cijfers voor de komma.gasmeter

Meterstanden aflezen van een digitale meter 

Hoewel de digitale meter jouw verbruiksgegevens automatisch kan doorsturen naar de netbeheerder, kun je jouw meterstanden nog altijd aflezen op het schermpje. Zeker bij een verhuis is dit belangrijk aangezien je dan zelf jouw meterstanden moet invullen op het energieovernamedocument.

Elke digitale meter heeft een bedieningsknop. Door op deze knop te drukken, kun je door verschillende weergaves en codes scrollen. Zowel voor jouw elektriciteits- als gasverbruik noteer je enkel de cijfers voor de komma.

Digitale meter: elektriciteitsverbruik 

Om de meterstanden van je digitale (budget)meter voor elektriciteit af te lezen, druk je op de gele knop en noteer je de standen onder de verschillende codes:

digitale meter elektriciteit nachtCode 1.8.1 komt overeen met je verbruik tijdens de dag.
digitale meter elektriciteit nachtCode 1.8.2 toont jouw verbruik tijdens de nacht.

Heb je zonnepanelen? 

In dat geval krijg je bij code 2.8.1 de opbrengst van je zonnepanelen tijdens de dag te zien.injectie zonnepanelen dag
Onder code 2.8.2 lees je de opbrengst van je zonnepanelen tijdens de avond of nacht af.injectie zonnepanelen avond/nacht

Digitale meter: gasverbruik

digitale meter aardgasOok om de meterstand van jouw digitale (budget)meter voor aardgas af te lezen, volstaat het om op de bedieningsknop onder het schermpje te drukken waarna jouw meterstanden zullen verschijnen.

Afhankelijk van het merk van jouw digitale gasmeter kan jouw bedieningsknop een andere kleur hebben. Bij het merk Flonidan is deze knop rood, bij het merk Siconia is deze groen.

 

Tot slot…

Nu weet je precies wat je moet doen als er gevraagd wordt om jouw meterstanden door te geven! Zowel bij een klassieke meter als bij een digitale meter is het vooral belangrijk dat je enkel de cijfers voor de komma noteert, ongeacht of het om jouw elektriciteits- of gasverbruik gaat. Vergeet ook niet om bij een verhuis steeds een volledig ingevuld energieovernamedocument (klassiek/met zonnepanelen) door te sturen!

Neem regelmatig zeker een kijkje op onze blog. Je vindt er het laatste nieuws over Mega en de energiemarkt, maar ook tips om dagelijks energie én geld te besparen.