Hoe verlaag je jouw waterverbruik? Onze tips!

waterverbruik

Naast de energiecrisis krijgt Europa momenteel ook te kampen met een watertekort. Hoewel er in België nog geen sprake is van een alarmfase is het altijd, zeker tijdens een warme zomer als deze, belangrijk om zorgvuldig om te gaan met je waterverbruik. Wij geven je een aantal tips om water en energie te besparen!

De zomer van 2022 wordt gekenmerkt door hoge temperaturen en weinig regen. Deze combinatie kan echter ook voor een langdurige periode van droogte zorgen. Droogte ontstaat immers wanneer er gedurende lange tijd meer water verdampt dan dat er bijkomt 

Hoewel er momenteel nog geen sprake is van een officieel watertekort in België, betekent dat niet dat de situatie niet alarmerend is. Zo staat het waterpeil van de Belgische rivieren al weken opvallend laag. Verschillende experts hameren dan ook op het belang van een structureel waterbeleid om in de toekomst beter gewapend te zijn tegen de droogte. Terwijl onze overheid werkt aan structurele maatregelen, kunnen wij alvast ons steentje bijdragen door bewust om te gaan met ons waterverbruik. Daarom geven we je een aantal tips om water en energie te besparen!   

Vermijd onnodig waterverbruik. 

Herstel lekkende toestellen meteen.

Heb je ontdekt dat één van jouw kranen of de spoelbak van je toilet? Probeer dit dan zo snel mogelijk te (laten) herstellen om waterverspilling tegen te gaan. Net zoals voor elektriciteits– en gasverbruik blijft de gouden regel: het goedkoopste water, is het water dat je niet verbruikt.  

Installeer waterzuinige toestellen.

Om onnodig waterverbruik te vermijden, kun je ook waterzuinige toestellen installeren. Denk maar aan: 

  • een waterbesparende douchekop waarmee je zo’n 50% minder water verbruikt.  
  • een bruismondstuk voor op je kranen. Dit zorgt ervoor dat het water wordt vermengd met lucht en het waterverbruik van jouw kraan drastisch daalt (van 12 liter naar 6 liter).  
  • kranen met een bewegingsdetector. Op die manier stroomt het water alleen wanneer je jouw handen onder de kraan houdt en blijft de kraan niet onnodig lang open staan.  
  • een stortbakregelaar voor jouw toilet zodat je het spoelvolume kunt regelen. Een normale wc verbruikt immers tot wel 12 liter water per spoelbeurt.  
  • waterzuinige wasmachines en vaatwassers. Deze toestellen zijn echte waterverslinders. Let tijdens de aankoop van een nieuw toestel dus steeds op het waterverbruik.  

Verkies de douche boven het bad! 

Er gaat niets boven een snelle douche in de zomer. Op voorwaarde dat je minder dan 10 minuten onder de douche staat, is douchen dan ook zuiniger dan een bad nemen. Tijdens een douche van 5 minuten verbruik je ongeveer 60 liter water, in tegenstelling tot de 120 à 150 liter die je zou verbruiken tijdens het nemen van een lange douche of een bad. Verkoelende tip: tijdens warme zomerdagen douche je beter niet met koud water, maar wel met lauw water. Koud water zal er namelijk voor zorgen dat je lichaam zichzelf automatisch begint op te warmen waardoor je het nog warmer krijgt. Door met lauw water te douchen is het temperatuurverschil met de warme buitenlucht minder groot en zal jouw lichaamstemperatuur gemakkelijker dalen.  

Draai de kraan dicht.

We kunnen het niet genoeg herhalen. Draai de kraan steeds dicht wanneer je deze niet gebruikt. Een lopende kraan kan tot wel 13 liter water per minuut verbruiken. Weet je van jezelf dat je de kraan vaak laat lopen? Doe zowel de planeet als jouw portefeuille een plezier en installeer een kraan met bewegingsdetector of pauzefunctie.  

Laat je voor je doucht het koud water lopen tot je warm water hebt? Vang dat water dan op om bijvoorbeeld je planten water te geven of het toilet door te spoelen.  

Verzamel was tot je jouw machines volledig kunt vullen.

Vermijd onnodige wasbeurten en draai pas een was als jouw was- en/of vaatwasmachine volledig vol zit. Aangezien er meer wrijving is tussen het wasgoed in een volle wastrommel zal jouw was trouwens ook schoner uit een volle wasmachine komen.  

Vang regenwater op.

Sinds 2014 is de installatie van regenwaterputten verplicht bij nieuwbouwwoningen en grondige renovaties. Ook al gaat het om een grote investering, haal je er alleen maar voordelen uit. Dankzij het opgevangen water verspil je immers niet langer kostbaar drinkwater wanneer je jouw planten water geeft, poetst, de auto wast,… Bovendien kun je ook jouw was- en vaatwasmachine aansluiten op je regenwaterton!   

Bespaar water in je tuin.

économie eau jardinOnze tuinen krijgen tijdens droge, warme zomers heel wat te verduren. Daarom is het belangrijk dat je jouw tuin op een slimme manier voorziet van het nodige water.  

Geef je planten best vlak na zonsopgang of ‘s avonds laat water. De bodem is op dat moment  vochtiger waardoor jouw planten meer tijd hebben om het water op te nemen. Als je jouw planten op het warmste moment van de dag water geeft, zal het water meteen verdampen en kunnen jouw planten zelfs verbranden! Dat zou zonde zijn! 

Overweeg je dankzij onze vorige tip om een regenwaterton te plaatsen? Ook jouw tuin zal je dankbaar zijn! De temperatuur van regenwater is namelijk ideaal voor jouw gazon en ook de samenstelling van het water is beter voor jouw planten.  

Overdrijven is nooit goed. Wees daarom niet té genereus wanneer je jouw verschillende planten besproeit. Heel wat planten hebben namelijk helemaal niet zoveel water nodig. Geef dus elke soort plant apart water en vermijd waterverspilling 

Extra energiebesparende tips.

Naast water besparen, kun je tijdens de zomer ook heel wat energieverbruik vermijden. Haal alvast inspiratie uit de volgende tips:  

  • Gun jouw droogkast wat rust en laat je was buiten drogen. 
  • Maak het gezellig met tuinverlichting op zonne-energie. Niets is zo fijn dan ‘s avonds verrast te worden door sfeerverlichting die automatisch aanspringt na een hele dag zonlicht te hebben opgenomen.  
  • Houd je woning koel zodat je zo weinig mogelijk gebruik hoeft te maken van airconditioning of ventilatoren.  
  • Gebruik zo weinig mogelijk elektronische toestellen. Ze zorgen er niet alleen voor dat je het warmer krijgt, ze sturen ook jouw energiefactuur de hoogte in.  

Tot slot… 

Wanneer je vooruitgang ziet, word je meteen gemotiveerd om je goede gewoontes verder te zetten. Noteer dus regelmatig je meterstanden om de impact van onze tips op jouw water- en energieverbruik te zien. Wanneer je ziet dat jouw verbruik ineens de hoogte in schiet, is er mogelijk ergens een lek dat je best zo snel mogelijk oplost!  

Raadpleeg regelmatig onze blog voor nog meer tips om energie én geld te besparen