blog Mega

(Huis-aan-huis)verkoop van energiecontract: de voor- en nadelen

2018-10-04 / Dieter

We hebben het allemaal meegemaakt: iemand wou u een energiecontract verkopen via telefoon, in de winkel of thuis. Deze activiteit zorgt ervoor dat men makkelijk een energiecontract kan ondertekenen.

Wat zijn nu de voor- en nadelen van zo’n snelle inschrijving? Hoe profiteert u optimaal van interessante offertes? Baseer u dan op deze tips!

Besteed geen aandacht aan valse geruchten!

Verschillende verkopers laten er geen gras over groeien: eens ze de naam van uw huidige energieleverancier kennen, beginnen ze deze zwart te maken om zo uw vertrouwen te winnen.

Mega is hier niet gespaard van gebleven. Enkele verkopers spreken over een faillissement van Mega, een overname door een andere energieleverancier of over de Belgische identiteit van uw energieleverancier. Dit is een oneerlijke verkoopstechniek, die gesanctioneerd kan worden.

Wees gerust, Mega is een gezond en onafhankelijk bedrijf, dat zeker niet failliet is. Meer informatie hierover vindt u op onze blog.
Contacteer ons ook gerust met al uw vragen!

Wat moet u concreet doen? Wat zijn de regels?

In België is er een strikte federale wet over de verkoop van energiecontracten. De verkopers moeten zich houden aan verschillende regels:

energiecontract

Prijsofferte of energiecontract ondertekenen?

Het is belangrijk om te weten dat de verkopers betaald zijn op commissie, per contract en door één of meerdere energieleveranciers. Zij zullen dus alles op alles zetten om u een contract te laten tekenen, ook al laten ze uitschijnen dat het enkel om een prijssimulatie gaat.

Als u een prijsofferte wenst, moet u overigens enkel uw jaarlijks verbruik en uw postcode doorgeven.

Geef dus nooit uw bankgegevens, uw adres of de gegevens van uw meter (EAN-code, meternummer) als u geen contract wenst te ondertekenen.

Wij raden u aan om het prijsvoorstel altijd te vergelijken met andere energieleveranciers voordat u een contract ondertekent.

Hoe weet u nu of een prijsvoorstel echt interessant is?

U moet slechts twee dingen vergelijken in een vergelijking:

Accepteer nooit een prijsofferte waarin deze elementen niet zijn opgenomen of waar enkel een maandelijks bedrag wordt voorgesteld.

Tip: kijk altijd goed na of de voorgestelde prijs inclusief BTW is.

Uw persoonlijke tarieven zijn enkel bekend voor u en uw huidige energieleverancier. Hetzelfde geldt voor het aantal kWh dat u consumeert. Daarom mag de verkoper u geen voorstel doen zonder eerst uw jaarlijkse afrekening en uw contract te analyseren.

Tip: als u geniet van een korting binnen uw huidig contract, vergeet hier dan geen rekening mee te houden in uw vergelijking!

Als u rekening houdt met onze tips, kan de deur-aan-deurverkoop een interessante oefening zijn om uw energietarieven te vergelijken en eventueel van energieleverancier te veranderen.

Hoe dan ook, als er getracht wordt om u een energiecontract te verkopen én u twijfelt: contacteer ons! Wij helpen u met plezier.

Als u klant bent bij Mega, geniet u sowieso al van duurzaam goedkopere tarieven. Wij garanderen u altijd een competitief tarief, ook na de herinieuwing van uw tarief.