blog Mega

Hygge: met dit Scandinavisch concept kan je besparen en nog veel meer…

2021-09-10 / Dieter

Bij Mega houden we ervan om het nuttige aan het aangename te koppelen. Daarom willen we je laten kennismaken met de wereld van hygge, een levensstijl die gezelligheid en eenvoud aan elkaar linkt. Bovendien kan het je helpen besparen…

 

“Hi-gue?” “Igeu?” “Hygee?” Hoe je het schrijft of uitspreekt heeft weinig belang.  Hoe je het beleeft, dat is wat telt! Als je het toch wil weten: in het Nederlands zeggen we “huuge”. Je kan het woord gebruiken op verschillende manieren: iemand kan “hyggelig” zijn , een familiemoment is een “Familiehygge” en iemand die de hygge verspreidt is een “Hyggespreder”, … Er bestaat niet echt een juiste vertaling van het woord. Het is eerder een manier van denken. Toch zijn er vertalingen die nauw aansluiten bij het concept. De Noren vertalen het als “koselig”, de Fransen als “convivialité”, de Canadezen als “hominess” en de Engelsen als “cosiness”. 

Made in Denmark

Het is een levensstijl “made in Denmark”. Hygge is zeer populair in de Scandinavische landen waar het vaak koud is en de dagen kort zijn (nog korter dan bij ons!). Het basisprincipe is eenvoudig: doe rustig aan, geniet van de kleine dingen die je welzijn en comfort verhogen. ‘t Is geen toeval dat Denemarken al enkele jaren het tweede gelukkigste land ter wereld is! En nochtans spelen er heel wat dingen niet in hun voordeel: ijskoude temperaturen, gebrek aan daglicht tijdens de wintermaanden en de hoogste belastingtarieven ter wereld.

Wat maakt de Denen dan gelukkig? Verschillende dingen, maar hygge is toch één van de dingen die het meeste invloed heeft op hun welzijn. De eindejaarsperiode is volgens ons hét moment om je kennis te laten maken met het concept. Als je dit artikel leest, zal je snel doorhebben dat Kerstmis de meest “hyggelige” periode is voor Scandinaviërs. Het weer dwingt hun om binnen te blijven. Alles wat ze dan nog kunnen doen is: hygge.

Met deze levensfilosofie kan je bovendien besparen:

1. Kies voor kaarsen en gedempt licht. Zo zorg je voor een “hyggelige” sfeer

Als je aan Denen vraagt wat ze het meest associëren met hygge, zegt 85% “kaarsen”. Ze staan niet enkel in hun living! Nee, nee, ook in klaslokalen, vergaderzalen, etc. Het is niet voor niks dat de inwoners van Denemarken 6 kg kaarsen per jaar aansteken. Het merendeel van de Denen steekt zelfs elke dag een kaars aan! In de maand december is dit zelfs drie keer zoveel. Hierdoor doen ze het licht minder snel aan en verbruiken ze minder elektriciteit. Dit heeft uiteraard een positieve invloed op hun energiefactuur.

Ben je niet zo zot van kaarsen, maar wil je toch een rustgevende sfeer creëren en energie besparen? Kies dan voor LED-lampen. Dimmers zijn ook een goed alternatief als je bang bent van vuur. Je kan bovendien het licht dimmen om je onder te dompelen in een warme sfeer. Zo kan je ook de levensduur van je lampen verlengen. Daarnaast bestaan er ook lampen waarmee je verschillende kleuren kunt instellen om de juiste sfeer te creëren.

Opgelet! Als het licht te agressief is respecteer je de hygge niet. Kies dus geen gloeilampen van 3000 K of glowsticks van 5000 K. De regel is simpel: hoe lager de temperatuur van het licht, hoe meer hygge. De obsessie voor licht komt bij de Denen voort uit hun gebrek aan contact met echt licht tussen oktober en maart. Tijdens de zomer houden ze van het licht net voor het slapengaan. Daarnaast vinden ze het licht tijdens het 1ste uur nadat de zon opkomt geweldig. Dit wordt het “gouden uur” genoemd. Ze proberen dit thuis na te bootsen voor een hyggelig interieur: een warm, diffuus en zacht licht.

2. Open haard blijft een must!

In Denemarken is de definitie van geluk een open haard. Het is de kern van hygge en bovendien een duurzaam verwarmingssysteem. Het is een ideale manier om de warmte op een echte manier aan te voelen. Heb je geen hout? Je kan ook kiezen voor een gashaard. Uiteindelijk is het zelfs beter om gas te gebruiken in plaats van hout. Hout is noch ecologisch, noch hernieuwbaar. De mens vernietigt jaarlijks 15 miljoen hectaren bos om zich te verwarmen. Daarnaast is de verbranding van hout schadelijk voor onze lucht.

3. Zorg voor genoeg dekens 

Vooral tijdens de koudste wintermaanden! Combineer een deken met dikke sokken en een warme tas thee. Zo kan je de verwarming enkele graden lager zetten.

Warme kleren zijn ook belangrijk. Doe daarom soms meerdere lagen over elkaar aan. Het spreekt voor zich dat we niet kunnen genieten van hygge als we het koud hebben. Voor de Denen is het codewoord “ontspanning“. Vergeet hiervoor zeker volgende dingen niet: dikke truien, bodywarmers en warme leggings.

4. Maak plaats voor enkele kamerplanten

Ze verbeteren de levenskwaliteit van je huis.  Planten verhogen de vochtigheidsgraad. Dit verhoogt je comfort tijdens de wintermaanden. Je vermijdt zo de ongemakken die kunnen ontstaan via droge lucht.

5. Kies voor een minimalistisch design

Denen decoreren en bemeubelen hun huis volgens de grote principes van het Deens design, namelijk in een verfijnde stijl en met ruwe materialen. “Back to Basics” om eventuele overconsumptie te vermijden. Soms lijkt hun huis wel op een pagina uit een interieurtijdschrift. Ze kiezen voor lichte kleuren voor de muren zodat ze het licht weerkaatsen – zo hebben ze minder kunstlicht nodig!

Hygge draait helemaal rond interieur! In heel wat landen is het sociale leven belangrijk (bv. vaak op restaurant of café gaan). In Denemarken genieten de mensen meer thuis en vermijden ze de hoge prijzen van restaurants.  Ze investeren in een knus interieur waar ze veel tijd zullen doorbrengen.

Hygge is ook “vintage”! Voor de Denen hebben meubels een emotionele waarde. Ze recycleren en bewaren de meubels van hun familie. Bovendien is het ook leuk om naar de rommelmarkt te gaan.

6. Vervang computerschermen door andere activiteiten

Computerschermen, da’s anti-hygge! Lezen, schilderen, sporten, gezelschapsspellen spelen of breien zijn activiteiten die minder elektriciteit verbruiken dan televisie kijken. Nog beter: geef de voorkeur aan menselijke momenten. Denen verzamelen zich vaak om samen te “hyggen” bij het haardvuur of tijdens een diner.

7. Pas zelfs in de keuken hygge toe.

“Je hoeft geen chef-kok te zijn. Hoe langer het kookproces duurt, hoe beter”. Hoe meer het home-made is, hoe langer het proces, hoe “hyggeliger” de keuken wordt. Doe jezelf een plezier met comforteten. Waarom niet kiezen voor energiezuinige kookmethode (snelkookpan)? Zo verbruik je minder. Je kan er ook voor kiezen om één dag per week in grote hoeveelheden te koken. Zo kan je je energieverbruik verlagen tijdens de rest van de week.

8. Verander je aankoopgedrag

Vermijd compulsieve aankopen, vooral voor niet-duurzame producten die weinig waarde hebben. Koop enkel kwaliteitsvolle dingen die een meerwaarde zijn voor jou. Je zult er meer voldoening uit halen als je ze koopt of gebruikt. Da’s ook hygge!

9. Kies voor de fiets als geliefkoosde transportmiddel 

Naast Lego en design staat Denemarken nog bekend voor zijn liefde voor de fiets. Het merendeel van de Denen wonen en werken in dezelfde stad en gebruiken de fiets bijna elke dag. Het is goed voor het milieu en de portemonnee. Bovendien doen ze zo dagelijks aan sport en verplaatsen ze zich snel van punt A naar punt B. Met de fiets naar het werk gaan maakt hen ook gelukkiger. Ben je niet overtuigd? Met de fiets naar het werk gaan zou ervoor kunnen zorgen dat je levensverwachting stijgt met 3 tot 14 maanden.

De beste dingen in het leven zijn gratis

Het beste van hygge is dat het je niet veel kost. Een paar stevige en warme schoenen kost niks. Akkoord, ‘t is niet echt trendy of luxueus, maar ‘t is hygge. Champagne en kaviaar zijn niet “hyggelig”.

Hygge, da’s eenvoudig in plaats van nieuw, simpel in plaats van verfijnd; eerder gezelligheid dan enthousiasme. Eerder eten in een betaalbaar en aantrekkelijk restaurant dan in een duur en zielloos gastronomisch restaurant. Hygge is het klein geluk appreciëren zonder veel uit te geven; een boek lezen voor de open haard, samen dineren met vrienden, …

Het is natuurlijk niet ideaal voor het marktkapitalisme, maar wel voor je persoonlijke geluk!

Bron:  WIKING, M. (2016). The Little Book of Hygge. the Danish Way to Live Well. Paris: Editions First.