We moeten er niet flauw over doen: praten over de energiefactuur kan snel “delicaat” worden. Vooral als we ze vergelijken met die van de buren. Hoe kunnen we verklaren dat de factuur van Paul op de 2de verdieping lager is dan die van Jeanne op het 6de?
Mega gaat er dieper op in en onderzocht het verschil voor zowel een kleine, gemiddelde als grote verbruiker.
Vaak hebben we de neiging om alleen naar het bedrag van de factuur te kijken. We vergeten ons verbruiksgedrag te analyseren. Je factuur vergelijken met die van je buren is verre van een goed idee want het energieverbruik is sterk gerelateerd aan de dagelijkse gewoontes.
Om je een idee te geven: het gemiddelde elektriciteitsverbruik van een Belgisch gezin (2,4 personen) wordt geschat op 3 900 kWh per jaar. Dit is slechts een gemiddelde. Deze schatting kan sterk variëren van gezin tot gezin. Hoe dan juist? In dit artikel geven we enkele redenen om het beter te begrijpen.
Je verbruiksgewoonte als elektriciteitsconsument
Het lijkt logisch dat het jaarlijks verbruik van je buur plusminus hetzelfde is. Zeker als je in een appartement woont. Maar het is ingewikkelder dan dat. Voordat je schrikt van een hogere factuur dan je buur volstaat het om de juiste vragen te stellen om je energieverbruik te analyseren.
Je moet rekening houden met verschillende factoren.
Zo hangt je voorschotbedrag onder andere af van:
- de woning op zich;
- de oppervlakte;
- de kwaliteit van de isolatie;
- het aantal kamers;
- de indeling van de woning;
- de ligging;
- type meter (enkelvoudig, tweevoudig, exclusief nacht)
Daarna volgt de analyse van de verbruiksgewoontes van je gezin. Die hebben een behoorlijke invloed op je factuur:
- Met hoeveel personen woon je thuis?
- Is er een overmatig gebruik van elektrische huishoudapparaten? Zo ja, op welk moment van de dag (piekuren of daluren)?
- Via welk systeem verwarm je je huis? Een verwarming op elektriciteit kan voor aanzienlijke verschillen zorgen in het energieverbruik.
- Op welk moment ben je vooral thuis? ’s Avonds of alleen in het weekend? Altijd? Nooit?
Welk verbruikersprofiel komt overeen met jou?
Om de prijzen van de verschillende energieleveranciers makkelijk te vergelijken hebben de CREG en Eurostat besloten om een gemiddeld elektriciteitsverbruik van een gezin vast te leggen op 3500 kWh/jaar.
Komt je verbruik overeen met het nationale gemiddelde? Of verbruik je meer of minder?
- Een kleine verbruiker wordt beschouwd als iemand die alleen woont in een appartement of een student die op kot zit. Deze profielen verbruiken tussen de 600 en 1200 kWh.
- Een gemiddelde verbruiker: dit is een gezin met een verbruik van +- 3500 kWh.
- Een grote verbruiker is een gezin dat tot 7500 kWh verbruikt op jaarbasis. Hieronder valt ook de verbruiker die alleen elektriciteit gebruikt om de woning te verwarmen. Het is mogelijk dat deze verbruikersprofielen zelfs de kaap van de 12 000 kWh overschrijden.
Dit laatste is een mooi voorbeeld dat het verbruik van elk gezin toch verschillend is. Al is het wel interessant om het nationale gemiddelde te nemen als vergelijkingspunt en/of alle consumenten op te delen in verschillende verbruikersprofielen.
Concrete voorbeelden…
Laat ons even wat concreter worden. Deze voorbeelden lijken misschien onschuldig, maar ze zeggen meer over je verbruik en voorschotbedrag.
- Het zal je ongetwijfeld doen lachen, maar je verbruik kan beïnvloed worden door het aantal keer dat je gezelschap uitnodigt bij je thuis. Ontvang je soms 1-2 personen of elke vrijdag 10 personen? Is dat dan een tv-avond of diner met kaarslicht?
De aanwezigheid van verschillende voorzieningen in je woning geeft ons ook een goede indicatie van je verbruik: heb je een zwembad, aquarium of elektrische wagen? Gebruik je extra verwarmingssystemen (bv. elektrische kachel)? Je moet weten dat alle apparaten met een elektrische weerstand veel energie verbruiken.
- Er moet ook rekening gehouden met je verwarmingssysteem. Verwarm je met gas of mazout?
- Hoe zit het met je schermgedrag? Ben je ultra-uitgerust? Heb je een tablet, één of meerdere televisies of computers? Of heb je alleen een smartphone? Wist je dat een desktop, laptop, televisie, settopbox en gameconsole tot 1000 kWh/jaar kunnen verbruiken? Dit komt overeen met bijna één vierde van het gemiddelde jaarverbruik van een Belgisch huishouden.
- Welke lampen gebruik je om je woning te verlichten? Alleen leds? Leds en spaarlampen? Halogeenlampen?
- Heb je zonnepanelen? Als je je eigen elektriciteit produceert ben je minder afhankelijk van het elektriciteitsnet.
- …
Al deze vragen zullen je helpen om te achterhalen welke soort consument je bent. Ze zullen je zelfs misschien stimuleren om je gedrag aan te passen en zo geld en energie te besparen? We raden je ook aan om het artikel over de energieverslinders in je woning te lezen. Het zal je misschien verbazen dat een elektrische waterkoker meer energie verbruikt dan een vaatwasser? Elke keer dat hij op een hogere temperatuur komt, verbruikt hij namelijk een grote hoeveelheid energie.
Simulatietool
Als je buurman uiteindelijk minder energie verbruikt dan jijzelf, komt dat misschien omdat hij z’n energieverbruik op een slimme manier beheert om geld te besparen?
Tot slot hebben we eind december 2019 onze simulatie- en vergelijkingstool ontwikkeld. Het kan je een vrij goede indicatie geven van je energieverbruik.