blog Mega

Ik verbruik meer dan m’n buur. Waarom?

2021-09-09 / Dieter

We moeten er niet flauw over doen: praten over de energiefactuur kan snel “delicaat” worden. Vooral als we ze vergelijken met die van de buren. Hoe kunnen we verklaren dat de factuur van Paul op de 2de verdieping lager is dan die van Jeanne op het 6de?

Mega gaat er dieper op in en onderzocht het verschil voor zowel een kleine, gemiddelde als grote verbruiker.

Vaak hebben we de neiging om alleen naar het bedrag van de factuur te kijken. We vergeten ons verbruiksgedrag te analyseren. Je factuur vergelijken met die van je buren is verre van een goed idee want het energieverbruik is sterk gerelateerd aan de dagelijkse gewoontes.

Om je een idee te geven: het gemiddelde elektriciteitsverbruik van een Belgisch gezin (2,4 personen) wordt geschat op 3 900 kWh per jaar. Dit is slechts een gemiddelde. Deze schatting kan sterk variëren van gezin tot gezin. Hoe dan juist? In dit artikel geven we enkele redenen om het beter te begrijpen.

Je verbruiksgewoonte als elektriciteitsconsument

Het lijkt logisch dat het jaarlijks verbruik van je buur plusminus hetzelfde is. Zeker als je in een appartement woont. Maar het is ingewikkelder dan dat. Voordat je schrikt van een hogere factuur dan je buur volstaat het om de juiste vragen te stellen om je energieverbruik te analyseren.

Je moet rekening houden met verschillende factoren.

Zo hangt je voorschotbedrag onder andere af van:

Daarna volgt de analyse van de verbruiksgewoontes van je gezin. Die hebben een behoorlijke invloed op je factuur:

Welk verbruikersprofiel komt overeen met jou?

Om de prijzen van de verschillende energieleveranciers makkelijk te vergelijken hebben de CREG en Eurostat besloten om een gemiddeld elektriciteitsverbruik van een gezin vast te leggen op 3500 kWh/jaar.

Komt je verbruik overeen met het nationale gemiddelde? Of verbruik je meer of minder?

Dit laatste is een mooi voorbeeld dat het verbruik van elk gezin toch verschillend is. Al is het wel interessant om het nationale gemiddelde te nemen als vergelijkingspunt en/of alle consumenten op te delen in verschillende verbruikersprofielen.

Concrete voorbeelden…

Laat ons even wat concreter worden. Deze voorbeelden lijken misschien onschuldig, maar ze zeggen meer over je verbruik en voorschotbedrag.

De aanwezigheid van verschillende voorzieningen in je woning geeft ons ook een goede indicatie van je verbruik: heb je een zwembad, aquarium of elektrische wagen? Gebruik je extra verwarmingssystemen (bv. elektrische kachel)? Je moet weten dat alle apparaten met een elektrische weerstand veel energie verbruiken.

Al deze vragen zullen je helpen om te achterhalen welke soort consument je bent. Ze zullen je zelfs misschien stimuleren om je gedrag aan te passen en zo geld en energie te besparen? We raden je ook aan om het artikel over de energieverslinders in je woning te lezen. Het zal je misschien verbazen dat een elektrische waterkoker meer energie verbruikt dan een vaatwasser? Elke keer dat hij op een hogere temperatuur komt, verbruikt hij namelijk een grote hoeveelheid energie.

Simulatietool

Als je buurman uiteindelijk minder energie verbruikt dan jijzelf, komt dat misschien omdat hij z’n energieverbruik op een slimme manier beheert om geld te besparen?

Tot slot hebben we eind december 2019 onze simulatie- en vergelijkingstool ontwikkeld. Het kan je een vrij goede indicatie geven van je energieverbruik.