blog Mega

Impact van de zomer op je energiefactuur

2019-09-26 / Dieter

De zomer loopt stilaan op z’n einde en de winter komt in zicht. Hebben deze seizoenen een impact op je energiefactuur? Zeer zeker! Kom hierover meer te weten in ons artikel.

Tijdens de voorbije maanden scheen de zon vaak en was het warmer dan gemiddeld. Goed voor heel wat Vitamine D en… de portefeuille! Tijdens de zomermaanden verbruiken we namelijk minder elektriciteit en aardgas. De dagen zijn langer en dus steken we minder snel het licht aan. Bovendien is het warmer en dus moet er minder verwarmd worden op aardgas.

Lager verbruik tijdens de zomer

Het verbruik ligt dus zowel voor elektriciteit en aardgas lager tijdens de zomermaanden. En toch betaal je elke maand dezelfde voorschotfactuur. Het voorschotfactuur wordt gemakkelijkheidshalve niet gewijzigd tijdens het jaar. Enkel na een afrekeningsfactuur wordt het voorschotbedrag automatisch herzien. Je kan het voorschot natuurlijk steeds op eigen houtje aanpassen via de online klantenzone myMega.

energiefactuur

Het is mogelijk dat je onlangs een afrekeningsfactuur ontving van een zomerperiode. In een afrekening wordt steeds een verrekening gemaakt tussen het verbruik van een bepaalde periode en de al betaalde voorschotfacturen. De maand waarin de meterstanden worden opgenomen is vastgelegd door de netbeheerder. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je elk jaar de meterstanden in september doorgeeft. Als je dan bijvoorbeeld in mei overstapte naar een andere leverancier, ontvang je een afrekening voor de periode van mei tot september. Deze afrekening gaat dan enkel over een zomerperiode.

Het verbruik ligt lager in de zomerperiode, maar het voorschot blijft hetzelfde. Grote kans dus dat je in dit geval een creditnota zal ontvangen. Je betaalde immers een hoger voorschot in vergelijking met je verbruik in de zomer.

Let op: Je kan enkel een afrekeningsfactuur met hoofdzakelijk zomermaanden ontvangen in het eerste jaar dat je klant bent bij een energieleverancier. Als je langer dan 1 jaar klant bent, zal je een afrekeningsfactuur ontvangen voor 12 maanden. Deze is dus meer uitgebalanceerd.

Ik krijg geld terug en toch wijzigt mijn voorschot niet?

Dit is een veel gemaakte opmerking. De creditnota geeft namelijk een “verkeerd beeld” omdat het enkel over een zomerperiode gaat. Het is dus logisch – zie de uitleg hierboven – dat je voorschot niet wijzigt. Stel dat we je voorschot zouden aanpassen omdat je een laag verbruik had in de zomer, dan zou je het komende jaar een te laag voorschot betalen. Dit kan dan weer zorgen voor een torenhoge energiefactuur achteraf.

Je voorschot is steeds gebaseerd op een schatting van je jaarlijks verbruik. Deze schatting wordt gemaakt door de netbeheerder en is een gemiddelde van het verbruik van de laatste drie jaar. Deze schatting wijzigt dan niet meteen na een nieuw geregistreerd verbruik van enkele (zomer)maanden.

Bedrag van de simulatie ≠ voorschot

De prijs die je betaalt voor je energie kan vast of variabel zijn. Als je intekent voor een vaste energieprijs, weet je exact aan welke energieprijs je voorschotfactuur zal opgemaakt worden. Dit is niet het geval met een variabele energieprijs. Deze prijs varieert doorheen het jaar en ligt tijdens de zomermaanden vaak een stuk lager dan in de winter.

Het is mogelijk dat je wel eens een simulatie hebt gedaan aan de hand van een variabel tarief (bv. in de maand juni). Simulaties worden steeds uitgevoerd met de energieprijs van de huidige maand. Dit is de enige energieprijs die we op dat moment kennen. De energieprijs gebruikt in het voorschot is een schatting voor de komende 12 maanden:

VariabelMaandEnergieprijs
Simulatie/TariefkaartJuni5,62 c€/kWh (enkelvoudig)
VoorschotfactuurVoorspelling 12 maanden7,51 c€/kWh (enkelvoudig)

Je kan in bovenstaande tabel zien dat de gebruikte energieprijs in een simulatie en het voorschot toch wat van elkaar kunnen verschillen. Hoe kan dit?

Bij Mega proberen we steeds je energiefactuur zo goed mogelijk af te stemmen op je jaarlijkse kost. De gebruikte energieprijs in het voorschot is daarom een voorspelling voor de gemiddelde energieprijs van het komend jaar. Deze gemiddelde prijs ligt hoger omdat de energieprijzen in het algemeen tijdens de winter stijgen. Als we de energieprijs van de inschrijvingsmaand (bv. juni) zouden hanteren, zou je elke maand een te laag voorschotfactuur betalen.

Vast of variabele energieprijs? Bij Mega geniet je steeds van één van de meest competitieve prijzen van de markt. Bespaar op je energiefactuur! Je kan steeds ons aanbod raadplegen op onze website.